2024. július 28., vasárnap

A kishegyesi pingpong reneszánsza

Nem lehet azt mondani, hogy Kishegyesen nincs múltja az asztalitenisznek, hiszen már a háborút követő időszakban sokan űzték ezt a sportot, majd Egység néven az egyesületnek a 70-es években akár négy-öt különböző csapata (fiúk és lányok) is versenyzett az egykori rangfokozatokban, de általában a Tisza Menti Ligában. Aztán a 80-as években a falu egykori vezetősége más funkciót szánt a pingpongteremnek, az „otthontalanság”, a folytonos költözködés pedig más nehézségekkel együtt a klub teljes megszűnéséhez vezetett. Mintegy tíz évvel ezelőtt úgy döntöttek néhányan, akik még a régi klubban is megfordultak, hogy újraindítják az asztaliteniszt. Hivatalosan Dombos néven 2010 januárjában jegyezték be a klubot. Azóta sikerült már országos bajnokot is kinevelni, de a legkisebbek között is nagyon sok a tehetséges, így most már ismét van jövője a faluban ennek a sportnak.

Gvozdenović Katarina öt évvel ezelőtt kezdett el Kishegyesen asztaliteniszezni, mára pedig többszörös országos bajnoki címmel és számos tornagyőzelemmel büszkélkedhet a mindössze 12 éves sportolólány. Elmondása szerint a legjobban nyerni, pontokat szerezni szeret, ez a legszebb ebben a sportban. Heti hat alkalommal napi két-három órát edz, és nem titkolt célja a legjobbnak lenni a jövőben is, hiszen máris többszörös korosztályos országos bajnok, de a nemzetközi tornákon is többször állhatott fel a dobogó valamelyik fokára.

A klub másik jelenlegi erőssége Kovács Katona Lilla, aki már nyolc éve foglalkozik ezzel a sporttal, a kishegyesi Dombos ATK két évvel ezelőtt igazolta át Topolyáról. A kezdetekre visszaemlékezve elmondta, hogy egyik ismerősüknél jártak, akinek a leánya megmutatta ebben a sportban szerzett érmeit, serlegeit, és akkor azt mondta az édesanyjának, szintén ilyet szeretne. Célja a minél jobb helyezés elérése a ranglistán, amelyen mindig ott van az első három-négy hely valamelyikén a korosztályában, jelenleg a 14 évesek között. Azt is kiemelte, hogy jól érzi magát Kishegyesen, minden feltétel adott a jó eredmények eléréséhez.

Kovács Kiara hatévesen kezdett asztaliteniszezni, de voltak olyan időszakok, amikor még kicsinek érezte magát, és abbahagyta, majd valahogy mindig visszatért ehhez a sporthoz. Utólag már egy kicsit sajnálja a kihagyásokat, mert több tapasztalata is lehetne, de ezt majd igyekszik a jövőben behozni. Abban biztos, hogy most már nem szeretné abbahagyni.

Török Gyula, a Dombos ATK vezetőedzője azzal kezdte nyilatkozatát, hogy az eddig elért figyelemre méltó eredmények mögött kitartó és komoly munka áll. A lányok napi két-három órát is püfölik a labdát, a hétvégeken pedig általában egyéni vagy csapatversenyeken vesznek részt, de ha éppen nem, akkor is edzenek. Átlagosan megvan a heti hat edzés, nem nagyon van szabadnapjuk. Ez a munka, valamint a lányok tehetsége, küzdeni akarása hozza az eredményeket. Gvozdenović Katarina május elején az U12-es korcsoportban megnyerte az Újvidéken megrendezett meghívásos TOP 12 versenyt, amelyen Szerbia jelenleg legjobb 12 versenyzője vett részt. Mind a 11 vetélytársát legyőzte, ezzel először életében megszerezte a TOP 12 bajnoki címét. Előtte Horvátországban jegyzett szép eredményeket. Április 20-a és 23-a között Zágrábban tartották meg a 65. Zagiping elnevezésű nagyszabású nemzetközi asztalitenisz-versenyt. Kishegyesről két versenyző, Gvozdenović Katarina és Kovács Kiara lépett fel. Egyéniben Katarina a legjobb 16 között zárt, Kiara pedig a legjobb 32 között. A versenyen a Dombos ATK színeiben két csapat is indult. Az első csapatot Katarina és a romániai Mika Boroka képezte, a második csapatot pedig Kiara és a temerini Vegyelek Dóra. Katarina és Mika a kishegyesi Dombos ATK-t a dobogó második helyére küzdötte fel. A serlegeket az egykori világ- és Európa-bajnok, sokszoros jugoszláv bajnok asztaliteniszező, a legendás Dragutin Šurbek adta át a játékosoknak. Ezt megelőzően, április 15-én Šabacon az 2017/2018-as versenyidény szerbiai egyéni bajnokságán Gvozdenović Katarina, Szőke Regina és Lengyel Viola lépett fel. Az ország egész területéről 75 ranglistás serdülőkorú versenyző vett részt. Katarina a temesmiklósi Pinku Marinával második lett párosban. Regina Violával alkotott párost, és a legjobb nyolc közé sikerült bejutniuk. Egyéniben Katarina országos bajnok lett a 12 évesek korcsoportjában. A döntőben Jovana Antićtyal, a Dobanovci ATK játékosával mérkőzött meg, és szép játékkal, magabiztosan nyert 3:1-re. Katarina korábban, 2014-ben és 2015-ben volt kétszeres országos bajnok a 10 évesek korcsoportjában. Ezt megelőzően, április 2-án Ókéren az országos junior-csapatbajnokságon a legidősebb korcsoportban léptek fel, és a Gvozdenović Katarina, Kovács Katona Lilla, Kovács Kiara és Szőke Regina összetételű csapat ezüstérmet szerzett. Március 18-án a Gvozdenović Katarina, Lengyel Viola, Szőke Regina összetételben szereplő Dombos csapata Belgrádban az U12-es női csapatversenyben valamennyi vetélytársukat felülmúlva országos bajnoki címet szereztek. Március 4-én szintén a fővárosban az U14-es csapatok országos megmérettetésén a Katarina, Kiara és Lilla összetételben fellépő csapat második lett a bácsföldvári Vojvodina mögött.

Február 18-án tartották meg Újvidéken, az újvidéki asztaliteniszklub új termében a 2017/2018-as versenyidény vajdasági csapatbajnokságát az U12-es korcsoportban. A Dombos ATK csapata, Gvozdenović Katarina, Szőke Regina és Lengyel Viola második lett ezen a versenyen, miután egyedül csak a temesmiklósi Rapid csapatától kapott ki. A versenyen összesen hét lánycsapat vett részt Vajdaság egész területéről. Ezt megelőzően is értek el figyelemre méltó eredményeket a „dombosi” lányok, de elég talán ennyit is visszamenni az időben, miközben biztosak lehetünk abban, hogy a jövőben is sokat hallhatunk még kishegyesi pingpongozókról.

*****

A kishegyesi lányok az I. ligában!

A hétvégén Nišben tartották meg az I. ligába való feljutás osztályozó mérkőzéseit. A tornán összesen nyolc (hat szerbiai és két koszovói) csapat vett részt, s mindenki mindenkivel játszott a négy győztes meccsig tartó összecsapásokon. A feljutást az első két helyezett vívta ki magának, köztük a kishegyesi