2024. július 17., szerda

Az idő misztériumának polifóniája

Ősbemutató és improvizatív zenei fesztivál lesz Magyarkanizsán – Máris érdemes jelentkezni a jegyekért, hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón

Két hét múlva első önálló darabját fogja bemutatni a Nagy József Regionális Kreatív Műhely (NJRKM), és bíznak benne, hogy ezentúl nemcsak a kanizsai cserépről meg a gyógyfürdőről szólnak a cikkek, hanem a kreatív műhely is elrepíti majd a város hírét szerte a világba – mondta a tegnap megtartott sajtótájékoztatón Bálint Zoltán , a NJRKM igazgatóbizottságának elnöke.

Beszámolt róla, hogy a műhely próbaterme üzemel, már több workshopnak helyet adott, de épül a hozzá kapcsolódó vendégház, éterem és művészkávézó is, hogy az épületegyüttes így megfeleljen a kor kihívásainak. Az objektumok községi, tartományi és köztársasági támogatással épülnek, támogatják alapítványok, cégek, vállalkozók, magánszemélyek, emellett az ősbemutató létrehozásában három stratégiai partnere van a műhelynek: a belgrádi Jugokoncert, a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program és az orleans-i táncközpont, mondta Bálint Zoltán.

Bicskei Zoltán művészeti vezető a XIV. Jazz-, improvizatív zenei fesztiválról szólva közölte, hogy a hagyományokhoz híven a csütörtöki piacon – szeptember 11-én – tartják a zenés megnyitót, a Miroslav Jovančić trió fellépésével, majd este a Művészetek Házában megnyílik a Régi pécsi képek című kiállítás. Este az Uri Brener és Arkady Shilkoper duó szereplése után lesz a Sho-bo-gen-zo ősbemutatója, majd a folytatásban jam session következik.

Pénteken a klasszikus zenei értékek jegyében szerveződik a műsor: Kurina Miklós zongoraszólója után a Dresch-Lukács duó és a Bolla Gábor kvartett lép fel, éjjel ismét jam session várja a közönséget. A harmadik nap bevezetője általában népzenei karakterű, ezúttal azonban a Marcija együttes inkább középkori muzsikát fog játszani. Az esti koncertet a világhírű amerikai Roscoe Mitchell Kvartett adja majd, ezért Bicskei Zoltán szerint máris érdemes jegyet rendelni a 024/873-043-as telefonszámon.

Nagy József, Az igazlátás útjai alcímet viselő, a keleti kultúra vonalán futó Sho-bo-gen-zo rendezője szerint a darab alapjául kiválasztott fejezetben az idő múlásának misztériumáról beszél a szerző, a XIII. századi zen mester, Dógen. Kamara jellegű a darab, két zenész és két táncos van a színpadon – Nagy József és Cecile Loyer táncol, Joelle Leandre és Szelevényi Ákos muzsikál. Egy polifónia is egyben az előadás, egy négyszólamú mű, egészen sajátos, intim, nagyon mai problematikájú darab – mondta Nagy József. Hozzáfűzte, hogy az elkövetkező időszakban is ilyen kamara jellegű darabokat fog készíteni, ugyanakkor párhuzamosan gondolkodik összetettebb, nyitott helyszínű, műhelymunkákat is lehetővé tevő találkozó megszervezésén.

Szelevényi Ákos arról beszélt, hogy huszonévesen ismerkedett a buddhizmussal, ezért nem volt számára idegen a téma, amikor felvetődött az előadás ötlete. Szerinte a zen gondolatok alapvető dolgokról, letisztult igazságokról szólnak, bármilyen kultúrájú embert megfognak. Elmondta, hogy Joelle Leandre neves nagybőgős hölggyel csak improvizatív zenét játszanak, és folyamatosan meg kell találniuk a középutat a meglévő alap, valamint a kellő szabadság között, a zenében és a táncban egyaránt. Nagy József szerint éppen erről fognak majd szólni a következő évek: le kell tenni egy olyan közös nyelvet az asztalra, amely a zene és a test mozgása által fogalmazódott meg.