2024. október 6., vasárnap

Az esélyesek nem, csak a versenykiírás változott

ASZTALITENISZ

Ha abból indulunk ki, hogy egy versenykiírás akkor jó, ha minél több éven át alkalmazzák, akkor az előző évben a Szuperliga mérkőzéseinek lebonyolítási módja (A1–B2, A2–B1, A3–B3, A1–B1, páros) nem nevezhető sikeresnek, hiszen csak a 2010/2011-es idényben volt „használatban”.

Sok klub már az előző idény elején tiltakozott a csapatbajnoki rendszer megváltoztatása ellen, azonban egy évnek el kellett múlnia, hogy a sportág vezetői belássák, Szerbiában az utánpótláskorú játékosok fejlődését nemhogy segítené, hanem gátolja az új lebonyolítási mód, ugyanis sokszor előfordult, hogy a második számú játékos mindössze egy mérkőzést játszott, a negyedik pedig végig a kispadon ült. Az új lebonyolítási mód a következő: A–Y, B–X, C–Z, A–X, C–Y, B–Z, páros. A találkozó az egyik csapat négy győzelméig tart.

Hivatalosan a hétvégén kezdődik a férfi és női Szuperliga. A hivatalos jelzőre azért van szükség, mert a férfiaknál a Banat–IMT-találkozót már tegnap este lejátszották. A férfiaknál a nagybecskereki Banat a címvédő, amely alkalmazta a „győztes csapaton ne változtass” elvet, s a Borčić, Petkov, Gordić, Majstorović kvartettel próbálja meg ismét megszerezni a serleget.

A legnagyobb ellenfelük a két fővárosi csapat, a tavalyi ezüstérmes Crvena zvezda és az ötödik helyezett Partizan lesz. A piros-fehérek igen nagy átrendeződésen estek át, ugyanis Vladimir Radonjić és a horvát Josip Huzjak is elhagyta az együttest, helyükre pedig Lorencio Lupulescu, az előző idény negyedik legjobb játékosa (21 mérkőzés, 17 győzelem) és a magyarországi Lindner Ádám érkezett. A 36 éves Lindner a Celldömölk tagjaként 2010-ben és 2011-ben is magyar csapatbajnokságot nyert, s márciusban a magyar együttes tagjaként a Klubcsapatok Szuperligájában a Niederösterreich valamennyi játékosát legyőzte, köztük az osztrák színekben versenyző Chen Weixinget is, aki jelenleg 37. a világranglistán. Az első négy hely sorsába még a Kikinda, amelybe a már említett Radonjić és a szabadkai Spartacusból távozó Pető Zoltán igazolt, valamint a Versec szólhat bele. A C. zvezda játékosai között megtalálható Ilie Lupulescu neve is, aki az utóbbi időben kacérkodik a gondolattal, hogy Amerikát Szerbiára cserélje, s edzőként dolgozzon a szövetségben. Egyelőre nem valószínű, hogy asztalhoz áll majd, de a rájátszásban már szerepet kaphat. Érdekesség, hogy a play-offban való szereplés a külföldi állampolgárok esetében szabályozva van: az alapszakasz egyéni és páros mérkőzéseinek 30 százalékán játszaniuk kell, vagy a 18 találkozóból kilencen kell jelen lenni és a nevének szerepelni kell a cserejátékosok között. Ez azonban csak a külföldiekre vonatkozik.

A középmezőny igen sűrűnek ígérkezik, s nagy kérdés, hogy melyik két csapat búcsúzik majd az idény végén a legjobbak társaságától. Erre – a nevek alapján – a Medijanának és az IMT-nek van a legnagyobb esélye, de nem lesz könnyű dolga a fiatalokból álló törökkanizsai Obilićnek – amelybe visszatért Halász Krisztián – és a szabadkai Spartacusnak sem, amely Denis Čonićtyal, Stefan Kostadinovićtyal és a szabadkaiak második csapatából érkező Takarics Róberttel erősödött meg. Ami a szabadkaiakat illeti, a klub Kószó Attila nélkül szerepel majd, mivel ő Szegeden folytatja pályafutását.

Férfiak, Banat: Đorđe Borčić, Marko Petkov, Uroš Gordić, Ilija Majstorović, Zoran Mulić.

Kikinda: Pető Zoltán, Vladimir Radonjić, Luka Marković, Ivor Katić.

Crvena zvezda: Lindner Ádám, Zoran Savić, Lorencio Lupulescu, Ljubomir Pavasović, Ilie Lupulescu.

IMT: Igor Damjanović, Radovan Žunjanin, Dalea Kristijan, Branko Pejić.

