2024. július 22., hétfő
MAGYAR LABDARÚGÁS

A szurkolók és a kisgyerek

Óriási meglepetéssel zárult az NB I. előző fordulója, hiszen a Ferencváros hazai pályán szenvedett háromgólos vereséget a Pakstól. A címvédőt bő nyolc éve verték meg ennyire, így a Groupama Aréna B közepe is megdermedve követte az eseményeket. Már aki nem ment még haza. A szektor jelentős része ugyanis még a lefújást megelőzően elhagyta helyét. Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző így értékelte a látottakat: „Elsősorban a semmiből kapott gól volt az, ami hatott a mérkőzés végkimenetelére, illetve túl lassan játszottunk, nem ezt beszéltük meg. Próbáltunk a meccs közben változtatni, ezzel javítani a helyzeten, de ha a helyzeteinket nem használjuk ki, annak ilyen vereség lesz a vége. A harmadik, szabadrúgásból kapott gól eldöntötte a meccset. Tudom, hogy a mai játék nem volt az igazi. A szünetben próbáltam elmagyarázni, hogyan kellene felállni kétgólos hátrányból, de a második félidőt is nyomás alatt kezdtük. Megérdemeltük a mai vereséget. Hogy a szurkolók elhagyták volna a helyüket? Nem láttam azt a jelenetet…” Azt viszont kétségkívül látnia kell a mesternek, hogy az MTK-t idegenben magabiztosan legyőző, jó formában levő Zalaegerszeg otthonában nem számíthat könnyű mérkőzésre a csapata.

Nem Csercsaszov az egyedüli mester, akinek bemutatkozása nem úgy sikerült januárban, ahogy azt szerette volna. A korábban az Újpestet is irányító Nebojša Vignjević mindössze nyolc napja vezeti a Honvéd labdarúgócsapatának szakmai munkáját, első nyilatkozata még a felhőtlen optimizmust sugallta: „Nagyon izgatott vagyok, úgy érzem magam, mint egy kisgyerek. Tudom, hová érkezem, a Honvéd jelentős klub, komoly múlttal, örülök, hogy itt lehetek. Tisztában vagyok vele, hogy mit várnak tőlem, szeretném megköszönni a bizalmat a klubvezetőség részéről, azért fogunk dolgozni, hogy sikeres tavaszunk legyen, ez a közös célunk. Az idény első felében többször is balszerencsés vereséget szenvedett az együttes a meccsek hajrájában, valóban nem könnyű a mostani szituáció, ám tudjuk, hogy mi a feladatunk. Ki kell elemezni a helyzetet, megkeresni a problémák okát, és a lehető leghamarabb mérkőzéseket kell nyerni. Ez az egyetlen út, nem is gondolok másra, menni kell előre! A rosszabb szereplés negatívan hat a hangulatra, és rombolja a játékosok önbizalmát, veszítenek a magabiztosságukból. Dolgozni kell, megfelelő motivációval, és hinni abban, hogy minél hamarabb rálépünk a jó útra. Egyértelmű, hogy több lehetőség van az együttesben, mint amit kihozott magából, ezen kell javítanunk.” Ezt követte a szombati kisvárdai találkozó, amelyen a kispestiek – hűen mesterükhöz – úgy érezhették magukat, mint egy kisgyerek. Nem sűrűn fordul elő ugyanis, hogy egy vendégcsapat kétszer is vezetést szerez egy bajnokin, ám a végén gyermeteg hibák miatt pont nélkül távozik. Vasárnap a Fehérvár ellen kellene javítaniuk a vörös-feketéknek. Nem lesz egyszerű találkozó, hiszen Szabics Imrének és csapatának is létszükséglet lenne a három pont, amennyiben komolyan életben akarják tartani a dobogós álmaikat.

Szombaton kerül sor a keleti rangadóra, a Debrecen–Mezőkövesd mérkőzésre. Ellentétes előjelekekel várják a csapatok az összecsapást. A Mezőkövesd már négy forduló óta képtelen megízlelni a győzelem ízét, a Loki viszont pontosan ugyanekkora veretlenségi szériával büszkélkedhet. Ráadásul legutóbb a Fehérvár otthonából csent el három értékes pontot.

Érdekesség, hogy két nagy múltú fővárosi csapat, az Újpest és az MTK áll jelenleg a kiesőhelyeken. Egyik csapatnak sem lesz könnyű elmozdulnia onnan, mert mindkét csapat a bajnoki címre esélyes ellenféllel játszik. A lilák a Kisvárdát fogadják, az MTK pedig a listavezető Puskás Akadémiához látogat. Nem ígérkezik unalmasnak a Paks–Gyirmót bajnoki sem, már csak azért sem, mert a két vidéki csapat az elmúlt fordulóban remek játékkal rukkolt elő. Kérdés, a meglepetésnek számító győzelmeik után mire mennek egymással.

A hétvége programja, péntek: Újpest–Kisvárda 20.00, szombat: Paks–Gyirmót (14.45), Debrecen–Mezőkövesd (17.00), Puskás Akadémia–MTK (19.30), vasárnap: Honvéd–Fehérvár  (14.15), Zalaegerszeg–Ferencváros (17.15).