2024. augusztus 17., szombat

Vajalja, csigatészta, virágszőnyeg...

A SZABADKAI VÁROSI MÚZEUMBAN
(fotó: Molnár Edvárd)

Hajdújárás, Doroszló, Kupuszina, Pacsér és Gombos után Szabadkára, a Városi Múzeumba érkezett az a vándorkiállítás, amely a vajdasági magyar szakemberek által az UNESCO listájára jelölt vajdasági magyar szellemi kulturális örökség jelenségeit mutatja be: a bácskai magyar lakodalmak szokásrendjét, a doroszlói szüretbált, a gombosi betlehemjárást és bölcsőkézést, a hajdújárási szüreti napokat, a ludasi mesemondást, a moholi úrnapi virágszőnyeg-készítést, a református települések csigatészta-készítési gyakorlatát, a vajalját, valamint Kupuszina nyelvjárását és szokásvilágát. Dr. Papp Árpád a kiállítás egyik szerzője elmondta, a vándorkiállítás egyik célja, hogy összegyűjtsék, értékeljék azokat az impulzusokat, amelyek azokon a településeken érik őket, ahonnan a jelölések származnak.

– Azért is izgalmas ez, mert tulajdonképpen szembesítjük az adott települést azzal, amit mi képzelünk róluk. A kiállítást minden településen pozitívan fogadták – mondta.
Dévavári Beszédes Valéria, az MNT Hagyatéki Bizottságának elnöke a kiállítást megnyitó beszédében hangsúlyozta, a munka akkor éri el igazán a célját, ha azok az emberek, akikről szólnak ezek a jelölések, maguk is elhiszik, hogy amit tesznek, az méltán része a magyar, de az egyetemes szellemi örökségnek is.
A vándorkiállítás Szabadka után Ludason, Magyarkanizsán és Moholon lesz látható.