2024. szeptember 8., vasárnap

A nemek egyenjogúsága nem valósulhat meg a férfiak támogatása nélkül

Zorana Mihajlović: Sok még a tennivaló

Szerbia sokat tett a nemek egyenjogúsága terén, de még mindig nem lehet elégedett – emelte ki Zorana Mihajlović kormányalelnök, a nemek egyenjogúsági koordinációs testületének elnöke a nemek egyenjogúságáról és a közigazgatás reformjáról szóló mai tanácskozáson, amely a nyugat-balkáni országokban uralkodó állapotokkal folalkozott.

Andrea Orizio, az EBESZ szerbiai misszióvezetője, Sem Fabrizi, az EU itteni misszióvezetője, Zorana Mihajlović és Branko Ružić a tegnapi belgrádi konferencián (Fotó: Beta)

Andrea Orizio, az EBESZ szerbiai misszióvezetője, Sem Fabrizi, az EU itteni misszióvezetője, Zorana Mihajlović és Branko Ružić a tegnapi belgrádi konferencián (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović közölte, Szerbia az egyedüli állam, amely még nem tagja az EU-nak, de felállította a nemek egyenjogúságának indexét, és ezzel rámutatott, mely területen kell módosításokat eszközölni, illetve jobb feltételeket teremteni. Kiemelte, olyan törvényes előírásokra és projektumokra van szükség, amelyek megerősítik a nők helyzetét, hozzáfűzte azonban, hogy a nők helyzetének megerősödése, vagyis a nemek egyenjogúsága nem valósulhat meg a férfiak támogatása nélkül.

Branko Ružić államigazgatási miniszter rámutatott, a nemek egyenjogúsága és a pozitív diszkrimináció Szerbia értékrendszerének alapja kell hogy legyen. Hozzátette ugyanakkor, hogy a közigazgatásban dolgozók 61 százaléka nő, a minisztériumokban és az önkormányzatokban dolgozók esetében pedig a foglalkoztatottak 90 százaléka nő.

Meho Omerović, a parlament emberi, kisebbségi jogokkal és a nemek egyenjogúságával foglalkozó bizottságának elnöke rámutatott, bár Szerbiában egyre szigorúbban veszik a nemek egyenjogúságát, a Nyugat-Balkán országainak többségében a nők még mindig nagyon kis hányada foglalkozik politikával.