2024. október 6., vasárnap

„A hangulat az király”

30. ASZTALITENISZ-EB – GDANSK-SOPOT – Magyarország elődöntős! – Fehérnek piros lap, Todorović két meccslabdáról fordított – Kell egy kis áramszünet: Magyarország–Fehéroroszország 3:2
A magyar női válogatott kedden 10 órakor Hollandia ellen játszik a döntőbe jutásért (fotó: Sportrops)

– A németek most nagyon jók – mondta a múlt héten Tóth Krisztina, a magyar női válogatott oszlopos tagja, aki ezzel arra célzott, hogy még akár Európa-bajnok is lehet a német válogatott. Hogy nem lett, annak csak egy oka, méghozzá az, hogy a lengyelországi Gdańsk-Sopotban zajló kontinensbajnokság negyeddöntőjében Magyarország 3:2-re nyert a németek ellen! Sorsdöntő mérkőzés volt Lovas Petra és Barthel összecsapása, amit a magyar játékos 0:2-ről nyert meg.

– A németek felállítása meglepett, mivel nem gondoltam, hogy Wút kihagyja. Az megfordult a fejemben, hogy majd a hármason játszik, de az nem, hogy be se teszik ellenünk. Ivancan mindig is veszélyes volt, s ellenünk is két meccset nyert – mondta Téglás Péter, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya, aki hozzátette, Lovas 0:2 után vette fel, érezte meg a mérkőzés ritmusát. A szövetségi kapitány nem tagadta, hogy előző este, a sorsolás után egyáltalán nem voltak boldogok, mivel a németeket akarták elkerülni.

– Vasárnap este azt mondtam a lányoknak, mindegy, hogy ki kivel játszik, a lényeg, hogy jól kell versenyezni, s ez valamennyiüknél így is történt. Póta legyőzte azt a Silbereisent, aki ellen negatív a mérlege, Lovas 0:2-ről nyert, Tóth pedig az ötödik mérkőzésen 1:1-es játszmaállásnál 6:1-re veszített, majd nyert sorozatban nyolc pontot! Krisztának annyit mondtam, hogy egy dolog a fontos: legyen a meccs szoros és akkor nyerni fog!

Arra a kérdésre, hogy milyen érzés volt 3:2-re nyerni, s bebiztosítani az érmet, Téglás csak ennyit mondott:

– A hangulat az király!

Szerbia női válogatottja (Erdélyi Annamária, Fehér Gabriella, Molnár Mónika, Andrea Todorović) óriási küzdelemben, 3:2-re nyert Litvánia ellen a 9–16. helyért lejátszott mérkőzésen, s kedden 10 órai kezdettel Oroszországgal játszik a 9–12. helyért. A győzelem azt jelentené, hogy a Mellik Zoltán vezette együttes a legrosszabb esetben is a 10. helyen végezne, vagyis két év múlva is az I. divízióban kapna helyet. A litvánok elleni meccsre Mellik megcserélte a felállítást, s Erdélyit tette a hármas pozícióra, Todorovićot pedig a kettesre. A változtatás bejött, mivel a litvánok is cseréltek, így Erdélyi magabiztosan nyert Juceviciute ellen, az ötödik meccsen pedig Todorović két meccslabdát hárítva (ötödik szett, 8:10) győzött.

– A döntő mérkőzés negyedik játszmájában bekiabáltam, hogy „Ajde Cuco”, amiért piros lapot kaptam – mondta Fehér Gabriella, akinek emiatt el kellett hagynia a termet. – Kintről kukucskáltam be, de annyira ideges voltam, hogy néha elfordultam, nem bírtam nézni. Ami az oroszok elleni mérkőzést illeti, a támadóik nagyon jól játszanak védő ellen, ezért jó lenne, ha Erdélyi Mihajlovával vagy Ganyinával kerülne össze. De ha nem így lesz, akkor sincs baj, bízom Aniban, s tudom, hogy az oroszok támadóit is képes legyőzni. Én utoljára nyertem Tihomirova és Mihajlova ellen is.

