2024. szeptember 10., kedd
TENISZ

Đoković 52. serlege

Novak Đoković három játszmában győzte le a monte-carlói döntőben a cseh Tomáš Berdychet, és ezzel idei negyedik, összesen pedig 52. tornagyőzelmét aratta. Novak beállította a szombaton óriási csatában legyőzött Rafael Nadal csúcsát is, a zsinórban megnyert négy 1000-es rangú Mestertornát, és az első teniszező lett, aki győzni tudott az idény első három 1000-es tornáján. A statisztikába kívánkozik még, hogy Đoković 23. trófeáját nyerte meg ezeken a tornákon, így az öröklista második helyén utolérte Roger Federert, s már csak négy diadal hiányzik, hogy Nadalt is befogja.

Második serlegét a hercegségben Đoković pazar elődöntő és kínlódásos döntő után nyerte meg. Szombaton Novak a lehető legmagasabb szinten teljesített, hogy Nadal ellen 23:20-ra szépítse a mérleget, vasárnap viszont sok üggyel-bajjal múlta felül a mindent beleadó Berdychet, így 19:2-re növelte az egymás közötti arányt. Đoković számára kéthetes versenyszünet következik, legközelebb a május 3-án kezdődő madridi 1000-es rangú tornán lép fel, ezen egyetlen pontot sem véd, mert tavaly sérülés miatt nem játszott, vagyis még inkább növelheti a jelenleg 4460 pontos előnyét Federerrel szemben.

Szerbia női válogatottja visszajutott a Világcsoportba, és jövőre a 16 legjobb válogatott mezőnyének az alsó nyolcasában lesz érdekelt. A szerb csapat a hétvégén Paraguayt győzte le Újvidéken 3:1 arányban. A meccs hőse Aleksandra Krunić volt, aki mindkét egyesét megnyerte. A harmadik pontot Ana Ivanović szerezte meg, aki az első napon könnyen nyert a kettes számú dél-amerikai ellen, majd könyéksérülés miatt vasárnap a 17 éves Ivana Jorovićnak adta át a helyét. Jorović jól kezdett a lényegesen tapasztaltabb Veronica Cepede Roig ellen, megnyerte az első játszmát, de ennél többre nem tellett az erejéből. A Világcsoport II-be feljutott még Fehéroroszország és Szlovákia, valamint Spanyolország. Az elődöntőben Csehország legyőzte Franciaországot, Oroszország pedig Németországot, a Világcsoport I minősítőjében pedig győzött Olaszország és Hollandia, a másik két meccsen azonban szoros csaták folynak.

A héten férfitornát Barcelonában és Bukarestben, nőit pedig Stuttgartban rendeznek. Barcelonában Kej Nisikori az első, Rafael Nadal a második kiemelt, a magyar Fucsovics Márton pedig két szép győzelemmel táblára jutott. Bukarestben öt szerbiai volt érdekelt. Viktor Troicki a spanyol Gimenóval kezd, Janko Tipsarević és Dušan Lajović pedig a selejtezőből vár ellenfelet. Györe László, kisebb meglepetésre, a selejtező rajtján két játszmában veszített a brit Daniel Coxtól, noha az első játszmában 4:2-is vezetett. Peđa Krstin három játszmában győzte le az esélyesnek vélt belga Deseint, és két győzelemre jár a táblától, második ellenfele pedig a horvát Nikola Mektić. A román fővárosban Gilles Simon és Gael Monfils az első két kiemelt. Stuttgartban az orosz Marija Sarapováé az egyes rajtszám, Ana Ivanović és Jelena Janković pedig elsőre nehéz riválist kapott. Ana azzal a francia Caroline Garciával kezd, akitől az idén már kétszer veszített, Janković pedig az orosz Jekatyerina Makarovával.

MONTE-CARLO. – A férfitorna elődöntőjében: Đoković–Nadal 6:3, 6:3, Berdych–Monfils 6:1, 6:4, döntő: Đoković–Berdych 7:5, 4:6, 6:3.

Fed-kupa, elődöntő: Csehország–Franciaország 3:1, Oroszország–Németország 3:2, Világcsoport I, minősítő: Olaszország–USA 3:2, Hollandia–Ausztrália 3:1, Lengyelország–Svájc 2:2, Kanada–Románia 1:1, Világcsoport II selejtező: Szerbia–Paraguay 4:1 (Krunić–Cepede 6:1, 6:3, Ivanović–Gonzalez 6:2, 6:0, Jorović–Cepede 6:3, 2:6, 1:6, Krunić–Gonzalez 6:0, 6:2, Jorović, Krunić–Cepede, Gonzalez 6:1, 6:4), Szlovákia–Svédország 3:0, Japán–Fehéroroszország 2:3, Argentína–Spanyolország 0:3.

BUKAREST. – A férfitorna selejtezője 1. fordulójában: Cox–Györe 7:6, 6:2, Krstin–Desein 2:6, 6:1, 6:3.

BARCELONA. – A férfitorna selejtezője 1. fordulójában: Fucsovics–G. Granollers 6:3, 6:4, 2. forduló: Fucsovics–De Scheppers 4:6, 6:4, 7:6.

BOGOTA. – A női torna negyeddöntőjében: Szvitolina–Falconi 6:3, 7:5, Pereira–Dominguez 6:0, 6:4, Svedova–Puig 7:6, 6:2, Duque–Glushko 7:5, 6:3, elődöntő: Pereira–Szvitolina 7:6, 6:3, Svedova–Duque 6:4, 3:6, 6:4.

MERSIN. – A challenger elődöntőjében: Ilhan–Krajinović 0:6, 6:4, 6:4.