2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÓ-VB, TASKENT

Nenad Lalović az elnök

A szerb sportdiplomatát újabb hat évre választották meg, Hegedűs Csaba az elnökségbe sem került be – Új neve van a FILA-nak: UWW!

Üzbegisztán fővárosában, Taskentban megkezdődött a birkózó-világbajnokság, amelyet vasárnap egy kongresszus előzött meg, amelyen igen fontos döntések születtek a sportág jövőjével kapcsolatban. Elsősorban, megváltozott a FILA elnevezése, s ezentúl UWW, azaz United World Wrestling (Egyesült Világbirkózás) a neve, elnökévé pedig a tisztséget az elmúlt időszakban is betöltő szerb sportdiplomatát, Nenad Lalovićot választották meg, méghozzá 6 évre. A szavazás (kellemetlen) érdekessége, hogy az elnökségbe még csak be sem került a FILA eddigi második emberének is tekinthető dr. Hegedűs Csaba, aki a magyar szakági honlapnak azt nyilatkozta, hogy a döntés természetesen nem jó érzés, de ha visszatekint az elnökségben eltöltött tizenkét évre, nem keveset tett: „Mind a két budapesti világbajnokságot etalonnak tekintette a sportág, két olimpiának voltam a FILA-delegáltja, versenyigazgatója, számos nagy rendezvény, így korosztályos világbajnokságok vagy a bakui GGP-döntők felügyeletét bízták rám. Én hoztam tető alá a FILA történetének legnagyobb értékű szponzori szerződését. Vagyis nagyon nagy kihívásoknak tudtam megfelelni, és ezt – túlzás nélkül állíthatom – bárkinek nehéz lesz utánam csinálni.”

Az elnökségbe egyébként Mihail Mamiasvili (orosz), Akroldan Ruziev (üzbég) és Ceno Cenov (bolgár) került be az első körben, a másodikban pedig Pedro Gama Filho (brazil), Fouad Meskout (marokkói), Hideaki Tomijama (japán), Karl-Martin Dittman (német) és Marina Pellicone (olasz).

A szabadfogás már tegnap elkezdődött, de nem sok magyar sikerrel, hiszen a vigaszágon csak Csercsics Richárd (125 kg) léphetett fel, de csak annak köszönhetően, hogy a rajton mindjárt a döntőbe került török Akgülre futott, és 10:4-re kikapott. Így járt a vigaszágon is, ahol meg az azeri Dzebiszov verte meg 6:2-re. Meccset nyert Veréb István (85 kg), aki 6:2-re verte a fehérorosz Mahamedaut, de utána a nyolcaddöntőben kikapott a román Stefantól (2:0), és kiesett. Gulyás Zsombor (70 kg) a rajton technikai tussal kapott ki a hazai Abdurahmonovtól.

A szerbeknek egyetlen indulójuk van, a 74 kg-ban a kettős állampolgárságú Zaur Efendijev lép majd fel, ha egyáltalán fellép, mert hírek szerint az utóbbi időszakban sérült volt, de hogylétéről még a szövetségben sem tudnak semmit.

A kötöttfogásban a magyar csapat komplett, Szerbia pedig öt versenyzőt indít. 59 kg-ban a zentai Frísz Krisztián és magyar részről Módos Péter, 66 kg-ban a szabadkai Davor Štefanek és Lőrincz Tamás, 71 kg-ban a belgrádi Aleksandar Maksimović és Korpás Bálint, 75 kg-ban a zentai Nemes Viktor és Szabó László, 80 kg-ban a harmadik zentai, Báló Petar és Bácsi Péter, 85 kg-ban Lőrincz Viktor, 96 kg-ban Kiss Balázs (vagy ha nem épült fel sérüléséből, Varga Ádám), 130 kg-ban pedig a magyarok junior világbajnoka, Lám Bálint. Szerbiai részről Sreten Damjanović szövetségi kapitány és Sztojan Dobrev edző utazott el ma a csapattal, Rajko Baltić kíséretében. Milorad Vukić bíróként ténykedik majd, de a kongresszuson is részt vettek Szerbiából, Željko Trajković elnök vezetésével.

Az új honlap (unitedworldwrestling.org) még egy kicsit fura, de az élő közvetítéseket lehet nézni, s mindenki mindent időben tudni fog, hiszen Üzbegisztánban három órával előttünk járnak az időszámításban, így az esti döntő meccsek nekünk délután lesznek. A vb menetrendje a megszokott, kezdődött a szabadfogással, majd a női szakág jön, szombat–vasárnap pedig a kötöttfogás lesz műsoron.