Medijana: Vojkan Vukmirović, Miloš Milenković, Dušan Anđelković, Predrag Mujić, Zlatko Gečević.

Obilić: Nagynémedi Valentin, Halász Krisztián, Dušan Đukić, Nemanja Mendergiš, Nagynémedi Gábor, Karvák Attila.

Partizan: Bojan Milošević, Miloš Savić, Danijel Čonić, Željko Mašović, Miloš Đerman.

Spartacus: Denis Čonić, Stefan Kostadinović, Takarics Róbert, Branko Gavrilović, Havedič David, Denis Sinanović, Mirko Gavrilović.

Stenes: Vladimir Smiljić, Slobodan Lugonja, Luka Bakić, Srđan Kaman, Slobodan Radišić.

Versec: Branislav Đan, Branko Anušić, Nikola Grbić, Gyuris Emil, Dejan Đorđev, Ambrus Andrian.

Az 1. forduló párosítása: Obilić–Versec (szombat, 18.30), Stenes–Kikinda (szombat, 18 óra), Partizan–C. zvezda (szombat, 18 óra), Medijana–Spartacus (szombat, 18 óra), a Banat–IMT – lapzárta után ért véget.

Borítékolható a Zenta–Csóka-döntő

A nőknél már most biztosra vehető, hogy a döntőben megismétlődik a tavalyi finálé, vagyis a Zenta és a Csóka párharca, azzal, hogy a bánáti csapat erősebb lett, mivel a nyáron leigazolta a topolyai Fenyvesi Anna Zsófiát.

A harmadik és a negyedik helyre a Novi Sad, a Topolya és a Versec esélyes. Az újvidéki együttesben az Eszékre igazoló Tőke Márta helyére Suzana Vasiljević érkezett, a másik székvárosi csapatból, a Vojvodinából pedig Slađana Krsmanovićot szerződtették. A Czini Gábor által vezetett Topolya pedig a Zenta második csapatából szerződtette Branislava Popovot, aki bebizonyította, hogy helye van a Szuperligában csapatban, hiszen a csókai utánpótlásversenyen Fenyvesit, a zentai korosztályos tornán pedig a Topolya első számú játékosát, Truzsinszki Viktóriát is legyőzte.

A törökkanizsai Obilićben a fiataloké, a Vignjević testvéreké, Suzana Mendergišé és Halász Elláé lesz a főszerep, de minden bizonnyal majd a rutinos Golić testvérek közül is besegít valaki, hogy biztos legyen a bennmaradás.

Nők, Topolya: Truzsinszki Viktória, Branislava Popov, Márkus Katalin, Bencsik Elvira, Bánov Judit, Pozsár Anita, Brindza Ágnes, Holló Laura, Matuska Enikő, Tölgyesi Csilla.

Csóka: Aleksandra Radonjić, Kormányos Zsanett, Fenyvesi Anna Zsófia, Hajnal Dorottya, Nikoleta Nikolić, Sanja Bečejski.

Flip: Kormányos Kitti, Teodora Adamović, Nina Vico, Jasmina Vujin, Ružica Popov, Sara Militar.

Josip Kolumbo: Violeta Cvetković, Biserka Ristić, Andrea Tešić, Olga Mijailović, Ana Vukadinović, Mirjana Bogdanović, Vladislava Stojić.

Novi Sad: Slađana Krsmanović, Suzana Vasiljević, Radoslava Cicmil, Marina Sremčev, Sanja Sremčev, Tóth Klaudia.

Obilić: Dragana Vignjević, Branislava Vignjević, Halász Ella, Suzana Mendergiš, Biljana Golić, Katarina Golić, Brankica Jakši.

Palilula: Ana Ivanović, Dejana Todorović, Jelica Cincović, Jovana Damjanović, Dragica Zivanović, Dragana Tufegdžić, Marina Ilić.

Zenta: Tóth Éva, Gyurcsik Aliz, Makszuti Anetta, Mirković Brigitta.

Vojvodina: Stanislava Dimanić, Aleksandra Savić, Nikolina Mijin, Milana Munjas.

Versec: Una Radak, Anđelija Ratić, Tatiana Turkoanje, Tijana Jokić, Emilija Plavić, Snežana Zizovski.

Az 1. forduló párosítása: Obilić–Versec (szombat, 16 óra), Vojvodina–Topolya (péntek, 17 óra), Zenta–Palilula (szombat, 17 óra), Csóka–Novi Sad (szombat, 17 óra), Josip Kolumbo–Flip (szombat, 14 óra).