2024. szeptember 10., kedd

Csak ne Fehéroroszország jöjjön

Szerbia női válogatottjának tagjai ma tudják meg, hogy kivel mérkőznek április 18-án és 19-én a Fed-kupa második Világcsoportja minősítőjén. Ha az ITF azt a ranglistát veszi alapul, amelyet tegnap láthattunk a honlapjukon, akkor a lehetséges ellenfelek Svédország, Japán, Paraguay és Fehéroroszország, ha viszont az esetleges új ranglista lényegesen eltér ettől, akkor akár Argentína és Spanyolország is számításba jöhetnek. A valószínű ellenfelek közül Fehéroroszország lenne a legnehezebb, különösen, ha Viktorija Azarenka is vállalja majd a játékot, a másik kettő esetében pedig Spanyolország a kellemetlenebb, ez esetben azonban Szerbia biztosan vendéglátó lenne. Világos, azt sem tudni még, hogy milyen erőkre számíthat majd áprilisban Tatjana Ječmenica kapitány, hisz lehetséges, hogy Ana Ivanović és Bojana Jovanovski is rendelkezésre áll.

Ma tartják meg az első Világcsoport minősítőjének sorsolását is, amelyen az első csoport hétvégi vesztesei és a második csoport hétvégi győztesei az érdekeltek, viszont már tudni lehet, hogy a fenti időpontban a Fed-kupa elődöntőjében Oroszország–Németország és Csehország–Franciaország lesz a párosítás.

A tegnap kiadott ranglisták élcsoportjában kevés a változás. A férfiaknál Novak Đoković azzal a 40 ponttal növelte előnyét, amennyit Roger Federer tavaly az újvidéki Davis-kupa-mérkőzésen nyert Ilija Bozoljac ellen. Marin Čilić lecsúszott a 10. helyre, a legnagyobb haladást pedig a dominikai Victor Estrella Burgos jegyezte, aki 21-et haladt, és most 52. Estrella nemcsak hazája első ATP-bajnoka lett, hanem a legidősebb újonc tornagyőztes is 34 és fél éves korban. Az eddigi csúcsot 33 évvel és 11 hónappal az ausztrál Wayne Arthurs tartotta. Viktor Troicki 44., Dušan Lajović 77., Filip Krajinović 101., Bozoljac 217., Peđa Krstin 251., Györe László pedig a kairói pontokkal már 254. A naprakész listán Györe már Szerbia hatos számú játékosa, hisz Bozoljac a 323. pozícióra zuhant, és nem lesz könnyű dolga a bergamói challengeren, hogy visszakapaszkodjon. Bozoljac Olaszországban a francia Enzo Couacaud-val kezd, ugyanott a ranglistán 163. magyar Fucsovics Márton ellenfele a cseh veterán Jan Hernych lesz.

Krajinović az este Memphisben komoly riválissal, a ranglistán 165. amerikai Ryan Harrisonnal játszott a táblára jutásért. Győzelem esetén biztosan visszajut a 100-ba.

A nőknél az első 100 között nem történt változás, a magyarok és a szerbek közül pedig senki esetében sincs lényeges változás. A ranglistán először láthattuk két magyar tehetség nevét. Stollár Fanni az 1031., Stolmár Rebeka pedig az 1210. pozíción mutatkozott be.

Fed-kupa, Világcsoport I.: Kanada–Csehország 0:3, Olaszország–Franciaország 2:3, Világcsoport II.: Románia–Spanyolország 3:2, Argentína–USA 1:3.

ZÁGRÁB. – A férfitorna döntőjében: G. López–Seppi 7:6, 6:3.

MONTPELLIER. – A férfitorna döntőjében: Gasquet–Janowicz 3:0 – feladás.

QUITO. – A férfitorna döntőjében: Estrella–F. López 6:2, 6:7, 7:6.

MEMPHIS. – A férfitorna selejtezőjének 2. fordulójában: Krajinović–Garanganga 6:2, 6:4.

ROTTERDAM. – A férfitorna 1. fordulójában: Bolelli–Rosol 6:3, 6:1, Bautista–A. Zverev 6:4, 6:1.

PATTAYA. – A női torna 1. fordulójában: Puig–Vögele 6:2, 7:6, Oprandi–Vesznyina 6:3, 6:3.