2024. október 6., vasárnap

Világsztárok és fiatalok Magyarkanizsán

KÉZILABDA
A jó edző nemcsak mondja, hanem mutatja is a gyakorlatokat: Vladan Matić, a Celje edzője (fotó: Slavko Kolar, rk-celje.si)


Ma és szombaton a magyarkanizsai fürdő sportcsarnokában négy klub részvételével rangos kézilabdatornát szerveznek, melyen két magyarországi együttes, a Pick Szeged és az FTC, egy szlovén, a Celje és a belgrádi Partizan vesz részt.

A Celje tornagyőzelemmel hangolt a tornára, miután vendéglátóként a döntőben 32:25-re nyert a Gorenje Velenje ellen. A torna legjobb kapusának járó cím a korábban a Barcelonát és a Veszprémet is megjárt Dejan Perićé lett, a legjobb és legeredményesebb játékos pedig Borut Mačkovšek lett, aki összesen 22 gólt dobott. A tornán a celjei és a velenjei együttesen kívül a szarajevói Bosna, a szkopjei Vardar, a francia Tremblay és a našicei Nexe vett részt.

A szegediek ezüstérmesek lettek a doboji tornán, amelyet a Barcelona nyert meg. A Skaliczki László vezette Tisza-partiak a Gummerbachot, a Chambéryt, a Metalurgot, a Tatran Presovot, a Dobojt és az athéni AEK-et előzték meg.

– Fél éve merült fel az ötlet, hogy jó lenne egy rangos tornát szervezni Magyarkanizsán, két okból is: az egyik, hogy a torna segítségével megpróbáljuk újraéleszteni a helyi kézilabdát, a másik pedig, hogy a sportturizmust magasabb szintre emeljük a városban – mondta a fő szervező Dukai Ferenc, a magyarkanizsai helyi közösség elnöke, aki hozzátette, két és fél hónapnyi folyamatos egyeztetés, telefonálás, személyes találkozások kellettek ahhoz, hogy a magyarkanizsaiak és a környékbeliek, valamint a Magyarországról érkező szurkolók olyan sztárokat láthassanak, mint a már említett Perić, vagy Alem Toskić, Petar Metličić, Buday Dániel, Lékai Máté, Mikler Roland, Törő Szabolcs, és még sorolhatnánk.

– A torna létrejöttében nagyon sokat segített Vladan Matić, aki jelenleg a Celje edzője, úgyhogy neki külön köszönetet szeretnék mondani – hangsúlyozta Dukai. Matić mind a négy csapatnál megfordult: játékosként szerepelt a Partizanban, amellyel egy jugoszláv országos bajnoki címet is begyűjtött, a Pick Szegedben pedig ötször volt a bajnokságban második, egyszer pedig a magyar kupában első. Edzőként a szegediekkel magyar bajnokságot és kupát is nyert, a Ferencvárossal pedig bronzérmes volt.

A tornát Modest Dulić tartományi ifjúsági és sporttitkár nyitja meg, s a rendezvényen jelen lesz Vetési Iván, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke, valamint Nemcsik Balázs, a szövetség főtitkára, valamint a Szerbiai és a Vajdasági Kézilabda-szövetség elnöke is. Az egy napra, vagyis két mérkőzésre szóló belépődíj 100 dinárba kerül (a Magyarországról érkezők a helyszínen tudnak pénzt váltani), és a belépőkből befolyt összeget a Fénybárka foglalkoztató műhelynek ajánlják fel.

A torna szombaton a bronzmérkőzéssel és a döntővel zárul, azzal, hogy délelőtt a fiataloké a pálya, ugyanis 8-tól 14 óráig korosztályos kézilabdatorna zajlik majd az adai, a zentai, a törökkanizsai és az oromhegyesi fiatalok részvételével.

A tornával és a belépőkkel kapcsolatban bővebb információ Ćurčin Dukai Ágnestől kapható a 062/97-34-380-as telefonszámon.

A program

Ma:

15.00: ünnepélyes megnyitó

16.30: Pick Szeged–Partizan

19.00: Celje–FTC

Szombat:

16.30: a harmadik helyért

19.00: döntő