2024. június 30., vasárnap
LABDARÚGÓ-EB – C CSOPORT

Szerbia kiesett

Szerbia gól nélküli döntetlent játszott Dániával a C kvartett utolsó fordulójában, az eredmény nem kedvezett a Sasoknak, Dragan Stojković együttese két ponttal a negyedik, kiesőhelyen zárta a csoportkört. A felek a kontinenstorna egyik legunalmasabb mérkőzését játszották, a szurkolók nem kímélték kedvenceiket, mindkét oldal füttykoncerttel jutalmazta a látottakat. A dánok eleinte többet kezdeményeztek, jóval többet birtokolták a labdát, ám a kezdeti lendület után inkább mezőnyben passzolgattak, és a biztonságos játékra törekedtek. A szerbek a kontrákra alapoztak, veszélyes támadást azonban nem építettek fel. Az első félidő gyakorlatilag eseménytelenül, inkább kötelező jelleggel telt el.

A térfélcserét követően valamelyest felélénkült a játék, Rajkovićnak akadt dolga a szerb kapuban, a hajrára viszont ellaposodott a dánok taktikája, visszahúzódtak, és inkább a továbbjutást érő egy pont megőrzésén munkálkodtak. Stojković mester minden gólerős játékosát pályára küldte, a végjátékban fokozódott is a balkáni nyomás – Vlahović és Tadić is hatásos cserének bizonyult –, ám a sikeres befejezés rendre elmaradt, így az utolsó sípszót követően Dánia örülhetett.

„Csalódottak vagyunk, hogy nem sikerült megtenni a hiányzó lépést. Kiegyenlített volt a játék, kerestük a lehetőséget és a gólt, de sajnos nem sikerült. Büszke vagyok a fiaimra, pozitív fényben mutatkoztunk meg egy nagyon kiegyensúlyozott csoportban” – nyilatkozta a mérkőzést követően Dragan Stojković.

„Az eredmények hűen tükrözik a csoport kiegyensúlyozottságát. Mindannyian az utolsó másodpercekig hittünk abban, hogy le tudjuk győzni Dániát, és bejuthatunk a kieséses szakaszba. Nagyon jó meccset játszottunk, de sajnos nem nyertünk. Csalódottak vagyunk, de biztosan tanulunk a hibáinkból” – tette hozzá Nikola Milenković.

Dánia és Szlovénia egyforma mérleggel zárt, a csoport második helyének sorsát az döntötte el, hogy a dánok (9.) előrébb végeztek az Eb-selejtezős rangsorban, mint riválisuk (15.).

München: Dánia–Szerbia 0:0 (0:0)

Allianz Arena, 55 000 néző, vezette: Letexier (Franciaország).

Dánia: Schmeichel, Andersen, Christensen, Vestergaard, Bah (Kristiansen), Hjulmand (Delaney), Højbjerg, Mæhle, Eriksen (Poulsen), Højlund (Dolberg), Wind (Skov Olsen).

Szerbia: Rajković, Veljković, Milenković, Pavlović, Mijailović (Mladenović), Ilić (Vlahović), Gudelj (Jović), Živković, Samardžić (Tadić), Lukić (Milinković-Savić), Mitrović.

Nyitókép: A játékszer csak egyszer volt a szerb kapuban, de akkor Wind szabálytalanul a babát és a labdát is vitte (Beta/AP)