2024. október 6., vasárnap

A Téglás-taktika meglepte a házigazdákat

ASZTALITENISZ – Szerbia női válogatottja 3:0-ra nyert Szlovákia ellen, és csoportharmadik lett – Pető remekelt: Szerbia–Ukrajna 3:2
A szlovákok elleni meccs után volt okuk az örömre: Fehér Gabriella (balról) és Erdélyi Annamária

A lengyelországi Gdańsk-Sopotban zajló Európa-bajnokság első napjának legnagyobb meglepetéseit a magyar női válogatott és Liam Pitchford szolgáltatták: az előbbi 3:2-re nyert a házigazda Lengyelország ellen, az angol játékos pedig 3:2-re győzte le a fehérorosz Vlagyimir Szamsznovot, ám ez sem volt elég, mivel Fehéroroszország végül 3:1-re nyert Anglia ellen.

Ha az időrendi sorrendet tartjuk szem előtt, akkor először azt az információt kell közölnünk, hogy Szerbia női válogatottja 3:0-ra kapott ki Magyarországtól az I. divízió C csoportjában. A mérkőzés nem volt annyira sima, mint ahogy arra az eredményből következtetni lehet, hiszen Erdélyi Annamária és Fehér Gabriella is szettet csent Póta Georgina, illetve Tóth Krisztina ellen, s mindketten csak különbségre (12:10, 11:9) veszítették el a negyedik játszmát. A csoport második fordulójában a Mellik Zoltán vezette együttes bebizonyította, hogy valóban reális cél volt a kvartett harmadik helyének a megszerzése, ugyanis simán, 3:0-ra nyert Szlovákia ellen.

– Egyedül Balažovától tartottunk egy picit, de Gabi nagyon jól játszott ellene, s 3:1-re nyert. Biztosak voltunk magunkban, és már a meccs előtt tudtuk, hogy még ha egy egyéni mérkőzést el is veszítünk, a csapat biztosan nem kap ki, de ilyen sima győzelemre nem számítottunk – mondta a mérkőzés után Erdélyi, aki hozzátette, hogy Magyarország ellen azt szerették volna, ha ő játszik Tóthtal, Fehér pedig Pótával, de nem sikerült eltalálni a felállítást. A második fordulóban Magyarország a vendéglátó Lengyelország ellen nyert 3:2-re, ami azért nagy haditett, mert a két kínai játékossal felálló lengyelek tavaly bronzérmesek voltak, s a negyeddöntőben egy máig vitatott pontnak köszönhetően Magyarországot győzték le 3:2-re. A magyar győzelemben óriási szerepe volt Téglás Péternek, a válogatott szövetségi kapitányának, aki változtatott a felállításon. Elmondása szerint ezzel Tóth Krisztát leszámítva mindenkit meglepett, még saját játékosát, Lovas Petrát is. A változtatás annyi volt, hogy Tóth lett a hármas, Lovas pedig a második számú játékos.

– Azért cseréltem, mert Tóth legutóbb simán kikapott Li Qiantól, és Krisztának nem baj, ha kevesebbet játszik, mert legalább pihentebb. Úgy számoltuk, hogy Li Qian nyer kettőt, mi pedig a többi hármat, s így is történt. A mi felállításunk inkább ellenfélfüggő, hiszen három jó játékosunk van, akik bármelyik pozíción képesek nyerni. Ami fontos, hogy Tóthnak nem ciki a hármas számú játékos pozíciója. Ezt azért mondom, mert sok, Krisztához hasonló kaliberű játékosnak derogálna – nyilatkozta Téglás a Magyar Szónak. A magyar válogatott így a lengyelek elleni győzelem után biztos csoportelső volt.

Szerbia a papírformának megfelelően kikapott Lengyelországtól, így a 9–16. helyért küzd majd, először Litvániával, amelyet tavaly a II. divízió döntőjében legyőzött.

A temerini Pető Zsolt Ukrajna ellen Kout és Didukot is legyőzte

A II. divízióban szereplő szerbiai férfiválogatott Luxemburg legyőzése után Ukrajnát is két vállra fektette: a Boris Vukelić vezette csapatból nagyon hiányzik az Eb előtt boka- és ínszalagsérülést szenvedett Marko Jevtović, akinek a helyét Bojan Crepulja foglalta el, ám esélye sem volt a világranglista 121. helyén álló Zsmudenko ellen. Ennek ellenére sikerült nyerniük az ukránok ellen: a temerini Pető Zsolt (186.) az első mérkőzésen legyőzte Kout (129.), 2:2-es állásnál pedig még magabiztosabban, összesen 17 pontot veszítve nyert a 115. helyen található Diduk ellen. A magyar férfiegyüttes simán veszített Oroszország ellen, utána azonban magabiztosan, 3:0-ra győzte le Angliát.

Eredmények, férfiak, I. divízió, B csoport, 1. forduló: Oroszország–Magyarország 3:0 (Szkacskov–Jakab 3:1, Szmirnov–Kosiba 3:1, Sibajev–Nagy 3:0), Fehéroroszország–Anglia 3:1. A 2. forduló: Anglia–Magyarország 0:3 (Drinkhall–Kosiba 1:3, Pitchford–Jakab 1:3, Reed–Pattantyús 2:3), Fehéroroszország–Oroszország 1:3.

II. divízió, F csoport: Szerbia–Luxemburg 3:0 (Pető–Bast 3:0, Karakašević–Ciociu 3:0, Crepulja–Kill 3:0). A 2. forduló: Szerbia–Ukrajna 3:2 (Pető–Kou 3:1, Karakašević–Diduk 2:3, Crepulja–Zsmudenko 0:3, Karakašević–Kou 3:0, Pető–Diduk 3:0), Luxemburg–Moldova 3:1. A 3. forduló: Moldova–Szerbia 0:3 (Milchin–Pető 0:3, Ni–Crepulja 1:3, Weinstein–Karakašević 0:3).

Nők, I. divízió, C csoport, 1. forduló: Magyarország–Szerbia 3:0 (Póta–Erdélyi A. 3:1, Tóth–Fehér 3:1, Lovas–Todorović 3:0), Lengyelország–Szlovákia 3:0. A 2. forduló: Szerbia–Szlovákia 3:0 (Erdélyi–Kmotorkova 3:0, Fehér–Balažova 3:1, Molnár–Hudečova 3:0), Magyarország–Lengyelország 3:2 (Lovas–Li Qian 0:3, Póta–Xu Jie 3:1, Tóth–Partyka 3:1, Póta–Li Qian 2:3, Lovas–Xu Jie 3:0). A 3. forduló: Szerbia–Lengyelország 0:3 (Fehér–Li Qian 0:3, Erdélyi–Partyka 1:3, Molnár–Xu Jie 2:3), Magyarország–Szlovákia 3:0 (Madarász–Balažova 3:0, Pergel–Hudečova 3:0, Lovas–Kmotorkova 3:0). A csoport végeredménye: 1. Magyarország 6, 2. Lengyelország 4, 3. Szerbia 2, 4. Szlovákia 0 pont.

A negyeddöntőben: Magyarország–Németország és Hollandia–Spanyolország (10 óra), Fehéroroszország–Csehország és Románia–Lengyelország (13 óra).

A 9–16. helyért (11 óra): Szerbia–Litvánia.