2024. szeptember 10., kedd
TENISZ

Ma döntősök, holnap ellenfelek

A sorsolás szerint megtörténhet, hogy a teniszidény első Grand Slam-tornáján, a hétfőn kezdődő Australian Openen az első forduló után Szerbiának a nyolc közül csak két képviselője marad versenyben, Magyarország pedig egyetlen teniszezőnője nélkül marad. Elképzelhető a sokkal kedvezőbb forgatókönyv is, hisz Novak Đokovićon és Ana Ivanovićon kívül a többiek csupa olyan ellenfelet kaptak a rajtra, akiket ugyan le is győzhetnek, de akiktől a jelenlegi erőviszonyok szerint nem szégyen kikapni.

Đoković ugyanis selejtezőssel kezd, Dušan Lajović az ukrán Szergij Sztahovszkijt, Viktor Troicki a cseh Jiří Veselýt, Filip Krajinović az ausztrál Sam Grothot, Ana Ivanović selejtezőst, Jelena Janković a svájci Bacsinszky Tímeát, Bojana Jovanovski az olasz Roberta Vincit, Aleksandra Krunić az amerikai Lauren Davist, Babos Tímea pedig a cseh Barbora Záhlavová-Strýcovát kapta a tegnap Melbourne-ben megtartott sorsoláson.

Đoković a 2. fordulóban az orosz Andrej Kuznyecovval, a harmadikban a spanyol Fernando Verdascóval, a nyolcadöntőben az amerikai John Isnerrel, a negyeddöntőben a kanadai Miloš Raonićtyal, az elődöntőben pedig a címvédő svájci Stan Wawrinkával vagy a japán Kej Nisikorival találkozhat. A másik ágon Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray és Tomáš Berdych az első négy kiemelt. A férfi egyes eszményi nyolcaddöntője így festene: Đoković–Isner, Raonić–F. López, Wawrinka–Fognini, Nisikori–Ferrer, Berdych–Gulbis, Nadal–Anderson, Murray–Dimitrov, Federer–Robredo.

Ivanović számára a nyolcaddöntő lehet a legigényesebb, amikor az orosz Jekatyerina Makarova vagy a cseh Karolína Plíšková lehet az ellenfele.

A fentiekből adódik, hogy a férfi egyes 1. fordulójában két olyan teniszező csap össze, akik ma döntőt játszanak. Viktor Troicki ugyanis Sydneyben, Jiří Veselý pedig Aucklandben vívta ki tegnap a serlegmeccs jogát. Troicki mindössze 64 perc alatt, 13 ászt ütve, két játszmában múlta felül a luxemburgi Gilles Müllert, akinek egyetlen breaklabdát sem engedélyezett, és ma a 27 éves kazah Mihail Kukuskinnal találkozik, Veselý pedig óriási csatában a dél-afrikai Kevin Andersont verte, és pályafutása első döntőjében a francia Adrian Mannarinóval találkozik. Troicki a pénteki győzelemmel már 66. a naprakész listán. Sydneyben a női tornát két rövidítésben Petra Kvitová nyerte honfitársnője, Karolína Plíšková ellen, míg a hobarti döntőben ma az amerikai Madison Brengle és a brit Heather Watson mérkőznek.

Casablancában az elődöntő volt Györe László számára a végállomás. Az előző napokban nagyszerűen teljesítő zentai játékos nem bírt el a tapasztaltabb spanyol Javier Martival. A 40 perc alatt elveszített első játszma után a másodikban csillant fel a remény, amikor Györe elnyerte Marti adogatását, és 3:2-re vezetett, de mint kiderült, ennél többre ezen a héten már nem tellett az erejéből.

SYDNEY. – A férfitorna elődöntőjében: Troicki–Müller 6:2, 6:4, Kukuskin–L. Mayer 6:4, 6:4, nők, döntő: Kvitová–Ka. Plíšková 7:6, 7:6.

AUCKLAND. – A férfitorna elődöntőjében: Veselý–Anderson 6:4, 7:6, Mannarino–Pouille 6:4, 3:6, 7:5.

HOBART. – A női torna elődöntőjében: Watson–Riske 6:3, 7:5, 6:1, Brengle–Nara 6:4, 1:6, 6:3.

CASABLANCA. – A challenger elődöntőjében: Marti–Györe 6:1, 6:3.

PLANTATION. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Crawford–Jani 7:6, 3:6, 6:3.