2024. szeptember 10., kedd
TENISZ

Pihenten a döntőbe

Szerbia válogatottja nyerte meg a magyarok elleni rangadót a Fed-kupa budapesti zónatornáján, így az elsődleges célt meg is valósította. A csoport első helye feljogosítja a szerb csapatot, hogy ma a Világcsoport minősítőjéért mérkőzzön meg a Belgium–Horvátország meccs győztesével. Kedvező körülmény, hogy a szerb csapat fiataljai pihenőnap után játsszák a sorsdöntő meccset, amelyen elérhetik a harmadik cél küszöbét. Ha ugyanis ma győznek, áprilisban a Világcsoport II. hétvégi meccseinek egy vesztesével mérkőzhetnek a feljutásért. A csoportmérkőzéseken mutatottak azt sugallják, hogy Aleksandra Krunić és Ivana Jorović képes lehet a sikerre. A másik ágon ma Fehéroroszország lesz az egyik szereplő, a másik pedig Nagy-Britannia, Ukrajna és Törökország egyike, ami attól is függ, hogyan ért véget tegnap a brit–ukrán meccs.

A hétvégén rendezik meg a Fed-kupa mindkét Világcsoportja 1. fordulójának meccseit is. Az első erősségi csoportban a Kanada–Csehország, Olaszország–Franciaország, Lengyelország–Oroszország és Németország–Ausztrália, a másodikban pedig a Hollandia–Szlovákia, Románia–Spanyolország, Svédország–Svájc és Argentína–USA meccsek lesznek műsoron.

Zágrábban Viktor Troicki nem jutott az elődöntőbe. Troicki a spanyol Guillermo García Lópezzel játszott, s ötödik meccsükön az első vereséget szenvedte el. Háromjátszmás szoros csatában nyert a spanyol, aki a fölényesen megnyert első játszma után a másodikban 4:1-re is elhúzhatott volna, de amikor kihagyta a breaklabdát, Viktor kerekedett felül, egyenlített, majd a döntő játszmában is ledolgozta a kezdeti hátrányt, de 5:5 után visszaesett, és veszített.

Dušan Lajović az éjjel játszotta Quitóban a negyeddöntőt a spanyol Feliciano López ellen, és csoda történt, ha a szerb nyert. A glasgow-i challengeren Peđa Krstin csak az első játszmát nyerte meg a belga Niels Desein ellen, majd nagyon könnyen veszített, hisz a következő két szettben 1:4-ről nem volt képes fordítani. Gyöngén játszott a midlandi női ITF-torna 2. fordulójában Jovana Jakšić, és súlyos vereséget szenvedett a horvát születésű amerikai Bernarda Perától.

Antalyában Nikola Milojević bejutott az elődöntőbe, és a zárómeccs jogáért ma a ranglistán 564. német Kevin Krawietzcel mérkőzött, míg a tunéziai El Kantaouiban Marko Tepavac a papírformának megfelelően kikapott a belga Arthur de Greeftől.

BUDAPEST. – Fed-kupa, zónatorna, A csoport, 2. forduló: Magyarország–Szerbia 1:2, B csoport, 2. forduló: Nagy-Britannia–Törökország 1:2, 3. forduló: Nagy-Britannia–Ukrajna 2:0, Törökország–Liechtenstein 3:0, C csoport, 2. forduló: Fehéroroszország–Bulgária 3:0, Portugália–Grúzia 1:2, 3. forduló: Fehéroroszország–Portugália 1:1, Grúzia–Bulgária 1:2, D csoport, 2. forduló: Horvátország–Lettország 2:1, Belgium–Izrael 3:0.

ZÁGRÁB. – A férfitorna 2. fordulójában: Granollers–Dodig 7:6, 4:6, 6:3, Berankis–Müller 3:6, 7:6, 6:4, Sijsling–Mannarino 7:6, 4:6, 6:1, negyeddöntő: G. López–Troicki 6:1, 6:7, 7:5.

MONTPELLIER. – A férfitorna 2. fordulójában: Darcis–Nieminen 6:2, 7:6, Isztomin–Sela 7:6, 6:2, Kohlschreiber–Mathieu 3:6, 7:6, 6:4, Monfils–De Schepper 6:4, 7:6, negyeddöntő: Janowicz–Simon 6:2, 7:5.

QUITO. – A férfitorna 2. fordulójában: Lajović–Jarry 6:4, 3:6, 6:3, F. López–A. Gonzalez 7:5, 6:2, Verdasco–G. Melzer 7:6, 6:4, Lorenzi–Falla 7:5, 6:1.

GLASGOW. – A challenger 2. fordulójában: Desein–Krstin 3:6, 6:3, 6:1.

MIDLAND. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Pera–Jakšić 7:5, 6:0.

ANTALYA. – A futures negyeddöntőjében: Milojević–Gomez 6:2, 6:2.

EL KANTAOUI. – A futures negyeddöntőjében: De Greef–Tepavac 6:4, 6:1.