2024. június 30., vasárnap
BIRKÓZÁS – U17-ES ÉS U20-AS EB, ÚJVIDÉK

Kojić a döntőig menetelt!

A még az U17-es korosztályban is fiatalnak számító Újhelyi Balázsnak (65 kg) nem sikerült meglépnie elsőre az újabb szintet, az újvidéki korosztályos Eb bronzmeccsén a Potisje egyik legígéretesebb versenyzője 6:0-ra kikapott a nála láthatóan erősebb örmény Grigoriantól, aki két pörgetéssel már az első menetben eldöntötte a csatát. A szerbiai drukkerek azonban tegnap este ismét keményen szurkolhattak, mivel a 92 kg-os Stevan Kojić példás küzdeni akarással a döntőbe jutott, ahol az azeri Pasajev volt az ellenfele. A tavaly bronzérmet nyert nagybecskereki versenyző első összecsapása még lazább volt, hiszen 6:1-re verte meg a „francia” Arutuniant, ám ezután alaposan meg kellett küzdenie a továbbjutásért, hiszen a nyolcaddöntőben 3:2-re győzte le a lengyel Hejdát, a negyeddöntőben látványos meccsen (5:4) múlta felül az orosz Sztarcevet, sőt az elődöntőben is oda kellett tennie magát a német Sterning ellen, akit 2:1-re sikerült felülmúlnia.

A többiek közül Varga Dávid (45 kg) egy látványos, 10:8-as meccsen kapott ki a selejtezőben a török Kayától, Lengyel Kevint (60 kg) a nyolcaddöntőben 4:1-re verte meg a litván Neverauskas, Mihajlo Aimpijević (71 kg) pedig ugyanitt kapott ki 3:1-re a német Trapptól.

A magyarok közül a 71 kilogrammos Kolompár Imre biztosította be az első magyar érdekeltségű helyosztót. A KIMBA monori származású növendéke cseh, lengyel és román ellenfelét is magabiztos birkózással lépte át kedden, ám az azerivel szemben óriási csatát követően, de alulmaradt. A bronzérem ekkor még nem volt veszve, ehhez azonban le kellett győznie az ukrán Zsizskót. Hozzá csatlakozott a 45 kilogrammos Szuromi László, aki a vigaszágon 8:0-ra verte meg a román Firantát, és a bronzért a grúz Abuladzéval csapott össze.

Közben a lányok is megkezdték a versenyt. A rajton Berkec Gabriella (57 kg) súlyos, 11:0-s vereséget szenvedett az azeri Babajevától, hasonlóan járt Milena Sekulić (65 kg) a magyar Pupp Viktóriával szemben, és szintén nem tudott pontot szerezni Győri Iringó (73 kg) sem az ukrán Demcsuk ellenében.

A magyaroknak szerdán ötből négy női súlycsoportban volt versenyzőjük, Puppon kívül Németh Szonja (49 kg) és Báger Barbara (57 kg) rajtolt még győzelemmel.

U17, Európa-bajnokok, kötöttfogás, 48 kg: Nyikolaj Krisztov (orosz). 55 kg: Ilja Kandalin (orosz). 65 kg: Vlagyiszlav Pokotulo (ukrán). 80 kg: Mihail Skarin (orosz). 110 kg: Ivan Jankovskij (ukrán).