2024. június 30., vasárnap
D CSOPORT

Ausztria nyerte meg a halálcsoportot!

Rengeteg nyitott forgatókönyv volt még lehetséges a D csoport utolsó fordulójában, és az egyik valószínűtlenebb valósult meg, hiszen az esélytelenebbnek tartott Ausztria legyűrte Hollandiát, ezzel megnyerte a halálcsoportot.

A holland vesszőfutás már a 6. percben elkezdődött, amikor Prass bal oldali beadásába a tisztázni igyekvő Malen pechesen kapott bele, becsapva Verbruggen kapust. A nyílt sisakos első félidőben akár több gól is születhetett volna, de ehhez meg kellett várni a második játékrész elejét, amikor egy gyors tulipános kontra végén a Simonstól labdát kapó Gakpo egalizált. Nem sokáig maradt azonban egyenlő a kijelzőn, egy bal oldali akció végén Grillitsch kanyarított Schmid fejére, akinek a csukafejesébe csak belekapni tudott a menteni szándékozó De Vrij. Még gyorsabb gólváltás zajlott le a mérkőzés hajrájára fordulva, amikor a hollandok Weghorst okos fejes asszisztját követően Depay révén ünnepelhettek újra egyenlítést, ám ezúttal sem túl sokáig. Percekkel később ugyanis Baumgartner remek ütemű kiugratásával a balról bemozgó Sabitzer tört kapura, és közvetlen közelről a hálóba bombázott, megnyerve a meccset Ausztriának. A továbbjutást illetően ugyanakkor a hollandok sem búslakodhattak, hiszen négypontos csoportharmadikként biztos helyük van a nyolcaddöntő mezőnyében.

Berlin: Hollandia–Ausztria 2:3 (0:1)

Olimpiai Stadion, 68 363 néző, vezette: Kružliak (szlovák). Gólszerzők: Gakpo a 47., Depay a 75., illetve Malen a 6. (öngól), Schmid az 59. és Sabitzer a 80. percben.

Hollandia: Verbruggen, Aké (Van de Ven), Van Dijk, De Vrij, Geertruida, Veerman (Simons), Schouten, Reijnders (Wijnaldum), Gakpo, Depay, Malen (Weghorst).

Ausztria: Pentz, Prass, Lienhart (Querfeld), Wöber, Posch, Grillitsch (Laimer), Seiwald, Schmid (Weimann), Sabitzer, Wimmer (Baumgartner), Arnautović (Gregoritsch). 

A csoport végeredménye:

1. Ausztria      3          2          0          1          6:4       6

2. Franciaország        3          1          2          0          2:1       5

3. Hollandia    3          1          1          1          4:4       4

4. Lengyelország        3          0          1          2          3:6       1

Nyitókép: Sabitzer megszerzi Ausztria győztes gólját (Beta/AP)