2024. szeptember 14., szombat

Stefanović mozgalmat alapít

A DP visszaköveteli a pártból kilépett képviselő mandátumát

Borislav Stefanović a tegnapi parlamenti ülésen megerősítette, kilépett a Demokrata Pártból, és az elkövetkező napokban bejegyezteti a Szerbiai Baloldal elnevezésű mozgalmat, valamint annak képviselői csoportjának megalakításán fáradozik. Stefanovićhoz csatlakozott Ivan Jovanović képviselő is, aki a képviselőházban jelentette be, szintén kilép a Demokrata Pártból.

Sajnálom, hogy törekvéseim ellenére az engem támogató emberekkel együtt, nem tudtam változtatni a Demokrata Párt ideológiáján és annak programján. A párt nem kíván lépést tartani a korral – mondta Stefanović. Állítása szerint döntéséhez a párt ideológiáján túl hozzájárult még a múlttal való szembesülés akaratának hiánya és a párt gyér emberállománya is. Az utolsó csepp a pohárban a čukaricai helyhatósági választáson Bojan Dimitrijević – aki Milan Nedić rehabilitációjáért küzd – listavezetővé való kinevezése volt.
Milan Nedić 1941 és 1944 között kormányozta Szerbiát. A második világháborús német megszállás alatt ténykedő quisling-kormánya megtiltotta a zsidók egyetemre való iratkozást, akárcsak a zsidó származású művészek alkalmazását. 1942-ben a belgrádi zsidók 96 százalékát koncentrációs táborokba küldték vagy megölték. A második világháború lezárultával háborús bűnösként perbe fogták, de Nedić még a tárgyalás előtt öngyilkosságot követett el. Idén december hetedikén a belgrádi Felsőbb Bíróságon megkezdődött az az eljárás, melynek során rehabilitálnák Milan Nedićet. Stefanović szerdán a szerbiai képviselőház elé olyan javaslatot terjesztett be, amely megakadályozná, hogy Nedićet és Dimitrije Ljotićot rehabilitálni lehessen, de a parlament többsége ezt nem fogadta el.
– Hatalmas támogatás mellett folytatom a mozgalom létrehozását, amelyet a napokban bejegyeztetünk, és támogatói aláírásgyűjtésbe kezdünk. A frakciónk megalakítását tervezzük a választásokra készülődve – mondta Stefanović. Hozzátette, ez egy új ellenzék lesz a politikai paletta baloldalán, és kompromisszumok nélkül a hatalom demokratikus megdöntésén fáradoznak majd.
A Demokrata Párt közleménye szerint nem hajlandóak többé a volt alelnökkel foglalkozni, és visszakövetelik annak képviselői mandátumát.
– Borislav Stefanović, aki évekig magas rangú állami képviselőként támogatta a párt programját, és egyetlen zokszó nélkül valósította meg a kormány politikáját, most egyszeriben rájött, hogy mindig is kifejezett baloldali lelkülettel rendelkezett – áll a párt közleményében. – Egyetlen kötelessége van, hogy visszaszolgáltassa a képviselői mandátumát annak a szervezetnek, amely azt neki megőrzésre adta, és amelyre annak a programnak köszönhetően tett szert, amellyel most egyszeriben Stefanović nem ért egyet – áll a közleményben.
Amennyiben Borislav Stefanović nem szolgáltatná vissza a mandátumát, az morálisan és politikailag is elfogadhatatlan lenne, vélik, hozzátéve: most, mikor a DP ellenzékben van, Stefanović egyszeriben rájött, hogy mindig is kifejezett baloldali volt, és nem szociáldemokrata vagy pedig liberális, mint az a Demokrata Pártba való betagosodása előtt volt.
– Nehéz hinni a – csak az elmúlt néhány év alatt – három ideológiaváltásának őszinteségében. Még nehezebb elhinni, hogy választások előtt egy párt elhagyása becsületes dolog. Azzal teljesen ellentétes – áll a DP közleményében. A párt szerint Stefanović tettéből egyedül Aleksandar Vučićnak és a hatalmi pártnak van haszna.

Az év elején még úgy volt, hogy Stefanović lesz a Demokrata Párt jelöltje a szerbiai államfői választásokon, Bojan Pajtić pedig a miniszterelnöki tisztségre pályázik majd. Az év második felében viszont Stefanović nyíltan bírálta a pártot, valamint annak elnökét, Bojan Pajtićot, és a DP szervei elé új programjavaslatot terjesztett.