2024. szeptember 10., kedd
TENISZ

Nagy tornák bajnokainak rangadója

Mielőtt pályára lépett volna a monte-carlói nyolcaddöntőben, Novak Đokovićot nagy megtisztelés érte, hisz a Laureus-díj zsűrije őt választotta meg a 2014-es év legjobb sportolójának. A nőknél az elismerés Genzebe Dibaba háromszoros világcsúcstartó etióp futónőt, a csapatoknál pedig a világbajnok német foci-válogatottat illette.

Đoković tegnap egészen rutinosan győzte le az osztrák Andreas Haider-Maurert, ma pedig az elődöntőért, a három legutóbbi Grand slam-torna bajnokainak rangadóján a horvát Marin Čilićtyel játszik. Novak tavaly Wimbledonban, az idén pedig Melbourne-ben nyert, Marin pedig tavaly New Yorkban volt nyertes. Kettőjük mérlege 11:0 Novak javára, aki tavaly, teljes változatossággal, kemény pályán szabadban és teremben, valamint salakon és füvön is győzni tudott.

Négy napon át egyetlen meglepetés sem volt, a tegnapi nap pedig két váratlan eredménnyel indult. Előbb a bolgár Grigor Dimitrov a címvédő Stan Wawrinkát ütötte ki, majd, hogy a svájciak napja minél rosszabb legyen, a francia Gael Monfils a második kiemelt és tavaly döntős Roger Federert búcsúztatta. Wawrinka nagyon rosszul játszott, és csak öt játékot nyert a nagy formában levő bolgár ellen, aki az idén Monte-Carlóban már Fabio Fogninit és Fernando Verdascot is legyőzte. Ami viszont Federert illeti, végig azt a látszatot keltette, hogy a győzelme csak idő kérdése. Ám Monfils nem roppant össze, minden tekintetben állta a csatát, a meccset pedig úgy zárta, hogy a második játszma rövidített játékában 3:5 után zsinórban négy pontot nyert. Ha nyert volna, Federer lenne a negyedik teniszező az aktívak között, aki kemény pályán és salakon is nyert már több mint 200 meccset, ami eddig csak Nadalnak, Ferrernek és Robredónak sikerült. Ma tehát a negyeddöntőben a tervezett Federer–Wawrinka rangadó helyett Dimitrov–Monfils-csata következik.

Az alsó ágon még Tomáš Berdych és Miloš Raonić jutott a legjobb nyolc közé, és kettőjük mai meccse mindenképpen kétesélyesnek számít.

Rafael Nadal, aki saját szavai szerint már sehol és semmilyen talajon nem számít esélyesnek, jó meccset vívott John Isnerrel, és három játszmában került ki győztesként. Nadalra ma még nehezebb mérkőzés vár, hisz idősebb honfitársa, David Ferrer nagyon jól tudja, hogyan lehet nyerni a salak királya ellen.

Filip Krajinović negyeddöntős lett a mersini (Törökország) challengeren. A zombori két gyors játszmában nyert a bosnyák Mirza Bašić ellen, és az elődöntőért egy ismeretlen franciával, a 22 éves és a ranglistán 349. Constant Lestinnevel találkozik. Krajinovićnak nagy szüksége van a pontokra, hisz e héten tavalyiakat veszít, és a 100. hely alá esés fenyegeti.

A kis tornák alapjában vége véget értek a szerbiai és magyar teniszezők számára, hisz a heraklioni 2. fordulóban Bondár Anna, a pelhami 1. körben pedig Vojislava Lukić kapott ki.

MONTE-CARLO – A férfitorna 2. fordulójában: Tsonga–Goffin 6:3, 6:4, Raonić–Sousa 6:3, 7:6, Monfils–Dolgopolov 7:6, 7:6, nyolcaddöntő: Đoković–Haider 6:4, 6:0, Nadal–Isner 7:6, 4:6, 6:3, Čilić–Tsonga 6:3, 7:6, Dimitrov–Wawrinka 6:1, 6:2, Raonić–Robredo 6:3, 3:6, 6:3, Berdych–Bautista 7:6, 6:4, Monfils–Federer 6:4, 7:6.

BOGOTA – A női torna 2. fordulójában: Falconi–Pfizenmaier 5:7, 6:2, 6:3, Pereira–Minella 7:5, 7:5, Szvitolina–Kovinić 6:3, 6:1, Dominguez–Haddad 7:6, 6:0.

MERSIN – A challenger 2. fordulójában: Krajinović–Bašić 6:4, 6:1.

HERAKLION – A női ITF-torna 2. fordulójában: Lankri–Bondár 6:4, 6:4.

PELHAM – A női ITF-torna 1. fordulójában: Whoriskey–Lukić 6:4, 6:2.