2024. július 17., szerda

„A választási kampány része”

Maglai Jenő: A Demokrata Párt mondja ki, hogy a szabadkai színház építésére nincs pénz!
Maglai Jenő



Az elmúlt néhány hónapban Saša Vučinić, Szabadka polgármestere, Oliver Dulić köztársasági környezetvédelmi és területrendezési miniszter és Kasza József, a szabadkai Népszínház igazgatóbizottságának elnöke is nyilatkozott a színházépítéssel kapcsolatban. A minap Oliver Dulić azt jelentette ki, hogy a városnak joga van megtudni, ki volt az, aki a polgárok nevében hibás döntéseket hozott, és tévútra vezette őket, és egy katasztrofális projektumot hozott létre: a színházat. Ebben a pillanatban viszont senki sem tudja, hogyan és mikor fejezik be annak építését.

– Hiszem, hogy annak idején jó szándékkal hozták meg a színházépítésről szóló döntést, de kiderült, hibáztak. Nagyon fontos, hogy ez a projektum reális keretek között befejeződjön, de erre mindaddig nem kerülhet sor, amíg a politikai szereplők mindegyike mellé nem áll. Mi felajánlunk különféle lehetőségeket, amelyek megvitatásra kerülnek, de várjuk mások ötleteit is. A VMSZ-nek nem szabad most kivonnia magát mindebből, mert ez az ő projektumuk volt, és el kell mondaniuk, ők hogyan vélekednek erről a kérdésről – nyilatkozta Dulić.

A 2008-AS ÍGÉRETEK

– Érdemes leszögezni: a színházépület bontásáról szóló döntés nem született volna meg, ha csak kizárólag a VMSZ indítványozta volna, vagy követelte volna egy ilyen döntés meghozatalát. A párt ugyanis a 2004-ben alakult városi képviselő-testületben a 67 tanácsnoki helyből 16-tal rendelkezett, tehát a VMSZ tanácsnoki csoportjának nem volt meg a többsége, hogy egy ilyen döntést kieszközöljön. E döntés annak köszönhetően született meg, hogy a demokrata párti frakció mellé állt és támogatta a színház bontásáról és az új színház építéséről szóló határozatot – nyilatkozta Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke.
Mint felidézte: a városi képviselő-testület elé már akkor került ez az anyag, amikor már megvolt az a szerződéskötéssel kapcsolatos jóváhagyás és a köztársasági kulturális miniszter, valamint a tartományi kormányelnök aláírásukkal vállalták, hogy a beruházás 45-45 százalékát állni fogják. Ennek a függvényében született meg a képviselő-testületi határozat.
– A 2008-as választások előtt – mivel a színházépítés nem jutott egyről a kettőre – a Demokrata Párt azt ígérte, be fogja fejezni azokat a kapitális beruházásokat, amelyekre a VMSZ úgymond nem volt képes (a színház mellett a sétaerdei medencekomplexum és a kerülőút építését stb.) Most, 2012 februárjában még a befejezés közelében sincsenek ezek az objektumok. S most felmerült, hogy nézzük meg, ki is a hibás, ki és mikor döntött. Ez a választási kampány része. Megpróbálják most valamilyen formában átdobni a labdát a VMSZ térfelére, hogy kizárólag ez a párt a hibás e döntésekért, ami viszont nem igaz. Természetesen neki is van felelőssége ebben, de egyáltalán nem kizárólag az ő felelőssége. Másrészt viszont Szabadkán mindenki tudja, hogy a színház lebontását, az új színház építését a korábbi polgármester, a VMSZ akkori elnöke, Kasza József próbálta maximálisan előremozdítani és megvalósítani. Kasza József ehhez megtalálta a Demokrata Párton belül azokat az embereket, akik erre jóváhagyást adtak. Hogy kik voltak ezek az emberek, akik döntöttek erről, párton belül kell megkérdezni. Nagyon könnyű ezt megállapítani, nem kell ehhez külön vizsgálóbizottság. Úgy gondolom, nem korrekt dolog, hogy most a demokrata párti tisztségviselők igyekeznek a felelősséget a saját vállukról lesöpörni és megpróbálják átruházni másra. 2008-ban azt ígérték, hogy be fogják fejezni ezeket az építkezéseket, 2009 tavaszán Saša Vučinić polgármester azt mondta, a prioritások prioritása lesz a színház építése, és mindent meg fognak tenni, hogy 2011 végére, 2012-re ez a színház felépüljön. Ebből nem lett semmi, mert nem finanszírozták a színház építését. Illetve: utólag kiderült, hogy amikor pénzeket kellett volna lehívni Szabadkára, a Demokrata Párt nem a színházépítést tette meg prioritásként, hanem a sétaerdei medencekomplexum építését, végül kiderült, nem is arra hívták le a pénzt, hanem egy teljesen új medence építésére a Harcosok sorakozója lakótelepen. Erről még 2011 tavaszán sem volt szó, hanem arról, hogy a medencekomplexumot és a színház épületét is be kell fejezni. Amikor egyértelművé vált, hogy sehol sem állnak ezek a beruházások, akkor jött ez a megoldás, hogy majd csinálnak egy új medencét és megmutatják, hogy ezt 6 hónap alatt befejezik, ezzel mentve a mundér becsületét. Erre utal ez a kapkodás. Másrészt ezek a nyilatkozatok sok valótlanságot tartalmaznak, például, hogy Oliver Dulić nem tudja, ki döntött, amikor döntött. Nagyon jól tudja, de esetleg meg is kérdezheti a színház igazgatóbizottságának az elnökét, – akit ők javasoltak erre a pozícióra –, hogy kik hozták a döntéseket – hallottuk Maglai Jenőtől.

