2024. augusztus 17., szombat

„Nagy bumm lesz”

A demokráciáról készül előadás a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban

Mondhatnánk azt, hogy elkezdődtek a következő előadás próbái a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, de ez így nem teljesen igaz. A munka ugyanis valóban elkezdődött Borut Šeparović horvát rendezővel, de nem a próbákkal: a rendező két hete dolgozik a csapattal workshop, színészi gyakorlatok formájában. A próbák a két hetes műhelymunka után kezdődnek.

A Mezei Kinga, Béres Márta, Mészáros Árpád, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek, Pámer Csilla, Baráth Attila, Mácsai Endre, Czumbil Orsolya és Minja Peković alkotta színészi gárda, valamint Šeparović a demokráciáról készít előadást Rainer Werner Fassbinder Vér a macska nyakán című drámája alapján, ám a szöveget csak kiindulópontként használják az előadáshoz. A Fassbinder-alkotás egyik mozzanata képezi az új produkció alapját: egy űrlény érkezik a Földre, hogy megtudja mi a demokrácia. El kell magyarázni neki, hogy mi is az emberi demokrácia és ezzel megmenteni a Földet, amelyet ellenkező esetben elpusztítanak. A rendező ebből bontja ki az előadást. Mint elmondta, a direkt demokráciáról akar beszélni, a demokráciáról szólni demokratikus úton, demokratikus módon elkészített előadással.
A színészek elmondták, az eddigi munka során sok, a demokráciához kapcsolódó témáról beszéltek, improvizációs feladatokon keresztül készülnek a produkcióra, egymás határait feszegetik, véleményt ütköztetnek, vitáznak is és eközben sok kérdést tesznek fel önmaguknak is. Az alkotók – mind a színészek, mind a rendező – kíváncsian várják, mi lesz az eredménye ennek a munkafolyamatnak. Pámer Csilla izgalmas és nyitott előadásra számít, Mészáros Gábor szerint pedig nagy bumm lesz, olyan produkció, amire nem is számít a provincia.
Az előadás bemutatója április közepén várható.