2024. szeptember 10., kedd
TENISZ

Egy csoportban az idei Grand Slam-bajnokok

Novak Đoković hétfőn Londonban a horvát Marin Čilić ellen kezdi meg a címvédést az évzáró mestertornán. A hétfőn este megtartott sorsolás szerint az A csoportban kapott még helyet a svájci Stan Wawrinka és a cseh Tomáš Berdych, a B csoportban pedig Roger Federer, Andy Murray, Kej Nisikori és Miloš Raonić játszanak. A tornán a tartalék szerepét két spanyol, David Ferrer és Feliciano Lopez töltik be. Utóbbi azért, mert Grigor Dimitrov, Jo-Wilfried Tsonga és Ernests Gulbis is elutasították a meghívást.

Annak ellenére, hogy az A csoportban kapott helyet három idei Grand Slam-bajnok – Wawrinka az Australian Opent, Đoković Wimbledont, Čilić pedig az US Opent nyerte meg, Rafael Nadal, a Roland Garros bajnoka pedig hétfőn sikeres vakbélműtéten esett át, így Londonban nem játszhat – Novak szemszögéből ez a kvartett tűnhet könnyebbnek. A címvédőnek ugyanis Wawrinkával 14:3, Berdychhel 16:2, Čilićtyel pedig 10:0 a mérlege. Đoković ugyan más sorsolásra sem panaszkodhatott volna, hisz Federer leendő ellenfeleit a múlt héten Párizsban sorra és magabiztosan verte.
Đoković a szereplést hétfőn 20 órakor kezdi meg, első ellenfele Čilić lesz, előtte 14 órakor Wawrinka és Berdych mérkőznek. A B csoport vasárnap 14 órakor Nisikori és Murray meccsével indul, 20 órakor pedig Federer és Raonić mérkőznek.

Pozsonyban a rajton felemás szerb siker született. Viktor Troicki három játszmában nyert a horvát Mate Delić ellen, amivel a naprakész listán már 101., a következő körben pedig a 27 éves ukrán Ilya Marcsenkoval mérkőzik. Filip Krajinović gyöngén játszott, és váratlanul súlyos vereséget szenvedett a tajváni Jimmy Vangtól.

Győzelemmel kezdett Antalyában Marko Tepavac, aki a 2. fordulóban az üzbég Szanyar Fajzievvel találkozik. A kis tornákon két magyar győzelmet és egy vereséget is jegyeztünk. Czink Melinda a rajton veszített a tajpeji 125 ezres női tornán, Bondár Anna Heraklionban biztosan vette az első akadályt, a spanyol Vinarozban pedig Argyelán Csilla vett győztes rajtot. Heraklionban Miki Janković a görög Mikosszal kezd, Captiva Islanden Jovana Jakšić első ellenfele a kanadai Francoise Abanda lesz, a heraklioni női ITF-tornán a hétfőn győztes Gálfi Dalma az orosz Marija Cakanjannal kezd, a tunéziai Sousseban Szlavikovics Szabina a brit Stephenson ellen rajtol. Vojislava Lukićnak Sarm es-Sejkben nem volt szerencséje, hisz az 1. fordulóra azt a tapasztalt orosz Alekszandra Panovát kapta, akitől a múlt héten a 2. fordulóban három játszmában veszített.

POZSONY. – A challenger 1. fordulójában: Vang–Krajinović 6:1, 6:2, Troicki–M. Delić 6:7, 6:1, 6:4.

ANTALIA. – A futures 1. fordulójában: Tepavac–Haszanov 7:5, 6:1.

TAJPEH. – A női torna 1. fordulójában: Gyacsenko–Czink 6:3, 6:2.

HERAKLION. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Bondár–Partaud 6:2, 2:6, 6:1.

VINAROZ. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Argyelán–Homutova 6:1, 6:3.