2024. október 6., vasárnap

Reális cél a harmadik hely

ASZTALITENISZ
Mellik Zoltán szerint Erdélyi Annamária és Fehér Gabriella is okozhat kellemes meglepetést az Európa-bajnokságon (fotó: Gergely József) A tavaly szeptemberben a csehországi Ostravában megrendezett Európa-bajnokságon a szerbiai női válogatottnak sikerült megvalósítani célkitűzését, s Izrael, Anglia és Litvánia legyőzésével kiharcolta az I.divízióban való részvételt. Sokak szerint a Mellik Zoltán vezette együttes éppen a legrosszabbkor harcolta ki a legjobbak között való szereplést, ugyanis a ma (szombaton) kezdődő Eb-n már új versenykiírás érvényes: az eddig három csapat helyett hat esik ki a 16 együttesből.

A szerbiai együttest ezúttal is Erdélyi Annamária (84. a világranglistán), Fehér Gabriella (76.), Molnár Mónika (242.) és Andrea Todorović (209.) alkotja.

– Mivel egyelőre még az Európai Asztalitenisz-szövetség (ETTU) vezetői sem tudják, pontosan hogyan néz majd ki a 2013-as Európa-bajnokság selejtezője, a mi feladatunk, hogy az előttünk álló mérkőzésekre koncentráljunk, s hogy minél jobb eredményt érjünk el. Az I.divízióban minden csapat ellen elkönyvelt győzelem sikernek tekinthető. Ami a csoportunkat illeti, szombaton Magyarország ellen kezdünk, utána pedig a Szlovákia elleni találkozó következik, ami szerintem az egyik legfontosabb mérkőzésünk lesz a torna során. Az utolsó csoportmérkőzésünk a lengyelek ellen lesz, s Erdélyinek és Fehérnek is nagyon oda kell tennie magát, hogy Magyarország és Lengyelország ellen legyen keresnivalónk. A harmadik hely megszerzése reális célnak tűnik. Számomra elképzelhető, hogy az első tízben végzünk, de az óriási haditett lenne, amihez az kellene, hogy az első két csapattag minden meccsen kiválóan játsszon – nyilatkozta Mellik Zoltán, a női válogatott szövetségi kapitánya, aki elmondta, hogy a II.divízióban volt egy kis mozgástere a felállításnál, hiszen arra is volt példa, hogy az első vagy a második játékos szerepelt a hármas pozíción, de a legjobbak között a harmadik számú játékos nagyon nehezen nyer az ellenfélnek nemcsak a második, de még a harmadik játékosa ellen is.

– A válogatott játékosainak most a legfontosabb, hogy haladjanak, s az, hogy a következő Eb-n az I. vagy a II.divízióban szerepünk majd, nem lényegtelen, de nem is kell akkora jelentőséget tulajdonítani neki. Ha annyira jók lesznek, hogy már gyenge lesz a II.divízió, akkor biztos vagyok benne, hogy sikerül majd bennmaradniuk a legjobbak között.

Az ETTU által elkészített tervek szerint a Nemzetek Ligája helyét az Eb-selejtező veszi át.

– Ha ez egy pozícióharc lesz, vagyis, ha majd ezen múlik, hogy ki szerepel az I.divízióban, akkor normális, hogy a selejtezőben a legerősebb felállításban kell szerepelnünk, ami több mint valószínű, hogy a szerbiai szövetségnek nem fog tetszeni, mivel Erdélyi és Fehér is távol van Szerbiától, s az útiköltséget fizetni kell. Azonban ez a kötelezettségük, és természetesnek tartom, hogy a legjobb csapattal álljunk ki, kivéve, ha annyira gyönge az ellenfél, hogy a két legjobb nélkül is képesek vagyunk nyerni.

Az utóbbi időben Erdélyi és Fehér is folyamatosan haladt felfelé a világranglistán.

– Mindketten kezdenek beérni mint játékosok, és ha sérülés nem akadályozza őket, valamint fejben maximálisan ott vannak, akkor még előrébb léphetnek a ranglistán, s az Eb-n is okozhatnak kellemes meglepetést. Ha több Pro-tour versenyen vennének részt, akkor még jobb helyezéssel büszkélkedhetnének. Jó lenne, ha a szövetség kifizetné a szlovéniai tornán való részvételt, a lányok pedig a magyar torna költségeit állnák, és ha ezeken jó eredményt érnének el, akkor önbizalommal és kedvezőbb helyzetből várhatnák az olimpiai kvalifikációt – mondta Mellik az elutazás előtt.

Magyarország női válogatottja az előző két Eb-n nem szerzett érmet, ennek ellenére a szakértők most is az éremesélyesek közé sorolják őket. A csapat vezéregyénisége továbbra is Tóth Krisztina, aki 1992 óta minden kontinensbajnokságon részt vett.

– Nem volt közös felkészülésünk, mert az előző hétvégén még Bundesliga-mérkőzéseken játszottunk. Nekem mindig furcsa, hogy ennyire az idény elején van az Eb. Ami a csoportunkat illeti, lehetett volna rosszabb is, de nagyon oda kell figyelni, nehogy kellemetlen meglepetés érjen bennünket. Ha mindenki jó formában lesz, akkor van esélyünk a dobogóra, de figyelembe kell venni, hogy van öt-hat egyforma erősségű csapat, a német, a spanyol, a holland, a lengyel, a román és a miénk, amelyek egyforma eséllyel pályáznak az éremre – mondta Tóth a Magyar Szónak.

A magyar női válogatott kerete: Lovas Petra (54.), Madarász Dóra (107.), Pergel Szandra (171.), Póta Georgina (49.), Tóth Krisztina (37.). Szövetségi kapitány: Téglás Péter.

Az Eb hivatalos honlapja: www.tabletennis2011.pl

A hétvégi program

Szombat, férfiak, I. divízió: Oroszország–Magyarország (16 óra)

II. divízió: Szerbia–Luxemburg (19 óra)

Nők, I. divízió: Magyarország–Szerbia (11 óra), Lengyelország–Magyarország és Szerbia–Szlovákia (19 óra)

Vasárnap, férfiak, I. divízió: Anglia–Magyarország (11 óra), Fehéroroszország–Magyarország (19 óra)

II. divízió: Szerbia–Ukrajna (13 óra), Szerbia–Moldova (19 óra)

Nők, I. divízió: Magyarország–Szlovákia és Szerbia–Lengyelország (15 óra)