2024. július 17., szerda

Fél évszázad felidézése

Kanizsai Amatőrszínház

Ötven évvel ezelőtt, pontosan 1958. október 31-én egy lelkes kis csapat megalapította a Kanizsai Amatőrszínházat.

Az alapító okiratot huszonkét fiatal írta alá: Bata Géza, Berec István, Dobó Rozika, Erdei Lenke, Fejős Alajos, Huszár Péter, Kiss Ferenc, Koncz István, Koncz Mária, Körmöczi Vilmos, Körmöczi Júlia, Krémer Sándor, Melynyikov Ilona, Nagy I. Márta, Papp György, Remete Rózsa, Remete György, Sleiher Irén, Szabó Ilona, Tóth Gizella, Tóth Mária és Váradi Magdolna.

Aligha lehet megállapítani, hogy pontosan hány embernek határozta meg az életét ez a lépés, de az biztos, hogy amatőr és hivatásos színművészek, képzőművészek dobbantottak a Kanizsai Amatőrszínházból és kiállítások garmadának helyet adó előcsarnokából a világ négy égtája felé.

A teljesség igénye nélkül csak néhány kiragadott név a sok ismert közül: Ábrahám Irén, Árok Ferenc, Bicskei István, Döbrei Dénes, Korica Miklós, Nagy József, Törteli László… És természetesen mindennek a mozgatórugója: Koncz István – Weiss Zoltán színész, rendező, fordító, díszlet- és jelmeztervező…

November 6-án, csütörtökön a Kanizsai Amatőrszínház ötven éves jubileuma alkalmából az eltelt fél évszázadra, a fél évszázada és az Amatőrszínház fennállása alatt történtekre emlékeznek Magyarkanizsán. Az alkalmi kiállítással fűszerezett műsorra szeretettel várják mindazokat, akik felléptek Kanizsán, vagy innen indultak el, és azokat a házaspárokat is, akik itt ismerkedve összekötötték sorsukat.

Az est fő vendége Barácius Zoltán nyugalmazott színész, rendező, író, és részvételét jelezte több, a kanizsai deszkákról elindult, neves színművészünk.

A szervezők arra kérik a volt amatőrszínházi tagokat és a színházkedvelő közönséget, hogy tiszteljék meg jelenlétükkel a visszaemlékezést csütörtökön este 6 órakor a József Attila Könyvtár olvasótermében.