Arról, hogy milyen izgalmas volt a Szerbia–Litvánia találkozó, legjobban Mellik üzenete tanúskodik:

– Hajam még nem hullott ki, de józan eszem már nem sok maradt.

Nemcsak női, hanem férfi sikerekről is beszámolhatunk, ugyanis a II: divízióban szereplő szerbiai férfi válogatott magabiztosan megnyerte a csoportját, a 17–24. helyért lejátszott első mérkőzésükön pedig Bulgária ellen győztek.

Még nagyobb sikert könyveltek el magyarországi társaik, akik a Vlagyimir Szamszonovval felálló Fehéroroszországot győzték le az I. divízió B csoportjában, s ezzel bejutottak a legjobb nyolc közé, vagyis már biztos, hogy a két év múlva sorra kerülő kontinensbajnokságon is a legjobbak között szerepelhetnek. A magyar–fehérorosz mérkőzés nemcsak a magyar győzelem miatt marad emlékezetes, hanem azért is, mert az ötödik mérkőzésen, amelyen Fazekas Péter és Scsetinyin találkozott, a döntő játszmában a fehérorosz játékos 4:2-re vezetett, amikor elment az áram. A tizenöt perces áramszünet Fazekasnak tett jót, aki 11:8-ra megnyerte a játszmát és a mérkőzést is. Fazekas és a magyar csapat is megtapasztalhatta milyen jól megfogalmazta anno Hofi Géza a lényeget, a Próbálj meg lazítani! című slágerével, amelynek refrénje ezúttal a magyar játékosra is igaz volt: Kell egy kis áramszünet, Időnként mindenkinek...

Eredmények, férfiak, I. divízió, B csoport, 3. forduló: Magyarország–Fehéroroszország 3:2 (Jakab–Scsetinyin 3:2, Fazekas–Szamszonov 0:3, Pattantyús–Platonov 3:2, Jakab–Szamszonov 0:3, Fazekas–Scsetinyin 3:2), Oroszország–Anglia 3:0. A csoport végeredménye: 1. Oroszország 6, 2. Magyarország 4, 3. Fehéroroszország 2, 4. Anglia 0 pont.

A negyeddöntőben: Németország-Görögország 3:1, Ausztria–Horvátország 3:1, Magyarország–Portugália 0:3 (Jakab-Apolonia 2:3, Kosiba-Monteiro 0:3, Nagy-Freitas 0:3).

II. divízió, F csoport, 3. forduló: Moldova–Szerbia 0:3 (Milchin–Pető 0:3, Ni–Crepulja 1:3, Weinstein–Karakašević 0:3). A csoport végeredménye: 1. Szerbia 6, 2. Ukrajna 4, 3. Luxemburg 2, 4. Moldova 0 pont. A 17–24. helyért: Szerbia–Bulgária 3:0 (Karakašević–Jordanov 3:1, Pető–Golovanov 3:1, Crepulja–Gabrovszki 3:1).

Nők, negyeddöntő: Magyarország–Németország 3:2 (Tóth–Ivančan 1:3, Póta–Silbereisen 3:0, Lovas–Barhel 3:2, Póta–Ivančan 0:3, Tóth–Silbereisen 3:1), Hollandia–Spanyolország 3:0, Fehéroroszország–Csehország 3:1, Lengyelország-Románia 1:3.

A 9–16. helyért: Szerbia–Litvánia 3:2 (Fehér–Stuckyte 3:2, Todorović–Paskauskiene 0:3, Erdélyi–Juceviciute 3:0, Fehér–Paskauskiene 0:3, Todorović–Stuckyte 3:2), Oroszország–Törökország 3:1, Luxemburg–Szlovákia 3:1, Ukrajna–Horvátország 2:3 (Boros Tamara 3:1-re nyert Trifonova ellen).