2024. augusztus 30., péntek
30. NIŠVILLE DZSESSZFESZTIVÁL

Az univerzum közepe

Világűri utazás, porvihar és Karib-tenger a niši várban

Jó harminc évvel ezelőtt egy fiatal nišlija fejébe vette, hogy dzsesszfesztivált szervez szülővárosában. Az emberek nagy része hibbantnak tartotta, mondván, teljesen felesleges dolgot csinál, hiszen Dél-Szerbiában senki sem hallgat ilyen zenét. Ma viszont a Nišville-t Kelet-Európa legnagyobb és Európa 10 legjelentősebb dzsesszfesztiválja közé sorolják. Igaz ez utóbbi címért a Guardian napilap egy 2016-os cikke a felelős, ám kétségkívül nagy hátszelet és nehéz terhet kapott általa a fesztivál, hiszen azóta a legnagyobb nemzetközi előadók több ezer ember előtt lépnek fel a niši vár platóján. 
Negyven fokos melegben utazni csak addig kellemes, amíg az ember ki nem lép a busz ajtajából, azt követően a pokol a nyakába szakad. A buszállomásnál pihenő várfalak ekkor még semmi jelét sem adták nekem, hogy milyen élményekben lesz részem, bár a tövében heverő zöldpiac balkáni forgataga, az ósdi romos épületek és a kosz kissé elkedvetlenített. Az apartmanom csak rárakott egy lapáttal, de így jár az, aki egy héttel a fesztivál előtt próbál szobát találni magának, viszont öröm az ürömben, hogy csak 25 percnyire volt a vártól. Estefelé a belváros sétálóutcája – amelyben korunk modernista bevásárlóközpontos üvegpalotáitól kezdve, a szocreál lakóépületeken át a klasszicista házakig minden megtalálható – egy igazán élhető, kellemes, mondhatni polgári hangulatot árasztott, az emberek ráérősen sétálgattak, hűvösben kávézgattak. Az erődítményhez közeledve a Milán király téren felállított színpadon (tulajdonképpen csak hangfalak és erősítők voltak, színpad nélkül) fiatalok karcos rockot nyomtak a napsütéstől felhevült betonon. Nem messze tőlük a Nišava felett átívelő híd egyenesen a vár kapujába torkollott, amely felett büszkén lobogott a már egy hete tartó 30. Nišville Dzsesszfesztivál pannója.

 

Diósi Árpád felvétele

Diósi Árpád felvétele

Diósi Árpád felvétele

Diósi Árpád felvétele

Diósi Árpád felvétele

Diósi Árpád felvétele

Tizenkilenc óra volt, még kitartóan sütött a nap, de már kezdtek szállingózni az emberek az erődítménybe. A Dzsesszmúzeumnál gimis fiatalok énekeltek, a nyári színpadon trubácsok próbáltak. Az erődítményben szétszórva bár, de sok program volt, amely zömében – a nagyszínpadon, a midnight jazz dance és a hip-hop színpadon kívül – ingyenes volt. Gyerekprogramok, cirkuszi sátor (az előző fesztivált egyes kritikusok cirkusznak titulálták, hát az idén kaptak hozzá sátrat), könyvbemutató, festménykiállítás, küzdősport-bemutató és még egy tucatnyi rendezvény. Bali bég mecsetjének falán óriási vásznat feszítettek ki, a mellette lévő vármaradványok alján pedig pianínó árválkodott: nyolctól némafilmvetítés lesz zongorakísérettel. Az open stage mellet kinyitották a bejáratot az elkerített főszínpadhoz, amely valójában két egymás mellé állított nagyszínpadból állt – mint később kiderült ez egy igen jó elgondolás, ugyanis amint véget ér az egyik koncert, a másik színpadon mer fel is állhat a következő, vagyis nincs félórás színpadátrendezés és hangolás. A közönség már gyülekezett az ülőhelyeken, és a három ideiglenesen felállított lelátón is árválkodott pár ember. Elámultam: ha megtelik mindez, valójában jó lesz ez a buli.
 

Diósi Árpád felvétele

Diósi Árpád felvétele

A nagyszínpadon a főprogramot hagyományosan a Nišville Jam Orchestra nyitotta meg. A helyi fiatal tehetséges énekesekkel tarkított zenekar hangulatos, etnoelemeket is magába foglaló fúziós dzsesszkoncertet adott. A lányok a szerb népzenét olyan emberekkel is megszeretették, mint én, akit a világból is ki lehet zavarni a hegyitangóval. A niši lányok olyan szívhez szólóan énekeltek, hogy szó szerint megtöltötték szeretettel az erődítmény platóját. Fellépésük kiváló alapot adott az indonéziai Vertigong formációjának, amely szintén etnoelemekkel ötvözte muzsikáját. Utánozhatatlan hangzásukat a tradicionális bonang (kis gongokból álló hangszer) adta, énekesnőjük pedig tradicionális indonéz dallamokkal fűszerezte meg a pörgős zenéjüket. Utánuk Theo Crocker amerikai trombitás lépet fel hihetetlenül laza, hiphoppal és poppal ötvözött meditatív dzsesszével, akinek a koncertjére már meg is telt a niši vár platója. Zenéje valóságos világűri utazásra hívta a lelket, és egy a pillanatban úgy éreztem magam, mintha az univerzum közepén lennék. 
A következő koncert gyorsan a Földre rántott. A Brooklyn Funk Essentials olyan energikus acid-dzsesszes funkkoncerbe kezdett bele, hogy az ülőhelyekről felálló és táncoló tömeg valóságos porvihart keltet. A New Yorki-formáció jött, látott és győzött, a mosolygós tömeg pedig alig látott ki porból. Le sem törölhettük az izzadságot a homlokunkról, máris a színpadon volt a jamaicai Black Uhuru reggae zenekar. A mély dallamok beterítették a várat, és bár 1972 óta aktív zenekar „fiatal” – 52 éves – és karizmatikus frontembere, Andrew Bees (aki már 27 éve tagja a legendás formációnak) mindent beleadott, mégsem tudta hangulatban túlszárnyalni az amerikaiak produkcióját. Ám amikor 74 éves zenekar alapító Derrick Duckie Simpson pár wiskey után kezébe vette a mikrofont, megváltozott a szél iránya: Niš hirtelen a Karib-tenger partján találta magát, és a világegyetem rendje visszaállt.

Diósi Árpád felvétele

Diósi Árpád felvétele

Diósi Árpád felvétele

Diósi Árpád felvétele

Diósi Árpád felvétele

Diósi Árpád felvétele

A reggae doyenjei után belga a KermesZ à l’Est zárta a napot furcsa klezmeres-balkáni dallamával, hazai trubács zenekarok felállásával és metál zenekarok attitűdjével. Olyan érzésem volt, mintha részeg és agresszív vikingekként látnák és láttatnák a balkáni életszemléletet: agresszív volt és másokra tekintetlen, de mindez az ottmaradt maroknyi, sörtől beindult közönséget nem érdekelte. Kimerült voltam, így a jóérzésű közönséget követve én is hazaindultam. (Folytatjuk)

Nyitókép: Diósi Árpád felvétele