2024. október 6., vasárnap

Miért ne sikerülne?

ASZTALITENISZ

Szerbia férfi válogatottja a II. (challenge) divízióban szerepel a szombaton kezdődő csapat és egyéni Európa-bajnokságon, amelyet a lengyel Gdańsk-Sopotban rendeznek meg. A Boris Vukelić által vezetett csapatnak egyértelmű célja, hogy visszakerüljön a legerősebbek közé.

Jövőre az ausztriai Schwechatban csak egyéni kontinensbajnokságot rendeznek, a következő csapat Eb-re 2013-ban kerül majd sor.

– A lengyelországi Eb-re egyénileg készültünk, mivel valamennyiünknek, Karakševićnek,Jevtovićnak és nekem is klubkötelezettségeink voltak, s mivel Jevtović vírusos megfázásra panaszkodott, nekem pedig a térdem fájt, így a verseny előtti két napos nagybecskereki edzőtáborból nem lett semmi – nyilatkozta a Magyar Szónak Pető Zsolt, a szerbiai válogatott és az osztrák Walter Wels oszlopos tagja, aki elmondta, hogy igencsak rosszul kezdődött számára az idény az osztrák bajnokságban, ugyanis a rajton, 6:1-es vereséget szenvedtek az Innsbrucktól.

– A mérkőzés utáni csapatmegbeszélésen egyetértettünk abban, hogy nem kell tragédiaként felfogni a vereséget, mivel az innsbrucki együttes jó játékosokból áll, akiktől ki lehet kapni, de nem ennyire simán. Másnap már egészen másként álltunk asztalhoz, aminek egy 7:0-s győzelem lett az eredménye a Kuchl ellen, s az ETTU-kupában is kiválóan szerepeltünk, hiszen a portugál Sao Roque ellen 3:1-re, az orosz Horizont és a luxemburgi Echternach ellen pedig 3:0-ra nyertünk, s bejutottunk a legjobb 16 közé, ahol a Kreangával és a Prokopcoval felálló francia Hennebont lesz az ellenfelünk.

Szerbia az F csoportban kapott helyet, ahogyan Ukrajna, Luxemburg és Moldávia is. Az utóbbi két csapat ellen kötelező a győzelem, míg az ukránok ellen bármi megtörténhet.

– Diduk 110., Zsmudenko pedig 129. a világranglistán, vagyis mindketten Jevtović előtt és előttem vannak, de ez nem azt jelenti, hogy jobb játékosok, hanem azt, hogy több nemzetközi versenyen vettek részt. Bízom abban, hogy Karakaševićtyel nem lesz gond ellenük sem, de sima mérkőzésre senki nem számít. A II. divízióban az első két hely egyikének a megszerzése a cél, ami nem lesz könnyű, hiszen olyan csapatok vannak még a divízióban, mint Spanyolország, Bulgária, Dánia, Olaszország, Belgium és Törökország, amelyek ellen meg kell majd izzadni a győzelemért. Nagyon fontos lesz, hogy a harmadik pozíción szereplő játékos megnyerje a mérkőzéseit, mert az óriási önbizalmat adhat az együttesnek. Optimista vagyok, hiszen a világbajnokságon is a II. divízióban szerepeltünk, s sikerült visszakerülnünk a legjobbak társaságába. Ha a vb-n ez nem okozott gondot, akkor az Eb-n miért ne sikerülne? – mondta bizakodva Pető, aki a válogatott többi tagjával pénteken utazik Lengyelországba, a kontinensbajnokság színhelyére, s aki hozzátette, térdproblémája nem súlyos, volt már korábban is példa rá, hogy fájt, de a labdamenetek közben ez nem okozott gondot.

A szerb válogatott kerete: Pető Zsolt (168. a világranglistán), Marko Jevtović (156), Aleksandar Karakašević (101.), Bojan Crepulja (360.), Dragan Subotić (350., egyéni). Szövetségi kapitány: Boris Vukelić.

A magyar férfi válogatott kerete: Fazekas Péter (172., egyéni és csapat), Jakab János (96., egyéni és csapat), Kosiba Dániel (201., egyéni és csapat), Nagy Krisztián (307., egyéni és csapat), Pattantyús Ádám (249., csapat), Lakatos Tamás (434., egyéni). Szövetségi kapitány: Harczi Zsolt.

A magyar válogatott az I. (championship) divízió B csoportjában szerepel, ahol Fehéroroszország, Oroszország és Anglia kapott még helyet.

Ide kapcsolódó hír még, hogy új elnökséget választott keddi rendkívüli közgyűlésén a Magyar Asztalitenisz-szövetség. A 11 tagú vezető testület mandátuma 2013-ig, az olimpiai év lezárását követő közgyűlésig tart. A régi elnökség – Pákh Imre elnök kivételével – a sportág megújulását szem előtt tartva augusztus közepén mondott le szeptember 30-ai hatállyal.

A MOATSZ új elnöksége, alelnökök: Marschalek Ákos (általános alelnök), Jónyer István (menedzser alelnök), Juhos József (főállású szakmai alelnök). Tagok: Barsai Emese, Fülöp István, Gazsó L. Ferenc, Karsai Ferenc, Kárpáti György, Takács Györgyné Takács Ildikó, Róth Sándor.