2024. július 22., hétfő

Szentivánéji álom a tánc nyelvén elmesélve

A budapesti táncszínház is bemutatkozik Újvidéken

A gyermek- és ifjúsági színjátszók nemzetközi fesztiválja május 8-a és 15-e között kerül megrendezésre az újvidéki Ifjúsági Színházban. A közönség 12 előadást tekinthet meg, Mihajlo Nestorović válogatásában.

A fellépő társulatok között szerepel a budapesti Közép-Európa Táncszínház, amely William Shakespeare Szentivánéji álom című művét dolgozta fel.

Magyarország egyik legjelentősebb független táncszínháza az igazi tehetségek bölcsődéje. Shakespeare vígjátéka bemutatja a fiatal közönség számára, hogyan és milyen módon lehet Shakespeare-t táncszínpadra állítani. A rijekai Városi Bábszínház előadásában a Zamrznute pesme című produkciót láthatja a közönség Tamara Kučinović rendezésében. A celjei szlovén színház a Koza pred sudom u višnjoj gori című előadását mutatja be az újvidéki közönségnek. A fiatal publikumnak szánt vígjátékot Luka Marcen rendezte, modern elemekre építve, elkerülve az ikonikus népi darabokat kísérő sztereotípiákat és archaizmusokat.

A banjalukai Szerb Gyermekszínház a Bio jednom jedan lav előadását is láthatják, amely Duško Radović motívumai és szövegei alapján készült, Nikola Bundalo rendezésében.

A szkopjei Gyermek- és Ifjúsági Színház Astrid Lindgren regénye alapján készült, Ronja, a rabló lánya című előadásával érkezik Újvidékre. Az előadást Jakub Maksimov rendezte.

Szentivánéji álom

Szentivánéji álom

Az izraeli Kulcs Színház az Amikor minden zöld volt című produkcióval vendégszerepel, amelyet Shel Silverstein története ihletett. A többszörösen díjnyertes előadás szavak nélkül mesél az emberiségről, a természetről és az emberekről. Nevezhetnénk ökológiai tündérmesének is, mert a küzdelemről és a túlélésről szól.

A belgrádi Bitef  Színház társulata a Tijana Grumić rendezte Mogućnost zabavljanja kod ptica című produkciót hozza el a fesztiválra. A mű arra emlékeztet bennünket, hogy az emberek csak részei annak az univerzumnak, amelyben élünk, és nem mindennek abszolút uralkodói.

Spanyol fellépője is lesz a fesztiválnak: a Plus Színház A lélek geometriája című előadással érkezik Újvidékre. A produkciót Olga Zečeva rendezte.

A belgrádi Boško Buha Színház a Heidi című művet viszi színre Đurđa Tešić rendezésében. Az előadás inspirálójaként szolgáló regény a XIX. század végén, generációkkal ezelőtt keletkezett, de a mai napig népszerű.

A podgoricai Városi Színház a Húszezer mérföldnyire a tenger alatt című produkcióját adja elő, ami Verne regénye alapján készült, Marko Čeh rendezésében.

A Várnai Állami Bábszínház Alice Tükörországban című színdarabját hozza el. A bulgáriai musicalt Biserka Kolevska rendezésében láthatja a közönség.

A berlini Merlin Színház pedig Klovnovske kuće című előadást mutatja be, Dimitris Stanu rendezésében.

Nyitókép: Szentivánéji álom