2024. augusztus 17., szombat

A fellebbezés megtörtént

Nincs tovább pénzbeli útiköltségtérítés ?

A Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezetének szabadkai szervezete a múlt hét óta várta, hogy az Alapfokú Bíróságon meghozott ítélet után – miszerint törvényellenesen járt el a szabadkai önkormányzat azzal, hogy azon iskolai dolgozóknak, akik az útiköltséget nem bérletben, hanem pénzben kérik, csak a bérlet árának 75 százalékát fizeti ki – az önkormányzat hajlandó lesz tárgyalásra hívni a szakszervezetet. Ez nem történt meg, az alapfokon pert vesztett Szent Száva iskola (mivel a dolgozók a saját munkaadójukat perelhetik) pedig fellebbezett a Fellebbviteli Bíróságon – tudtuk meg a szakszervezetben.

Jelena Zejak, a szakszervezet szabadkai szervezetének elnöke elmondta: a napokban tartott igazgatói aktíván is szó esett az útiköltségtérítésről. Az összejövetelre ugyan nem hívták meg őket, mégis a tudomásukra jutott, hogy megtörténhet, hogy az útiköltséget ezentúl egyáltalán nem fizetik ki pénzben, hanem csakis bérletet kaphatnak az utazó iskolai dolgozók. Erről azonban még semmilyen hivatalos dokumentum nem született.

A szakszervezet továbbra is jogi segítséget nyújt a pert indító iskolai dolgozóknak. Jelenleg mintegy 40-en vannak, akik jelezték, hogy ezt a lépést meg kívánják tenni.

Češljar Kiš Ottília szakszervezeti tag arról beszélt, hogy csökkent azoknak a száma, akik az önkormányzat szerint megérdemlik az útiköltséget akár pénz, akár bérlet formájában. Amikor ugyanis néhány hete a szakszervezet jogi útra terelte az ügyet, akkor az önkormányzat Google-térképeket osztott a tanároknak, berajzolva rajta az olyan útvonalakat, amelyeken kevesebb mint két és fél kilométeren eljuthatnak a munkahelyükig.

– Ha kevesebb mint 2 és fél kilométeren el lehet jutni a munkahelyig, akkor nem kell útiköltséget fizetni, bérletet adni. Csakhogy ezeken a térképeken zsákutcákat, sáros, aszfaltozatlan utcákat is bejelöltek, tehát szerintük a dolgozóknak árkon-bokron keresztül kell eljutniuk az iskolákba – mondta a szakszervezeti tag.