2024. szeptember 14., szombat

Ha a toll ölni tudna...

Vita a köztévé vezérigazgatója és a tájékoztatási miniszter között a tv-illeték kapcsán

Valóságos „levélháború” tört ki Ivan Tasovac tájékoztatási miniszter és Dragan Bujošević, a Szerbiai Rádió és Televízió vezérigazgatója között a január 1-től fizetendő tv-illeték kapcsán.

Miután Bujošević néhány nappal korábban felszólította Aleksandar Vučić miniszterelnököt, hogy a törvényben meghatározott illeték bevezetésével, illetve megfizettetésével biztosítsa a közszolgálati adó zavartalan pénzelését, Tasovac levélben közölte, hogy ez nem a miniszterelnök feladata, hanem a köztévé igazgatójáé.

– Amikor elképzelése sincsen arról, hogy mit kellene tenni, a közvéleményhez fordul és siránkozni kezd, hogy a kormányfőnek személyesen kötelessége gondoskodni az SZRTV pénzeléséről. Most majd mindenki követi példáját. A Szerbiai Vasutak igazgatója biztosan arra szólítja fel Vučićot, hogy jegykezelőként gyűjtse be a jegyek árát. Egyértelmű, hogy Bujošević nem hajlandó végezni munkáját. Ellenkező esetben például arra is magyarázatot adott volna már, hogy milyen módszerrel számította ki, az SZRTV zavartalan működéséhez havi 500 dináros illetéket kellene megszabni. Miért nem igyekezett például azt kiszámítani, hogy hány személyt lehetne munkaerő feleslegként elbocsátani a köztévéből? Bujošević azt mondja, a horvátokhoz képest a szerbek szemtelenek, mivel a horvátok maguktól fizetik a tv-előfizetést. Ne változtassa a kormányfő esetleg horvátokká a szerbeket és így kímélje meg Bujoševićet minden igyekezettől? – fogalmazott levelében Tasovac.

A válaszlevél nem sokat váratott magára. Bujošević azzal kezdi, hogy emlékezteti a tájékoztatási minisztert a közszolgálati adókról szóló törvény 35. szakaszára, amelynek értelmében „ a Szerb Köztársaságnak kell biztosítania az adók stabil és kielégítő mértékű pénzelését”.

– Ha nem tudná, a Szerb Köztársaság egyebek mellett a kormány, amelynek Ön is minisztere. Semmi szándékom pénzbehajtóvá „avanzsálni” a kormányfőt, és az sem jut eszembe, hogy terheljem a probléma megoldásával, csupán azt kérem, hogy Ön, miniszter Úr, és a kormány tartsák tiszteletben a törvényeket. Érdemes lenne áttanulmányoznia a közszolgálati adókról szóló törvény 23. szakaszát is. Ez a vezérigazgató hatáskörét taglalja. A tizenkét pont egyike sem tartalmazza az előfizetés, vagy az illeték szavakat, vagy bármilyen hasonló szavat. A stabil és kielégítő mértékű pénzelés igenis az Ön és a kormány feladata, még akkor is, ha Ön azt hiszi, hogy a médiumok felszámolása, illetve a valóságshow-k elindítása a feladata. Azt pedig, hogy miért kellene éppen 500 dinárnak lennie az illetéknek, a közszolgálati adó igazgatóbizottságát kérdezze, az számolta ki ezt az összeget – áll Bujošević háromoldalas válaszlevelében, amelyben a vezérigazgató Tasovac és a tájékoztatási minisztérium vonatkozásában több visszaélésről, mulasztásról, csúsztatásról és kereskedelmi csatornáknak való kedvezésről is szót ejt.