2024. augusztus 17., szombat

Elismerés Németországból

A Didacta oktatási kiállításon nagy sikert aratott a szabadkai módszer, amellyel a magyar–német, szerb–német tagozatos diákok tanulnak

A két tannyelvű oktatás területén egyedülálló oktatási módszerrel dolgoznak a szabadkai magyar–német, szerb–német tagozatos elsősök az Október 10. Általános Iskolában. Ezt a módszert ismertette a szabadkai önkormányzat küldöttsége a február 14-e és 18-a között Hannoverben megtartott Didacta oktatási vásáron, és ki is vívták az elismerést. Ahogy azt Ljubica Kiselički, a szabadkai polgármester művelődési kérdésekkel megbízott és az iskolahálózat ésszerűsítéséért felelős tanácsadója elmondta, az oktatási kiállítás 35 ezer négyzetmétere 37 csarnokában egyedül csak ők mutatták be ezt a módszert, amely hatékonyan segíti az idegennyelv-tanulást. A szabadkai kisdiákok, akik a testnevelés, a zene és a képzőművészet tantárgyakat tanulják németül, olyan interaktív táblával dolgoznak, amelyen egy animáció segíti őket. A tábla a Közgazdasági Kar informatikusainak köszönhetően olyan szoftverrel működik, amely egyedülálló módszerrel tanítja az idegen nyelveket.

– Az interaktív tábla tulajdonképpen egy nagy képernyő, amelyen animáció is készülhet. Nálunk van ilyen. A táblán „életre kelt” figura például kimondja a szavakat, a mondatokat, a kifejezéseket, és a diákok utánamondhatják. Az oktatási kiállításon bemutatott többi tábla mind statikus volt, ilyen animációs megoldást csak nálunk láthattak – mondta Kiselički, akitől azt is megtudtuk, az elismeréssel együtt jár egy 200 ezer eurós támogatás is, amellyel Németország támogatja a szabadkai program folytatását.
Az Október 10. Általános Iskolában e tanévben vette kezdetét a szerb–német, magyar–német oktatás, s nagy volt az érdeklődés iránta. Mint hallhattuk, más iskolák is érdeklődnek a két tannyelvű oktatás iránt, a Matko Vuković és az Ivan Goran Kovačić iskolák például szerb–angol, magyar–angol osztályt nyitnának, ugyanakkor Kiselički szerint jól jönne, ha lenne ugyanilyen módszerekkel dolgozó szerb–magyar, magyar–szerb osztály is.