2024. augusztus 17., szombat

Pert nyertek az utazó iskolai dolgozók

SZABADKÁN

Az alapfokú bíróság döntése szerint törvényellenesen járt el a szabadkai önkormányzat azzal, hogy azon iskolai dolgozóknak, akik az útiköltséget nem bérletben, hanem pénzben kérik, csak a bérlet árának 75 százalékát fizeti ki. A vonatkozó törvény szerint ugyanis ezzel csorbulnak a dolgozók jogai, és megilleti őket a teljes összeg. A Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete szabadkai szervezete már többször felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat törvényellenesen jár el, a szakszervezet pénteki sajtótájékoztatóján pedig kiderült, hogy az alapfokú bíróság az ő javukra döntött.

Mint hallhattuk, többször próbáltak megbeszéléseket folytatni az önkormányzattal – sikertelenül. Így végül jogi útra terelték az ügyet. Egyelőre még csak három személy tett feljelentést, azért, hogy meglássák, mi is lesz a folyamat eredménye, de most, hogy az utazó dolgozók javára született döntés, bizonyára több dolgozó is megindítja az eljárást. A dolgozók az iskolájukat perelhetik be, mert az a törvényes eljárás, hogy a munkás a munkaadóját pereli, az dolgozók számára pozitív döntés után pedig az önkormányzat (mint az iskolák fenntartója) köteles lesz kifizetni a pénzt. A szakszervezetben elmondták, hogy most egyelőre nem tesznek további lépést, megvárják, hogy mit lép az önkormányzat, mert joga van fellebbezni. Azonban ha másodfokon is az utazó dolgozók javára dönt a bíróság, a szakszervezet javasolni fogja a tagjainak, hogy tegyék meg a lépéseket jogaik érvényesítése céljából. Mindeközben a szakszervezet hajlandó lenne tárgyalásokat folytatni az önkormányzattal a további peres eljárások elkerülése érdekében.
Az utazók mintegy két éve kapnak 25 százalékkal kevesebb pénzt, amennyiben nem bérletet, hanem pénzt kérnek. A két évre vonatkozó különbség a havi bérlet teljes ára és a kifizetett összeg között mintegy 7500 dinár.