2024. szeptember 10., kedd
TENISZ

Krunić nagy léptekkel halad

Aleksandra Krunić nagyszerűen kezdte meg az új esztendőt. A szerbiai teniszezőnő túljutott a sencseni selejtezőn, amivel helyet biztosított magának a legjobb százban, tegnap pedig a főtábla első fordulójában is nyerni tudott a kínai Zsu ellen, és a naprakész listán már a 79. pozíciót foglalja el. Krunićnak az 500 ezer dolláros összdíjazású torna 2. fordulójában nem lesz egyszerű faladata, hisz a 20 éves, kassai születésű Anna Schmiedlovával, a lista 73. helyezettjével találkozik, akitől mindkét eddigi egymás közötti meccsükön, mindkétszer három játszmában, vereséget szenvedett.

Jó rajtot vett a kínai városban Bojana Jovanovski is, akinek idei első célja, hogy visszajusson a legjobb 50 közé. Egy kisebb lépést abban az irányban már tett is, hisz három szettben győzött a spanyol Maria-Teresa Torro-Flor ellen, a további haladásra viszont egy másik tornára lesz szüksége, hisz a 2. körben a kétszeres wimbledoni bajnok és a sencseni tornán 2. kiemelt cseh Petra Kvitová következik.

Gyönge napja volt tegnap Filip Krajinovićnak, aki a ranglistán csak 171. grúz Nikoloz Bazilasvili elleni meccsen totógyilkosnak bizonyult. A zombori játékos az első játszmában nyolc breaklabdát hagyott ki, a második szettben pedig már nem is tanúsított nagy ellenállást, így nem jutott fel a dohai táblára.

Szintén nem jutott a főtáblára Brisbane-ben Viktor Troicki, aki gyönge meccsen maradt alul az amerikai Denis Kudlával szemben. Viktornak négy breakalkalma volt, de egyet sem használt ki, míg az amerikai háromszor is elnyerte a jó adogató hírében álló szerbiai kezdőütését. Viktor vigasza, hogy a következő hetet már a száz legjobb között kezdi a ranglistán, s a folytatásban egy kis szerencsére is szüksége lesz, hogy az Australian Openen az első fordulóra ne kapjon legyőzhetetlen ellenfelet.

Ana Ivanović csak szerdán kezd Brisbane-ben, ahol tegnap a horvát Mirjana Lučić az amerikai tehetség Christina McHale-t, a cseh Karolína Plíšková pedig a volt világelső fehérorosz Viktorija Azarenkát búcsúztatta. Ana szerdán a Pozsonyban született és a texasi Dallasban élő ausztrál Jarmila Gajdošovával mérkőzik. Eddig kétszer játszottak, de még 2004-ben, amikor mindketten 16 évesek voltak, két japán ITF-tornán Ana mindkétszer győzött.

A tegnap kora délután ismert műsor szerint ma kezdi meg Dohában a hivatalos idényt a világelső Novak Đoković, aki Filip Krajinovićtyal párosban is szerepel. Novak ellenfele ma Dušan Lajović lesz. Legnagyobb riválisa, a spanyol Rafael Nadal is indul a kettes csapatok versenyében, partnere pedig az argentin Juan Monaco.

Fucsovics Márton szoros meccsen győzte le az ukrán Molcsanovot, következő ellenfele pedig az ausztráliai Happy Walleyben a helybeli Alex Bolt, aki tegnap töltötte be a 22. életévét.

Aucklandben két tini rajtolt szép győzelmekkel. A horvát Ana Konjuh simán verte a német Mona Barthelt, míg az amerikai Taylor Townsend három játszmában győzött a belga Yanine Wickmayer ellen, és meglepetés a szlovák Daniela Hantuchová győzelme is az olasz Sara Erranival szemben.

BRISBANE. – A férfitorna 1. fordulójában: Chardy–Golubev 6:4, 6:4, Duckworth–Simon 6:2, 6:2, Kokkinakis–Benneteau 6:4, 6:4, a selejtező 3. fordulójában: Kudla–Troicki 6:4, 6:2.

DOHA. – A férfitorna selejtezőjének 3. fordulójában: Bazilasvili–Krajinović 6:3, 6:3.

SENCSEN. – A női torna 1. fordulójában: Krunić–Zsu 6:4, 7:6, Jovanovski–Torro 6:2, 6:7, 6:3, Halep–Beck 4:6, 6:4, 6:3, Zvonareva–Peng 4:6, 6:4, 6:3, Kvitová–Duan 6:3, 6:1, Schmiedlová–Govorcova 3:6, 6:3, 6:3, Hercog–Niculescu 6:1, 7:5, Knapp–Parmentier 6:3, 6:3.

BRISBANE. – A női torna 1. fordulójában: Kerber–Garcia 6:4, 6:3, Ka. Plíšková–Azarenka 4:6, 7:6, 6:4, Keys–Cibulková 7:5, 6:2, Lučić–McHale 6:3, 6:0, Svedova–Lisicki 0:6, 7:5, 6:4, Gajdošová–Csang 6:4, 6:1, Brengle–Curenko 7:6, 6:3, Gavrilova–Riske 7:5, 6:3.

AUCKLAND. – A női torna 1. fordulójában: Konjuh–Barthel 6:2, 6:1, Townsend–Wickmayer 7:5, 3:6, 6:0, Hantuchová–Errani 6:3, 6:2, Stephens–Soler 6:3, 6:1, Záhlavová–Scheepers 6:1, 3:6, 6:2.

HAPPY WALLEY. – A challenger 1. fordulójában: Fucsovics–Molcsanov 7:6, 6:4.

PERTH. – A Hopman-kupa 1. fordulójában: Lengyelország–Ausztrália 3:0, USA–Olaszország 3:0.