2024. szeptember 10., kedd
TENISZ

Sarapova ballal játszott és balul járt

Két volt világelső esett ki csütörtökön este Barcelonában és Stuttgartban. A katalán fővárosban az olasz Fabio Fognini búcsúztatta Rafael Nadalt, a torna nyolcszoros bajnokát, a Mercedes városában pedig a német Angelique Kerber legyőzte a címvédő orosz Marija Sarapovát.

Utóbbi meccsen az orosz teljes fölényben volt az első játszmában, azután azonban fordult a kocka, és az alig hibázó német, a hazai közönség örömére, meglepetést szolgáltatott. A második játszma döntő pillanataiban olyasmit lehetett látni, ami rangos teniszmeccseken ritkán fordul elő. Sarapova ugyanis a jobb sarokból tenyeressel adott vissza, majd a bal sarok irányában futott, hogy elérje Kerber újabb pontos ütését. Mivel páros kezű fonákkal aligha éri el a labdát, az orosz egyszerűen áthelyezte az ütőt a baljába, és így onnan is tenyerest ütött. Sarapova ballal sem hibázott, ám Kerber jó érzékkel érkezett a hálóra, és precíz röptével zárta a pontot.

Habár Fognini néhány hete Rióban legyőzte Nadalt, Barcelonában mégis a spanyol számított esélyesnek nemcsak a hírneve miatt, hanem azért is, mert a monte-carlói elődöntőben a Đoković elleni meccsen mutatottak alapján állítható volt, hogy egyre jobb formában van. Nadal azonban saját mércéi szerint gyönge volt, és a szokatlanul jól összpontosító, és idegeit kordában tartó, egyébként teljesen kiszámíthatatlan Fognini ki tudta használni az esélyét, és a 6. mérkőzésen másodszor győzte le a salak királyát.

Kellemes meglepetéssel szolgált az amerikai Dothanban Jovana Jakšić, aki tavaly október óta először nyert zsinórban két meccset. Jovana a román Tiget múlta felül.

Antalyában Miki Janković az ukrán Devjatarovot verte, és az elődöntőben a 28 éves és a ranglistán 308. francia Yannick Jankovits-csal találkozik. Jani Réka Kairóban veszített a szlovák Tereza Mihalikovától, Cipruson pedig Argyelán Csillát a spanyol Cristina Sanchez győzte le. A spanyol szombaton az elődöntőben a másik magyarral, Bondár Annával találkozik. Késő délután alkalma volt az elődöntőre Bolban Gálfi Dalmának is, aki a cseh Pantučkovával vívott meg.