2024. szeptember 8., vasárnap

Növelni az integráció sebességét

Gazdasági és politikai kérdésekről tárgyal Belgrádban az EP elnöke

Hivatalos látogatásra Belgrádba érkezett az este Antonio Tajani (a felvételen), az Európai Parlament elnöke. Az EP honlapján közzétett információk szerint a szerb államvezetőséggel tárgyal a mai nap folyamán. A délelőtti órákban Maja Gojković, a szerbiai képviselőház elnöke fogadja, majd Ana Brnabić kormányfővel tárgyal. Az első megbeszéléseket követően a tervek szerint Aleksandar Vučić államfő, majd Ivica Dačić kormányfőhelyettes, külügyminiszter is fogadja az EP elnökét.

Az Ansa olasz hírügynökség szerint Tajani a Nyugat-Balkán stabilitásának megőrzéséről tárgyal majd a szerbiai vezetőséggel, szót ejtenek a régió beruházási lehetőségeiről, továbbá Szerbia európai integrációjának aktuális kérdéseiről is. A program szerint az EP vezetője felszólal Belgrádban egy gazdasági tanácskozáson, melyen befektetésekről, az európai csatlakozási folyamat gazdasági aspektusairól, munkahelyteremtésről lesz szó.

A hírügynökség arra is emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság február 6-án közzéteszi az Európai Unió bővítésére vonatkozó új stratégiáját, melynek egyik célja az Unión kívül rekedt nyugat-balkáni országok gyorsabb integrációja, felzárkóztatása.