2024. július 22., hétfő
FOCIMIX

Szobrot kapott Szepesi György

A száz éve született Szepesi György Pulitzer-emlékdíjas, Prima Primissima díjas újságírónak, sportriporternek, a magyar rádiózás legendájának, az Aranycsapat tizenkettedik tagjának állítottak szobrot Budapesten a XIII. kerületi Hajdú utcai pihenőparkban pénteken. A helyi képviselő-testület 2020-ban döntött úgy, hogy szobrot állít a magyar sporttörténelem kiemelkedő egyéniségének, Budapest és a XIII. kerület díszpolgárának a születése 100. évfordulója alkalmából.

A meghívásos pályázaton három alkotó vett részt. A szakértői bizottság Erős Apolka Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész Az Aranycsapat tizenkettedik tagja című pályaművét javasolta megvalósításra. Tóth József polgármester ünnepi beszédében Szepesi György szavait idézte: „Lelkem mélyén a mai napig látom gyermekkorom Angyalföldjének minden utcáját, házát, minden egyes szegletét. Bennem nem tűnt el a régi Angyalföld képe.” Szepesi György 2018. július 25-én, kilencvenhat éves korában hunyt el, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Gulácsinak Čech és Van der Sar a példaképe

Gulácsi Péter nagyra becsüli a sokak által a világ legjobb kapusának tartott Manuel Neuert, de számára a példakép Petr Čech és Edwin van der Sar. „Neuer több mint tíz éve a legjobb. Ennek ellenére számomra nem feltétlenül jelent viszonyítási pontot – nyilatkozott az Leipzig és a magyar válogatott kapusa a Süddeutsche Zeitungnak. – Különböző kapustípusok vagyunk – mondta a 31 éves Gulácsi a Bayern és a Nationalelf világbajnok hálóőréről. – Ez csak apróságokban mutatkozik meg, de különböző a stílusunk.”

Saját maga értékeléséről és arról, hogy a Leipzig csapatkapitánya lett, Gulácsi így nyilatkozott: „Sok nagyon jó kapus van a Bundesligában, és biztos vagyok benne, hogy az emberek tudják, én is közéjük tartozom. Számomra nagyon fontos, hogy a Lipcse a bajnokság egyik legjobb csapata legyen, mert ez azt jelenti, hogy én is az egyik legjobb vagyok.” Gulácsi 2015 óta szerepel a Leipzigben, amellyel bajnoki ezüst- és bronzérmet is szerzett, 2020-ban pedig elődöntős volt a Bajnokok Ligájában.

Szakkommentátor lesz a Fradi volt edzője

A Sky televízió futball-szakkommentátora lesz Peter Stöger, aki december közepéig a magyar bajnokságban címvédő és listavezető Ferencváros vezetőedzőjeként dolgozott. Az 55 éves osztrák trénernek nem ismeretlen a terep, korábban ugyanis hazájában már dolgozott a Sky, valamint a Premiere csatorna szakértőjeként.

A játékosként 65-szörös válogatott Stöger edzőként 2005-ben és 2013-ban osztrák bajnoki címig vezette az Austria Wien együttesét, majd Németországban tevékenykedett, ahol a Köln és a Borussia Dortmund trénere volt. A Ferencvárosnál tavaly június elején nevezték ki vezetőedzőnek, december 13-án pedig szerződést bontottak vele.

Negyvenötmilliót adna a tizenöt évesért a Real Madrid

A Real Madrid kész 45 millió eurót fizetni a Palmeirasban futballozó 15 éves csatártehetségért, Endrick Felipéért – írta meg az AS spanyol sportnapilap. Az újság szerint a királyi klub feltétlenül meg akarja szerezni a talentumot, akire kivetette hálóját több más európai nagycsapat is, mint például a Barcelona, Manchester United, Chelsea és a Liverpool. A versenyfutás jó ideje tart az ifjú támadóért, akinek elengedéséért azonban brazil klubja meg akarja kérni az árat. Felipe első profi szerződésének záradékába állítólag az fog bekerülni, hogy csak 100 millió euróért eladó, miután betöltötte 16. életévét.