2024. szeptember 14., szombat

A Szerb Haladó Párt jövőre új vezetőséget választ

A Szerb Haladó Párt február 13-án új vezetőséget választ, jelentette be pénteken az este Újvidéken Aleksandar Vučić pártelnök. Leszögezte, a nép akaratának megfelelően rendezni fogják a soraikat és továbbra is egy európai értékrendű politikai erőként képviselik majd a polgárokat.

– Eljött az önvizsgálat ideje, meg kell néznünk mit tettünk az elmúlt két évben, köszöntet kell mondanunk azoknak, akik jól dolgoztak, és azoknak is, akik kevésbé, valamint köszöntenünk kell azokat, akiknek még nem volt lehetősége dolgozni – mondta a szerb kormányfő.

Szavai szerint eljött az ideje, hogy az SZHP azt tegye, amit a nép akar, mert a nép nem mindig elégedett.

– Szerbia mindenre képes. Nincsenek többé olyan akadályok, amelyeket ne tudnánk és ne akarnánk áthidalni. Tiszteljük és szeretjük Európát. Tiszteljük a többi országot is. Az oroszokat, a kínaiakat, a japánokat és mindenki mást. Itt Szerbia polgárai hozzák a döntéseket. Ők fogják vezetni az országot, és nem más. Mi egy szabad, független és szuverén állam vagyunk. Határozott és világos nemzetpolitikát folytatunk a jövőben is – mondta Vučić, majd hozzátette, az európai uniós csatlakozási tárgyalások első fejezeteinek megnyitásával december 14-én a szerbiai történelem új lapja kezdődik.

A Vojvodina Sport- és Üzletközpontban (SPENS) megtartott nagygyűlésen azt hangoztatta, hogy az országot becsületes és felelős emberek vezetik, akik a legsúlyosabb sértésektől sem ijednek meg. Ennek kapcsán párttársainak azt üzente, hogy ne válaszoljanak a sértésekre, hanem arról gondolkodjanak, mit kell tenniük.

– Munkára van szükségünk, nem háborúra, bölcsőre van szükségünk nem pedig nem temetőkre. Itt a földön kell élnünk, nem az egekben. A szerb történelemre büszkének kell lennünk, tovább kell adnunk az utódoknak, de a jövőre kell gondolnunk – fogalmazott Vučić.

A korrupció elleni harcról beszélve a kormányfő kijelentette, hogy a jelenlegi hatalom mindent megtesz a felszámolása érdekében.

– Senki sem kerülheti meg a törvényt. Gazdaságunkat többet nem mágnások és árnyékban rejtőzködő bűnözők irányítják – hangsúlyozta a pártelnök.

A szerb kormányfő szerint azok, akik 16 éve vannak hatalmon Vajdaságban nem tettek semmi jót, ezért kell őket leváltani. Felszólította a haladókat, hogy győzzék le azokat, akik jelenleg hatalmon vannak Vajdaságban, nem a párt miatt, hanem Szerbia és a tartomány miatt: “A megosztott Szerbia rossz Szerbia”.