2024. augusztus 17., szombat

Halljuk meg a kiáltást!

Diplomamunka, színházi előadás és szeminárium is Vörös Imelda A nyolcadik napon című monodrámája
Részlet az előadásból

Diplomamunkából született gyermekelőadás, gyermekelőadásból született szeminárium. Hogy miről is van szó? Vörös Imelda, a szabadkai Gyermekszínház színésznője a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar óvodapedagógusi szakán gyakorlati jellegű diplomamunkát szeretett volna készíteni mentoránál, dr. Czékus Gézánál. Hogy a környezetvédelmi témájú diplomamunkából végül egy gyermekszínházi előadás kerekedett, ahhoz az is kellett, hogy Árokszállási S. Márta, a Gyermekszínház igazgatónője a Csipkés mese mellé éppen szánt még egy monodrámát Vörös Imeldának, így örömmel vette, hogy a színésznő egy kisiskolásoknak szóló, környezetvédelmi témájú előadást készítsen. Imelda úgy képzelte, hogy anyagokkal játszik majd: textillel, papírral, műanyaggal... Ezekből születik a kutya, a földanya, az emberek... Ehhez sikerült Veres András személyében olyan rendezőt találni, aki már foglalkozott ilyen, különböző anyagokkal operáló produkció elkészítésével, és műhelymunka formájában, közösen felvetett ötletek alapján kezdtek el dolgozni. Mivel az előadásban nincs szöveg, nagy hangsúlyt fektettek a zeneválogatásra és persze az anyaggyűjtésre is. A címválasztáson is gondolkodtak, végül a bibliai vonatkozású cím mellett döntöttek: Isten hat nap alatt teremtette a Földet, a hetedik napon megpihent, a nyolcadik nap pedig az, amitől mindannyian rettegünk, a világvége.

Tavaly augusztusban megszületett tehát A nyolcadik napon című monodráma, amely egyben Imelda diplomamunkája és a Gyermekszínház egyik, repertoárra került előadása is lett. És mindebből most a Vajdasági Pedagógiai Intézet egyik pályázati lehetőségének köszönhetően egy pedagógusoknak szóló szemináriumra is sor kerül március 10-én Szabadkán: A nyolcadik napon című produkció után dr. Czékus Géza beszél a résztvevőknek az előadásban látott anyagokról és a környezetre gyakorolt hatásukról. Végül pedig az óvodapedagógusok, tanítók olyan anyagokkal játszanak, amelyekről szó esett, így az itt szerzett ismereteiket majd az oktatásban is alkalmazni tudják a diákok környezettudatos nevelésében. A cél az, hogy a résztvevők lássanak, halljanak, művelődjenek, miközben észrevétlenül beléjük ivódik a környezetvédelmi tudatosság.
Az egynapos program a Turul nevet viseli. Imelda elmondta, azért választotta ezt a nevet, mert a turulmadár igen éleslátású.
– Járjunk nyitott, éles szemmel, és vegyük észre a környezetünk problémáit, halljuk meg, ha segítségért kiált! – hallottuk Imeldától, akitől azt is megtudtuk, hogy ezt a programot március 24-én Kruševacra is elviszik, azzal, hogy ott majd felvételről megy a színházi előadás, s tervek között szerepel, hogy talán Magyarkanizsán is megszervezhetik.