2024. október 6., vasárnap

„Életem álma vált valóra”

ASZTALITENISZ – 30. EURÓPA-BAJNOKSÁG – GDAŃSK-SOPOT – Aleksandar Karakašević párosban és egyéniben is dobogós lett – A férfiaknál balkezesnek áll a világ
A szerb Aleksandar Karakašević és a szlovén Bojan Tokić egyéniben és párosban is a dobogó harmadik fokára állhatott fel (fotó: Beta)

A párosban megszerzett bronzérem a szerb Aleksandar Karakaševićnek és a szlovén Bojan Tokićnak is szárnyakat adott az egyéni küzdelemre, ugyanis mindketten bejutottak a legjobb négy közé.

A 36 éves
nemrég már a válogatottban való szereplés lemondásával foglalkozott, de mivel egyelőre nincs olyan szerbiai játékos, aki
és
mellett megfelelő szinten tudná képviselni a válogatottat a csapatverseny során, a válogatottbeli búcsút elhalasztotta.
Jól tette, mivel az, amit a lengyelországi Gdańsk-Sopotban tegnap befejeződött Európa-bajnokságon mutatott, nyugodtan nevezhető szenzációsnak! A világranglista 100. helyén álló Karakašević, akit a sors olyan gömbérzékkel és tehetséggel áldott meg, hogy olyanról még a legjobbak is csak álmodhatnak, a negyeddöntőben óriási küzdelemben 4:2-re nyert a német Bastian Steger (19.) ellen, s ezzel megszerezte az önálló Szerbia első egyéni érmét a férfiak között. Sokat segített Karakaševićen páros társa, a szlovén Tokić (45.), aki a korábban megrendezett negyeddöntőben 4:3-ra nyert a német Dimitrij Ovtcharov (13.) ellen, s bebizonyította, hogy a németek is verhetőek. Honfitársa veresége után Steger igen rosszul kezdett, utána azonban 1:1-nél 9:3-as előnye volt, nem tudta megnyerni a játszmát. Hiába vezetett azonban Karakašević 3:1-re és 8:5-re, a német hat pontot nyert zsinórban. A hatodik szettben a szerb játékosnak 9:5-ös előnye volt, ám 10:9-nél Stegernek volt játszmalabdája a 3:3-hoz. Ami azonban akkor történt, az már sporttörténelem: Karakašević hátulról adott vissza két labdát, majd a harmadikat fonákkal visszapörgette, amit Steger a hálóba ütött. Ez a szenzációs labdamenet megzavarta a német játékost, s Karakašević végül 13:11-re nyerte meg a játszmát és 4:2-re a mérkőzést. Még arra sem volt ideje, hogy lekezeljen a bíróval, Boris Vukelić szövetségi kapitány azonnal odaszaladt, átölelte, s kezdődhetett az ünneplés.

– Az egész verseny során arra figyeltem, hogy mindig csak a következő pontra koncentrálják, ne törődjek az eredménnyel. Párosban az elődöntőben 2:1-re és 10:7-re vezettünk, ám kikaptunk. Nem is tudom, hogy sikerült ezt feldolgoznom, de a lényeg, hogy győztem az egyéni negyeddöntőjében. Életem álma vált ezzel valóra, hiszen mindent, amit eddig elértem az asztaliteniszben, odaadtam volna egy egyéni éremért – monda Karakašević, aki a mérkőzés után azt nyilatkozta, az első dolga lesz, hogy felhívja édesapját, Milivoje Karakaševićet, s megkérdi tőle, hogy nézte-e a negyeddöntőt.

A német Timo Boll már 15-szörös kontinensbajnok

A német Timo Boll 2002, 2007, 2008 és 2010 után ismét Európa-bajnok lett egyéniben, miután a döntőben honfitársa és klubtársa, Patrick Baum (23.) ellen nyert 4:1-re, aki az elődöntőben játszmaveszteség nélkül győzte le Karakaševićet. Boll egyéni győzelmével immár 15-szörös Európa-bajnok! Érdekesség, hogy a férfiaknál a legjobb négy közé három balkezes játékos jutott be, hiszen Tokićon kívül mindegyik játékos, Boll, Baum és Karakašević is a bal kezében fogja az ütőt.

A nőknél a 2007-es belgrádi Eb győztese, a holland színekben versenyző Li Jiao állhatott fel a dobogó legfelső fokára: a kínai származású, 38 éves Li az elmúlt négy évben mindig szenzációsan játszott a csapatverseny során, amit az is bizonyít, hogy 2008 óta mindössze egy mérkőzést veszített el, de egyéniben eddig nem tudta megismételni jó szereplését. A döntőben a horvát származású, de német színekben versenyző Irene Ivančan ellen nyert 4:3-ra.

A holland-kínai Li Jiao egyéniben és csapatban is Európa-bajnok lett


Párosban a magyarországi Tóth Krisztina/Póta Georgina kettősnek nem sikerült bejutnia a döntőbe, miután a román Dodean/Samara kettős 3:1-ről fordított ellenük. Az aranyérem végül a címvédő Paskauskiene/Fadejeva litván/orosz kettős nyakába került.

Ez volt az utolsó kontinensbajnokság, amelyen a csapat és az egyéni versenyszámok is szerepeltek, ugyanis jövőre már csak egyéni Európa-bajnokság lesz, két év múlva pedig csak a nemzeti együttesek számára rendezik majd meg a tornát.

Eredmények, férfiak, egyéni, nyolcaddöntő: Karakašević–Juzbašić (horvát) 4:0. Negyeddöntő: Boll (német)–Mattenet (francia) 4:0, Tokić (szlovén)–Ovtcharov (német) 4:3, Karakašević–Steger (német) 4:2 (3, –6,10,5,–8,11), Baum (német)–Szamszonov (fehérorosz) 4:1. Elődöntő: Boll–Tokić 4:0, Baum–Karakašević 4:0 (4,7,7,8). Döntő: Boll–Baum 4:1 (7,–6,3,7,8).

Páros, elődöntő: Karakašević/Tokić–Sibajev/Szkacskov (orosz) 2:4 (–6, 9, 7,–13,–8,–9), Freitas/Gaćina (portugál/horvát)–Pajkov/Livencov (orosz) 4:1. Döntő: Freitas/Gaćina–Sibajev/Szkacskov 4:0 (3,8,7,10).

Az orosz Kiril Szkacskov és Alexander Sibajev a párosok elődöntőjében a Tokić/Karakašević kettős felett aratott győzelmüket ünneplik

Nők, egyéni, nyolcaddöntő: Póta–Ni Xia (luxemburgi) 4:3, Tóth (magyar)–Štrbikova (cseh) 4:1, Lovas (magyar)–Peszocka (ukrán) 1:4. Negyeddöntő: Li Jiao (holland)–Póta 4:3, Li Qian (lengyel)–Barthel (német) 4:2, Tóth–Ivančan (német) 2:4, Peszocka–Samara (román) 4:2. Elődöntő: Li Jiao–Li Qian 4:1, Ivančan–Peszocka 4:1. Döntő: Li Jiao–Ivančan 4:3 (–9,4,5,–7,–9,4,6).

Páros, elődöntő: Paskauskiene/Fadejeva (litván/orosz)–Li Jiao/Timina (holland) 4:2, Tóth/Póta–Samara/Dodean (román) 3:4. Döntő: Paskauskiene/Fadejeva–Samara/Dodean 4:2 (–8,–2,10,7,9,8).