2024. szeptember 9., hétfő
TENISZ

Novakot csak Ana követte

Csak Novak Đoković és Ana Ivanović jutott a szerbiai teniszezők közül nyolcaddöntőbe az e heti rangos kanadai tornákon. Szerdán este ugyanis Ivanović két játszmában múlta felül a fehérorosz Olga Govorcovát, míg Jelena Janković nem tudott meglepetést okozni, és simán kikapott a ranglistán harmadik román Simona Haleptől.

Ivanović első tétmeccsét játszotta, amióta újra Nigel Sears edző felügyelete mellett dolgozik. A volt világelső nem remekelt, de az első játszmát magabiztosan nyerte, a másodikban viszont 5:2-es hátrányban volt, de onnan is vissza tudott kapaszkodni. Ana az éjjel a nyolcaddöntőben a 24 éves és a ranglistán 71. szlovén Polona Hercoggal mérkőzik, akitől egyetlen eddigi meccsükön, 2013-ban, Pekingben vereséget szenvedett. Novak is pályán volt, de nem a várt bolgár Grigor Dimitrov, hanem a 22 éves amerikai Jack Sock ellen. Ez volt kettőjük első meccse, a győztes pedig a negyeddöntőben a lett Ernests Gulbis és az amerikai Donald Young párharcának továbbjutójával mérkőzik. Novak Gulbis ellen 5:1-re, Younggal szemben pedig 1:0-ra vezet.

A két nagy tornán folytatódott a meglepetések sorozata, így Montrealban a 16-ba nem fért be Tomáš Berdych, Stan Wawrinka, Gilles Simon, Marin Čilić, Gaël Monfils és az említett Dimitrov, míg Torontóban Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Garbine Muguruza, Jekatyerina Makarova és Caroline Wozniacki fejezte be időnap előtt a szereplést. Ezek után a nyolcaddöntőben olyan váratlan párokkal is találkozhatunk, mint Gulbis–Young és Karlović–Chardy, illetve Vinci–Gavrilova és Curenko–Witthöft.

Montreali érdekesség, hogy a Đoković/Tipsarević páros bejutott a negyeddöntőbe mivel három játszmában legyőzték az indiai Bopannát és a román Mergeát. Következő ellenfelük a Murray fivérek egyike lesz, hisz ezek az éjjel ellentétes oldalon álltak.

Filip Krajinović ma a prágai challenger negyeddöntőjében a brazil Rogerio Dutra Silvával mérkőzik, akinek a magyar Fucsovics Márton csak három játék után, sérülés miatt feladta a 2. forduló találkozóját. Filip és Dutra Silva először csatáznak.

Sikerrel kezdett az amerikai Landisville-ben Ivana Jorović, hisz csak két játékot engedélyezett a 4. kiemelt amerikai Maria Sancheznek. Következő ellenfele a haiti származású amerikai Veronica Duval, aki 2013-ban 17 évesen nagyszerűen játszott az US Openen, hosszú kihagyása után pedig ranglistahelyezés nélkül első alkalommal játszik.

MONTREAL. – A férfitorna 2. fordulójában: Murray–Robredo 6:4, 7:5, Nisikori–Andujar 6:3, 6:3, Nadal–Sztahovszkij 7:6, 6:3, Kyrgios–Wawrinka 6:7, 6:3, 4:0 – feladás, Juzsnyij–Simon 6:1, 6:4, Sock–Dimitrov 5:7, 7:6, 7:5, Müller–Monfils 6:3, 3:6, 7:6, Tomić–Čilić 6:3, 6:4, Chardy–L. Mayer 4:6, 7:6, 6:2, Isner–Pospisil 7:6, 4:6, 6:3, Tsonga–Bautista-Agut 5:7, 7:6, 7:5, Goffin–Querrey 6:4, 6:4, Gulbis–Rosol 6:2, 5:7, 6:3, Young–Berdych 7:6, 6:3.

TORONTO. – A női torna 2. fordulójában: Ivanović–Govorcova 6:4, 7:6, Halep–Janković 6:3, 6:4, Vinci–Lučić 6:3, 6:3, Azarenka–Kvitova 6:2, 6:3 Gavrilova–Šafářová 4:6, 7:5, 7:5, Lisicki–Strýcová 7:6, 6:4, Witthöft–Riske 6:4, 5:7, 6:3, Curenko–Muguruza 7:5, 6:1, Errani–Brengle 6:3, 2:6, 6:3, Hercog–Makarova 6:2, 6:7, 7:5, Benčić–Wozniacki 7:5, 7:5, Cornet–Cibulková 6:3, 6:2, Petković–Watson 6:4, 6:3, Kerber–Puig 6:2, 6:3, A. Radwanska–Görges 7:5, 6:3.

PRÁGA. – A challenger 1. fordulójában: Dutra Silva–Fucsovics 3:0 – feladás.

LANDISVILLE. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Jorović–Sanchez 6:1, 6:1, Broady–Lukić 4:4 – feladás.

Kyrgios „beszólt”, Wawrinka büntetést követel

A pályán és az öltözőben is nézeteltérésbe keveredett az ausztrál Nick Kyrgios és a svájci Stan Wawrinka a 4,18 millió dollár összdíjazású montreali keménypályás férfi tenisztornán. A két játékos második fordulós találkozóját Wawrinka hátsérülés miatt feladta a harmadik szettben, de előtte riválisa kötekedően átszólt neki a pályán:

Kokkinakis megdöngette ám a barátnődet. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom.”

A kétszeres Grand Slam-bajnok Wawrinka tavaly elköltözött családjától, és újabban a horvát teniszezővel, Donna Vekićtyel hozták hírbe – akárcsak Kyrgios Davis-kupa-csapattársát és jóbarátját, Thanasi Kokkinakist.

Magnus Norman, a világranglistán ötödik svájci játékos edzője a Twitter csevegőoldalon üzent az ausztrálnak:

Ez aljas volt. Remélem, van körülötted valaki, aki megtanít pár dologra az életről. Nagyon szomorú.”

Az ATP-rangsorban 41. Kyrgios azzal védekezett, hogy a pillanat hevében csak visszavágott Wawrinka egy korábbi „beszólására”. A mérkőzést követő sajtótájékoztatón a Roland Garros címvédője közölte, nem ez az első alkalom, hogy Kyrgiosnak komoly viselkedési problémái akadnak a pályán, és reméli, hogy az ATP erélyesen fellép ellene.

Nemcsak magát hergeli és csúnyán viselkedik, hanem a többi játékost, a labdaszedőket és a bírókat is sértegeti. Az öltözőben mondtam neki egyet s mást, de ez köztünk marad” – tette hozzá Wawrinka.