2024. október 6., vasárnap

Egy szerb, két magyar érem

30. ASZTALITENISZ-EB – GDAŃSK-SOPOT – Már biztos érmes a Karakašević/Tokić és a Tóth/Póta páros
Aleksandar Karakašević két év után ismét a dobogóra állhat a férfi párosok között(fotó: Ótos András)

Megszületett az első szerb érem a lengyelországi Gdańsk-Soportban zajló Európa-bajnokságon, miután Aleksandar Karakašević a szlovén Bojan Tokićtyal az oldalán bejutott a legjobb négy közé, így a legrosszabb esetben is a dobogó harmadik fokára állhat fel. A szerb/szlovén duó az elődöntőbe jutásért 4:1-re nyert a magyarországi Jakab János/Kosiba Dániel kettős ellen, akik korábban a páros verseny legnagyobb szenzációját okozták azzal, hogy legyőzték az első helyen kiemelt Gerell/Lundqvist svéd párost. Karakašević és Tokić két éve bronzérmes volt a stuttgarti Eb-n, tavaly pedig a csehországi Ostravában a legjobb nyolc között állította meg őket a már említett Gerell/Lundqvist kettős.

Karakašević egyéniben is kihasználta a lehetőséget, amely azok után adódott, hogy az osztrák Schlager visszalépett: a 36 éves játékos előbb az orosz Szkacskovot, majd a szlovák Pišteljt győzte le.

A nőknél a csapatban megszerzett bronzérem után Tóth Krisztina és Póta Georgina, a magyar válogatott erőssége párosban is bejutott a legjobb négy közé, miután a negyeddöntőben 4:0-ra győztek a fehérorosz/orosz kettős ellen.

–Az első játszmában 10:8 volt Pavlovicsnak és Ganyinának, de utána tanári játék következett Tóth és Póta részéről, aminek az eredménye magabiztos győzelem lett! Okosan, taktikusan, szinte hiba nélkül játszottak, s ami még lényeges, hogy a 2007-es belgrádi Európa-bajnokság döntőjében elszenvedett vereség óta, péntekig egyetlen egyszer sem sikerült őket legyőznünk! – mondta Téglás Péter, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya, aki arra a kérdésre, hogy mit vár a román Dodean/Samara elleni elődöntőtől, némi humorral azt felelte:

–Még soha nem kaptunk ki tőlük... igaz, nem is emlékszek olyan meccsre, amikor ők lettek volna Tóth és Póta ellenfelei...

Eredmények, férfiak, egyéni, 3. forduló: Karakašević–Szkacskov (orosz) 4:1. A 16 közé jutásért: Karakašević–Pištelj (szlovák) 4:0.

Páros, 3. forduló: Karakašević/Tokić–Ionescu/Szőcs (romániai) 3:0, Pető/Fejer-Konnerth–Szkacskov/Sibajev (orosz) 2:3, Crepulja/Subotić–Persson/Svensson (svéd) 1:3, Jakab/Kosiba (magyar)–Gerell/Lundqvist (svéd) 3:1. Nyolcaddöntő: Kosiba/Jakab–Gauzy/Eloi (francia) 3:0, Karakašević/Tokić–Floras/Gorak (lengyel) 3:1. Negyeddöntő: Kosiba/Jakab–Karakašević/Tokić 1:4.

Nők, egyéni, 3. forduló: Erdélyi–Hadačova (cseh) 1:4, Fehér–Gonderinger 4:0, Tóth (magyar)–Rakovac (horvát) 4:0, Molnár–Li Qian (lengyel) 0:4, Todorović–Dubkova (fehérorosz) 1:4, Póta (magyar)–Necula (román) 4:0, Madarász (magyar)–Hu Melek (török) 1:4, Lovas (magyar)–Sadikovic (luxemburgi) 0:4, Boros (horvátországi)–Vačenovksa (cseh) 3:4. A 16 közé jutásért: Tóth–Fehér 4:2 (9, 8, –5, –5, 7, 6), Póta–Abbat (francia) 4:0, Lovas–Eerland (holland) 4:2.

Páros, 2. forduló: Erdélyi/Fehér–Grzyboswska/Stefanska (lengyel) 2:3, Lovas/Pergel (magyar)–Hudečova/Vaszkeviciute (szlovák/litván) 3:0, Tóth/Póta–Creemers/Eerland (holland) 3:0. A 3. forduló: Lovas/Pergel–Partyka/Xu Jie (lengyel) 1:3, Tóth/Póta–Dvorak/Ramirez (spanyol) 3:0. Negyeddöntő: Tóth/Lovas–Vi. Pavlovics/Ganyina (fehérorosz/orosz) 4:0.