2024. szeptember 10., kedd
TENISZ

Živojinović Novaknak ad igazat

Amíg a Szerb Teniszszövetség tagadja, hogy bármilyen üzérkedés történt volna a hétvégi kraljevói Davis-kupa mérkőzés belépőjegyeivel, addig Slobodan Živojinović, a szervezet tiszteletbeli elnöke és egykori ismert teniszező azt állítja, hogy Novak Đokovićnak igaza van, s a szerb teniszt nagy szégyen érte. Az esettel kapcsolatban Nebojša Stefanović, szerbiai belügyminiszter közölte, a mérkőzésre a 3228 bérletből a tervek szerint 291 kapható szabad eladásban. A Szerbiai Teniszszövetségnek a rendelkezésére álló teljes bérletből 800-at át kellett adnia a Nemzetközi Teniszszövetségnek (ITF) és a horvát válogatottnak.

„Az eladásra szánt bérletek száma 2428, amiből 107-et már a jegypénztáraknál értékesítettek, 190-re pedig ugyanerre a sors vár a mérkőzés napján. A maradék 2131 bérletet pedig fizikai vagy jogi személyekhez kerültek” – mondta Stefanović, aki hozzátette, egyelőre nem rendelkezik információkkal azzal kapcsolatban, hogy kik kapták ingyen és kik fizettek a bérletekért. „A nyomozás folytatása során ki fogjuk deríteni, hogy ezen a téren történt-e törvényszegés” – mondta Stefanović.

A meccs helyszínén folynak az előkészületek: Bogdan Obradović kapitány azt mondta, hogy csapata elfogadja az esélyességet, a másik oldalon Željko Krajan véglegesen lemondott Marin Čilićről, aki sérülése miatt meg sem érkezett Szerbiába. A meccsel kapcsolatban már csak két talány maradt. Az első, hogy ki játszik majd Nenad Zimonjić mellett párosban, a másik pedig, hogy Borna Ćorićon kívül ki kap horvát részről lehetőséget, hogy az egyesben is fellépjen. Erről többet majd csak a holnapi sorsoláson tudni meg.

Az ATP időközben közzétette az új kereseti listát, amelyből kiderül, hogy az idén Đoković 2,818 millió dollár tornadíjat vehetett át, és 1,5 millióval előzi meg a második helyezett Andy Murrayt. Egy milliónál többet teniszezett össze még Stan Wawrinka és David Ferrer, míg Roger Federer a 6., Rafael Nadal pedig a 8. helyet foglalja el. A szerbiaiak közül 235 ezerrel Viktor Troicki 22., Dušan Lajović 70. Györe László pedig a 248. A kereseti öröklista élcsoportja: Federer 89,280 millió, Đoković 75,222, Nadal 71,867, Pete Sampras 43,280, Murray 35,556 stb. A nőknél az idei keresetlistát Serena Williams vezeti 2,71 millióval, második Marija Sarapova 1,56-tal, a legjobban helyezett szerbiai Ana Ivanović, aki 160 ezer dollárral a 29-et helyet foglalja el, míg a magyar Babos Tímea 130 ezerrel 37.

A magyar teniszezőnő a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt hétfőn este Monterreyben nem játszotta le a selejtező utolsó fordulójának meccsét, amit az este és éjjel pótoltak, amikor műsoron volt a három szerbiai teniszezőnő, Ivanović, Aleksandra Krunić és Jovana Jakšić első meccse is.

KUALA LUMPUR. – A női torna 1. fordulójában: Görges–Kudrjavceva 6:1, 7:6, Gajdošova–Büyükakcay 7:5, 6:4, Hszie–Dellacqua 7:5, 2:6, 6:3, Egucsi–Mestach 2:6, 7:5, 6:3, Koukalova–Mayr 6:1, 6:3, Wozniacki–Vang 6:3, 6:1.