A FORRÓ GESZTENYE

Mint mondta: a VMDP megindított egy folyamatot, a Demokrata Párt 2-3 hónapig jegelte, hogy ankétbizottság alakuljon, majd amikor a DP úgy méri fel, ez arról fog szólni, hogy a magyarok egymás közt marakodjanak, s egy ilyen ankétbizottsággal meg lehet tépázni a VMSZ tekintélyét, akkor a DP jóváhagyja ennek a felállását.
– Egyértelmű, hogy a színházépítésre nincs pénz. Meg kellene mondania Demokrata Pártnak, hogy a 2012-es évre nincs előirányozva pénz a színház építésére. Nem merik kimondani, mert választások előtt ez nagyon rosszul sülne el. A szerbiai és a tartományi költségvetés is elfogadásra került, s ha irányoztak elő pénzt a színház építésére, mondják meg, mekkora összeget különítettek el e célra. Hallgatnak róla, ez azt jelenti, nincs rá pénz. Ha jól emlékszem, amikor 2010-ben a VMSZ-t kiszorították a hatalomból, azt mondták, ez a város azért nem fejlődik, mert e párt gátolja ezt, s majd megmutatják, hogyan kell ezt a várost fejleszteni. Most olyan nyilatkozatot olvashatunk, hogy a VMSZ véleményére is szükség van. Most, a választások előtt 2 hónappal akarják a VMSZ-t belerángatni ebbe a mesébe, holott négy éve mások vállalták fel a fenn említett projektek realizálását – adott hangot véleményének Maglai Jenő.
Természetesen a VMSZ-nek nem érdeke, hogy a félig kész színházépület csúfítsa a városközpontot.
– 2012 májusa után ez a forró gesztenye a VMSZ tenyerébe hullik, nekünk kell majd ezt a kérdést megoldani, de nem kapkodva, nem úgy, hogy a felelősséget próbáljuk magunkról lemosni, hanem úgy, hogy konkrétan megmondjuk, mit akarunk csinálni az épülettel, hogyan lehet befejezni, milyen határidőkkel – nyilatkozta Maglai Jenő.