2024. szeptember 14., szombat

Elfogadták a 2016-os állami költségvetést

Január 1-től növekszik az üzemanyagokra és az alkoholos italokra kirótt jövedéki adó

A Szerbiai Képviselőház szombaton elfogadta a 2016. évi köztársasági költségvetést, amely 997,4 milliárd dinárban határozza meg a bevételeket, 1119 milliárd dinárban pedig a kiadásokat. Az államháztartási hiány ennek értelmében 121,6 milliárd dinár, ami a GDP 2,9 százaléka.

A költségvetésben 184,28 milliárd dinárt irányoztak elő a közalkalmazottak béreire, ami 4,73 milliárd dinárral több az idei évre tervezett 179,55 milliárd dinárnál. A Szerbiai Villanygazdaság (EPS), a Szerbiai Villanyhálózat (EMS) és a Srbijagas hitelei tekintetében megállapított állami garanciákra 44,1 milliárd dinárt különítettek el.

Állami támogatásokra jövőre 86,96 milliárd dinárt terveznek fordítani, ez az idei évhez képest növekedést jelent – 2015-ben „csak” 80,55 milliárdot irányoztak elő erre a célra.

A költségvetésre benyújtott módosítási indítványok közül hármat fogadott el a parlament. Egyik alapján a büdzséből 35 millió dinárt különítenek el a Szabadkai Népszínház felújítására, a másik értelmében átláthatóbbá válik a közvállalatok támogatása a büdzséből, a harmadik mentén pedig kifejezettebbé válik a magánvállalkozók és a földművesek támogatása.

A költségvetést a Nemzetközi Valutaalap (IMF) illetékesei is felülvizsgálták, és elfogadhatónak találták. Az IMF értékelése szerint a költségvetés megfelelő az államháztartási hiány folyamatos, évről évre történő csökkentésének szempontjából. A 2016. évi költségvetésről szóló törvényt hamarosan az IMF igazgatóbizottsága is megvitatja.

A Szerbiai Rádió és Televízió, valamint a Vajdasági Rádió és Televízió jövőre 4 milliárd dinárt kapnak a köztársasági költségvetésből. Ahhoz, hogy a közszolgálati adókat részben az állam is finanszírozhassa, módosítani kellett a közszolgálati adókról szóló törvényt, mivel ennek értelmében a köztévéket 2016. január 1-től a polgároknak kellett volna finanszírozniuk. Ezt a módosítást a költségvetés elfogadását megelőzően szavazta meg a parlament. Így január 1-től a közszolgálati adókat részben az állam finanszírozza, részben pedig a polgárok, az illetékkel, amelynek összege továbbra is vita tárgyát képezi.

Ugyanezen az ülésen a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantságbiztosítási Alap, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat következő évi pénzügyi terveit is elfogadta a képviselőház, mint ahogyan a jövedéki adóról szóló törvény módosítását is. Utóbbi értelmében 2016. január 1-től növelik az üzemanyagok és az alkoholos italok adóterhelését. Az ólmos benzin esetében 50 dinárról 52,5 dinárra emelkedik a jövedéki adó, az ólommentes esetében 50 dinárról 54 dinárra. A gázolaj literje után négy dinárral nagyobb jövedéki adót kell fizetni január 1-től.

A következő évben nemcsak a magas alkoholtartalmú italokat terhelik jövedéki adóval, hanem mindegyiket, amelynek alkoholtartalma meghaladja az 1,2 százalékot. Az 1,2 és 15 százalék közötti alkoholt tartalmazó italokat 21 dinár jövedéki adóval terhelik literenként, a sört pedig 24 dinárral literenként. A gyümölcspálinkákat az eddigi 121,89 dinár helyett 124 dinár jövedéki adóval terhelik, a gabonapárlatokat pedig 309,23, dinár helyett 316 dinár jövedéki adóval.

„A tranzícióból kivezető út”

Dušan Vujović pénzügyminiszter hiszi, hogy a 2016. évi költségvetésnek köszönhetően Szerbia lassan „kilábal” a húsz éve tartó tranzícióból. Értékelése szerint a jövedéki adó növelése, valamint az állami szektorban megkezdett ésszerűsítés folytatása jelentős megtakarításokhoz segítheti az államot.

– A költségvetést a valós kivetítés – a GDP 1,75 százalékos növekedése – alapján állítottuk össze. Ez a számítás szerint jövőre a gazdaság nagyobb részében növekedni fognak a bérek, ezzel párhuzamosan pedig a fogyasztás is. Jó úton indultunk el, amely kivezethet bennünket a húsz éve tartó tranzícióból – magyarázta Vujović.

A pénzügyminiszter a továbbiakban megerősítette, hogy a közszférából elbocsátandó alkalmazottak számára 15 milliárd dinárt különítettek el. Szerinte ez több is annál, mint amennyire szükség lesz.