2024. augusztus 7., szerda

Lesz labdarúgás Adán

Az AFK felnőttcsapata a Szabadkai Ligában folytatja a versenyzést – Szeptemberig ideiglenes vezetőség irányítja a klubot

Idén tavasszal az adai labdarúgóklub, az AFK felnőttcsapata kiesett a Vajdasági Ligából, majd június végén lemondott a klub elnöksége is, így teljes bizonytalanság uralkodott el a tavaly százéves fennállását ünneplő egyesület háza táján, amelyet időközben több játékos is elhagyott. A helyzet azonban rendeződni látszik, miután a hónap elején rendkívüli közgyűlést tartottak az AFK-ban, amelynek irányítását szeptember elsejéig háromtagú ideiglenes vezetőség vette át, mégpedig Kabók Edekon leköszönt klubelnök, Körtvélyesi Tícián, a községi sportközpont igazgatója, valamint Volford Tibor, a felnőttcsapat megbízott edzője. Eldőlt az is, hogy a felnőttegyüttes az őszi idényben a Szabadkai Ligában folytatja a versenyzést, valamint az utánpótlás-nevelés is folyamatos marad Adán.
Körtvélyesi Tícián, a sportközpont igazgatója elmondta: az ideiglenes vezetőség tagjaként az a feladata, hogy szeptember elsejéig összehívja a közgyűlést, és megválasszák a fociklub új elnökségét, aminek előkészítése jól halad.

– Sikerült megalakítani a felnőttcsapatot, amelyben főleg Ada községi focisták szerepelnek néhány tehetséges vidéki játékossal kiegészülve. A vidékieknek csak az útiköltséget tudjuk megtéríteni az első csapatban való szereplésért cserébe – magyarázta Körtvélyesi. – Igyekszünk a minimálisra csökkenteni a költségeket, miután a leköszönt elnöktől megtudtuk, hogy a klub adóssága hozzávetőlegesen 400 000 dinár. Ezért az átmeneti időszakban arra törekedtünk, hogy törlesszük az adósságot, valamint kivitelezhető és az adai labdarúgás számára kedvező terveket dolgozzunk ki. Minden korosztályban sikerült összegyűjteni a csapatokat, ezt jeleztük a labdarúgó-szövetségnek is. A klub számára sikerült előteremteni a pénzt az idénykezdéshez a legfontosabb költségek fedezésére. Az adai önkormányzat biztosította pénzt, és biztosítja a továbbiakban is akkora tételben, amekkora szükséges a versenyzéshez. Ugyanakkor folyamatban van a vállalkozók megkeresése is, mivel nélkülözhetetlen lesz a támogatásuk. Az új elnökség megválasztását illetően, miután megkongattuk a vészharangot, elég sokan jelentkeztek, hogy valamilyen formában szeretnének segíteni a szervezésben vagy anyagilag, illetve mint vezetőségi tagok. Várhatóan nem lesz gond, és szeptember elsejéig megalakul az új elnökség – közölte a sportközpont igazgatója.
Az AFK felnőttcsapatát a Szabadkai Ligában Volford Tibor megbízott edző irányítja, aki az elmúlt héten két edzést tartott, amelyen egyeztetett a játékosokkal az elkövetkező idény célkitűzéséről, valamint felmérte a fizikai állapotukat. A csapat némi késéssel augusztus 12-én kezdi meg a felkészülési időszakot.

– A következő idényben bő húszfős keretre számíthatok. A csapatban van néhány tapasztalt játékos, akiket jól kiegészítenek majd a fiatalok. A csapatot úgy próbálom összerakni, hogy a fiatalos lendületet kiegészítse a tapasztalat – közölte Volford.  A tavalyi csapat magja megmaradt, de néhányan távoztak. A községi önkormányzattól és a sportközponttól azt a célkitűzést kaptuk, hogy az AFK harcolja ki a bennmaradást a Szabadkai Liga idei szezonjában. Egy hónapos felkészülési periódust terveztem. Ha ezt nem csináljuk végig, akkor az egész szezonban gondjaink lesznek. A csapat első bajnoki mérkőzését augusztus 24-én játssza Adán, mivel a szövetségtől kértük az augusztus 17-ei első forduló mérkőzésének elhalasztását. Ezzel a szövetségtől kaptunk egy hét előnyt, de így is kevés áll a rendelkezésünkre, hiszen a felkészülési időszakból két hét belecsúszik a bajnokságba. Ilyenkor rizikós bajnoki mérkőzést játszani, hiszen a játékosok fokozott megterhelése miatt nagyon magas a sérülésveszély. Ezért azt tervezem, hogy az első két bajnoki forduló mérkőzésén játsszuk be a csapatot. Így ezek egyben edzőmérkőzések is lesznek, hogy a felkészülési időszak hosszú távon is meghozza az eredményét. Megpróbálhatnánk két hét alatt valamit összecsapni, de az értelmetlen lenne. Továbbá jól tudjuk, hogy a Szabadkai Ligában sokkal eredményesebbek azok a csapatok, amelyek fizikálisan felkészültek. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor AFK-nak nem szabadna, hogy gondot jelentsen a bennmaradás. Nem szeretném, hogy a játékosok hiú ábrándokat kergessenek, de ennek a csapatnak a középmezőnyben a helye, főleg ha erőnlétileg is megfelelően felkészült – nyilatkozta az edző, aki hozzátette, hogy a tapasztalt játékosok közül Nagypál Tibor, Laták Adrián és Fekete Krisztián erősítik a csapatot, amelyhez az utánpótlásból csatlakozik többek között Matija Stojanov, Mészáros Péter, Fehér Kornél, Ljubomir Bakalić.