2024. augusztus 17., szombat

350 színjátszó a tordai színpadon

18 előadás a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVII. Találkozóján

Idén is rekordszámú színjátszó csoport jelentkezett, köztük frissen alakult társulatok is az idei Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVII. Találkozójára, amelyet idén a bánáti Tordán tartanak meg március 23-a és április 1-je között a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében.

Az ünnepélyes megnyitó március 23-án 19 órakor lesz. Összesen 18 amatőr színjátszó csoport mutat be a többi között bohózatot, musicalt, vígjátékot, szatírát Tordáról, Adáról, Bácsgyulafalváról, Bácskertesről, Csókáról, Gombosról, Kisoroszról, Magyarkanizsáról, Nagykikindáról, Nemesmiliticsről, Oromhegyesről, Szilágyiról, Tamásfalváról, Topolyáról, Tóbáról, Újvidékről, Zentáról és Verbászról, s mintegy 350-en lépnek majd a színpadra. A látottakat idén is szakmai zsűri értékeli, amelynek tagjai Ágoston Pribilla Valéria tanárnő, Brestyánszki Boros Rozália, a szabadkai Népszínház dramaturgja és Mezei Zoltán, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vezetője, aki egyébként tordai származású. Idén is megjelenik a Súgó, a találkozó szín- és hírlapja napi száz példányban, és természetesen a díjak sem maradnak el. A találkozónak két fődíja van, egy-egy társulat idén is elnyeri majd a Pataki László-díjat a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért és a Bambach Róbert-díjat a legjobb alternatív/új formákat kereső előadásért, emellett pedig jutalmazzák a legjobb főszereplőket, a legjobb mellékszereplőket, a legszebb színpadi beszédet, a közösségteremtő tevékenységet is, valamint különdíjakat is kiosztanak az április 1-jén 18 órakor kezdődő ünnepélyes díjkiosztó gálaműsoron. Ekkor lesz látható a hivatásos színházak ajándék előadása, ami ezúttal az Újvidéki Színház vendégjátéka lesz. A közönség Szerbhorvát György De ki viszi haza a biciklit? című monodrámát láthatja Krizsán Szilvia előadásában.

A kiemelt szakmai program a tordai Ady Endre Általános Iskolával közösen valósul meg. A diákokat bevonják a Súgó készítésébe, és beszélgetnek majd a látott előadásokról, a színházi élmény befogadásával foglalkoznak. A tordai fiatalokkal azonban a színpadon is találkozhatunk, Záporpróba című előadásukkal a tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színtársulata kezdi meg a találkozó programját.

Idén négy, 2011-ben alakult társulat is részt vesz a rendezvényen, s ennek kapcsán megtudtuk, volt haszna annak, hogy a VMMI és a VMMSZ szakmai segítséget ajánlott a közösségeknek színjátszó csoportok létrehozásában. Egyebek mellett szövegválasztás, dramatizáció, rendezés kapcsán, díszlet- és jelmezkérdésekben továbbra is igénylehető ez a szakmai segítség.

A rendezvény megszervezését hathatós anyagi támogatással a begaszentgyörgyi közművelődési intézmény is segíti, de emellett a közönségszervezést is felvállalták, buszokkal szállítják majd Tordára a tamásfalvi, udvarnoki, magyarittabéi érdeklődőket, és ez ügyben már Muzslyával, Kisorosszal, Tóbával is felvették a kapcsolatot.