2024. augusztus 17., szombat

A hozzáállás nagyon fontos!

Az iskolákban örülnek a hatodikosok próbatesztelésének, mert így a diákok időben szembesülhetnek azzal, hogy milyen komoly megmérettetés vár rájuk két év múlva, amikor a záróvizsgán már föld
A jelenlegi hatodikosok a záróvizsgán két év múlva három tesztet fognak kitölteni (fotó: Molnár Edvárd)

Ezekben a napokban készülnek el a szombaton lezajlott próbatesztelés eredményei az iskolákban. Mint ismeretes, szombaton a szerbiai általános iskolák hatodikos tanulói próbatesztelésen vettek részt, 20 ismeretlen feladatot kellett megoldaniuk földrajzból, biológiából, történelemből és fizikából. A mostani hatodikosok lesznek azok, akik nyolcadik végén olyan záróvizsgát tesznek, amely nemcsak anyanyelvből és matematikából méri fel a tudásukat, hanem az fent említett tantárgyakból is. Jövőre is lesz számukra próbatesztelés, azzal, hogy ezekhez a tantárgyakhoz csatlakoznak még a vegytanból való feladatok is, ezzel a tantárggyal hetedik osztályban találkoznak a diákok.

A székelykevei általános iskolában elmondták, az eredmények grafikonjai még nem készültek el, de a teszteket már átnézték, és a diákok a vártnak megfelelően teljesítettek, talán még egy picivel jobban is, mint amire számítottak. A tesztet itt összesen 14 diák töltötte ki, Salamon Géza igazgatótól megtudtuk, mintegy 10 napjuk volt a felkészülésre, ám mivel a feladatok teljesen ismeretlenek voltak, ezért konkrét felkészülés nem is volt lehetséges, a diákok ismételték a tanultakat, és ez a teszt tulajdonképpen a tanulók pillanatnyi tudását mutatta meg. Az igazgató jónak tartja, hogy a záróvizsgán az anyanyelv és a matematika mellett más tantárgyakból is megmérettetnek majd a diákok, és az is jó, hogy már most megtörtént a felkészülés erre, már most elkezdték a próbateszteléseket. Ezen a véleményen van Kojić Csákány Erzsébet is, a palicsi általános iskola igazgatónője is.

– Örülök, hogy van ez a teszt, így a diákok szembesülnek azzal, hogy mi vár rájuk. A hozzáállás nagyon fontos! Fontos meglátniuk, hogy milyen komoly munka vár rájuk, milyen komoly felkészülést igényel. Jó, hogy időben elkezdik felmérni, hogy hogyan is állnak a diákok. Meglátják, hogy hol vannak a hiányosságok. A tanárok is meglátják, hogy mit is kérnek a tesztekben a gyerekektől, és ennek alapján tudnak készülni, ennek alapján módosíthatnak a követelményeken, megállapíthatják, hogy mire kell több hangsúlyt fektetni – mondta az igazgató, aki szerint iskolájuk 82 próbatesztelője valamivel gyengébben teljesített, mint kellett volna: az elérhető maximum 20 pontból a legjobb eredmény a 15 pont volt. Készülni nemigen lehetett rá, mert kevés volt az idő, és ismeretlenek voltak a feladatok is. Így az igazgatónő szerint is ez a teszt a valóban azt mutatta meg, hogy az adott pillanatban milyen a diákok tudása.

– Teljesen normálisnak tartom, hogy záróvizsga legyen több tantárgyból is, ez számomra természetes. Már évekkel ezelőtt ilyen záróvizsgát kellett volna tenni – tette hozzá az igazgatónő.