2024. június 30., vasárnap
D CSOPORT

Ponttal búcsúztak a lengyelek

A Franciaország–Lengyelország mérkőzés az eredmények alakulása folytán csak a gallok számára bírt jelentőséggel, az ugyanis már korábban eldőlt, hogy Lewandowskiék a találkozó kimenetelétől függetlenül búcsúzni kénytelenek a kontinenstornától. Mbappééknak viszont a csoportelsőség szempontjából fontos volt, hogy lehetőleg minél nagyobb arányú győzelmet arassanak. A Real Madrid friss szerzeménye orrtörése miatt arcvédő maszkban játszott, ami olyan népszerűségre tett szert a válogatott szurkolói körében, hogy a nézőtéren többen is hasonló kellékben nézték végig a kilencven percet. A várakozásoknak megfelelően a franciák birtokolták többet a labdát, és bár Griezmann nevét ezúttal hiába kerestük a kezdők között, az őt helyettesítő Barcola játékára sem lehetett panasz. Dembélé, Hernandez és Mbappé többször is veszélyeztették a lengyel kaput, de Skorupski kapus öt hatalmas védést bemutatva az első félidőben életben tartotta csapatát. A lengyelek nem pusztán a védekezésre koncentráltak, olykor veszélyes ellentámadásokat vezettek, legközelebb Lewandowski állt a gólszerzéshez, ám hét méterről leadott fejese kevéssel célt tévesztett. A szünetet követően ismét a lengyel hálóőr nagy pillanatai következtek, a Dembélé buktatása miatt megítélt büntetőnél azonban már ő is tehetetlennek bizonyult. Mbappé vezető találata után a franciák lendülete alábbhagyott, ami lehetőséget adott a második játékrészben addig visszafogottan játszó lengyeleknek a kibontakozásra. Annál is inkább, mert a Swiderskivel szemben elkövetett szabálytalanság miatt ők is tizenegyeshez jutottak. Lewandowski először ugyan nem bizonyult kellően precíznek, ám szerencséjére a játékvezető Maignan kapus szabálytalan elmozdulása miatt megismételtette a büntetőt, és másodjára a büntetőt ismét túlcifrázó rutinos csatár immár nem hibázott.

A lengyelek így a 24 tagú mezőnyben utolsóként pontot tudtak szerzeni, így a kénytelen búcsújukat valamelyest elfogadhatóbbá tették. A franciák viszont nemcsak az elmaradt csoportelsőség miatt búslakodhatnak, hanem azért is, mert vasárnap délután az azóta elfogott elkövetők kirabolták Adrien Rabiot édesanyjának, az egyébként a válogatott játékos tanácsadójaként dolgozó Veronique Rabiot-nak a Párizs melletti házát. Didier Deschamps szövetségi kapitány ugyanakkor nem tűnt nagyon letörtnek a találkozó után: „Egyáltalán nem vagyok csalódott. Nyilván a csoport élén szerettünk volna végezni, de nézzük meg, ki állt az ellenfél kapujában! Skorupski kiválóan védett, ezért nem tudtuk kihasználni a helyzeteinket, pedig nekünk öt is volt az első félidőben. Előfordul, hogy két helyzetből két gólt lősz, mi most hét lehetőségből nem tudtunk betalálni. Természetesen van hová fejlődnünk, de jobban aggódnék, ha nem lettünk volna képesek helyzeteket kialakítani.”

Lewandowski elégedett volt a mostani eredménnyel, bár kicsit csalódottnak tűnt, mivel az utolsó meccsen már nem maradt esélyük a nyolcaddöntőre. „Ez az Eb megmutatta, hogy nem kell félnünk a nagyobb csapatoktól sem, mert képesek vagyunk eredményt elérni ellenük. Megpróbáltuk a hollandok és most a franciák ellen is, ebből erőt meríthetünk a jövőre nézve. Franciaország a torna egyik favoritja, szóval meg kell becsülnünk ezt a döntetlent. Ha a hollandok elleni első meccsünkön pontot szerzünk, reménykedhettünk volna a továbbjutásban, de sajnos két vereséggel kezdtünk, ami döntőnek bizonyult.”

Dormund: Franciaország–Lengyelország 1:1 (0:0)

Signal Iduna Park, 59 700 néző, vezette: Guida (olasz). Gólszerzők: Mbappé az 56. (11-esből), illetve Lewandowski a 79. percben (11-esből).

Franciaország: Maignan, Koundé, Upamecano, Saliba, T. Hernandez, Tchouaméni (Fofana), Kanté (Griezmann), Rabiot (Camavinga), Dembélé (Kolo Muani), Mbappé, Barcola (Giroud).
Lengyelország: Skorupski, Bednarek, Dawidowicz, Kiwior, Frankowski, Moder, Zieliński, Zalewski (Skoras), Szymanski (Swiderski), Lewandowski, Urbanski. 

Nyitókép: Maignan másodjára már nem fogta ki Lewandovski büntetőjét (Beta/AP)