2024. szeptember 8., vasárnap

Egy hang a szerb–magyar érdekekért

A VMSZ és az SZHP Belgrádban a városvezetésben is együtt szeretne működni

Helyes, és az elmúlt hat évben befektetett munkánkért megérdemelt döntésnek tartom, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség is része lehet majd a belgrádi városvezetésnek a Szerb Haladó Párt oldalán – emelte ki Nebojša Marjanović, a VMSZ belgrádi városi szervezetének elnöke a belgrádi helyhatósági választások kapcsán megtartott pártrendezvényen.

Marjanović emlékeztetett arra, hogy a VMSZ belgrádi városi szervezete 2011. november 30-án alakult meg, és az elmúlt hat évben nagy erőbefektetéssel munkálkodik a szerb–magyar barátság megerősítésén, illetve a két nemzet egymás közötti megértésén, és most először mutatkozik tényleges lehetőség arra, hogy a városi képviselő-testület munkájában is részt vegyen, megvalósítva azokat az ötleteket, amelyek hozzájárulnak majd Belgrád fejlődéséhez.

– Nem sokkal a megalakulásunk után megpróbáltunk listát indítani a 2012-es választásokon. Nagyon nehezen ment, mert még fiatal szervezet voltunk Belgrádban, még saját helyiségünk sem volt. Két évvel később, 2014-ben, a korábbi tapasztalatokkal élve 1716 aláírást gyűjtöttünk, és 37 jelölttel indultunk a helyhatósági választásokon. Akkor sem sikerült elég szavazatot begyűjteni, hogy bekerüljünk a városi képviselő-testületbe – magyarázta az előzményeket Marjanović. Majd rámutatott, ahhoz, hogy a VMSZ önálló listával kerülhessen be a városi képviselő-testületbe, legalább 7000 szavazatot kellene kapnia, hiszen Belgrádnak annyi választópolgára van, mint egész Vajdaságnak. – Minden erőfeszítésünk ellenére nagyon nehéz ennek a feltételnek eleget tenni – mondta.

Az idei belgrádi helyhatósági választások kiírása előtt az SZHP és a VMSZ vezetősége tárgyalóasztalhoz ült, és olyan döntés született, hogy a VMSZ az SZHP listáján vesz részt a belgrádi választásokon.

– Szinte lehetetlen elvárni, hogy egy képviselővel nagy befolyást gyakoroljunk a városvezetésre, de reálisnak látom annak a lehetőségét, hogy kezdeményezésünk megvalósul: a Hunyadi János emlékére tervezett szobor felállítása a Kalemegdanon, vagy a Gárdos-torony (Hunyadi-torony) felújítása Zimonyban – hangsúlyozta a jövőbeli terveket Nebojša Marjanović.