2024. augusztus 17., szombat

Mindennapi nagypéntek

Szabadkán mutatták be Varga Sándor verseskötetét

– A húsvét, Krisztus keresztre feszítése a kezdetektől foglalkoztatott, amióta verseket írok. 1955-ben írtam egy kereszt alakú képverset Kereszt alatt címmel.

Mindannyian megfeszítettek vagyunk, hiszen van egy ilyen mondás is, hogy mindenkinek megvan a maga keresztje. Főleg nagypéntek késztet írásra – hallottuk a bácsgyulafalvi Varga Sándortól, akinek az Aracs Társadalmi Szervezet gondozásában tavaly megjelent Mindennapi nagypéntek című kötetét mutatták be a szabadkai Városi Könyvtárban, noha nem is nagypénteken, hanem egy nappal előtte. Az ünnep közelsége miatt arról is szó esett, hogy mit jelent a szerző számára a húsvét: – A karácsony és a húsvét is arra ösztönöz, hogy a születésről, a halálról és a kettő közötti életről gondolkodjak. A halál titokzatossága érdekel.
A költővel Gubás Ágota, az Aracs Könyvek sorozatszerkesztője beszélgetett, a szerelemmel, a szavakkal, a verssel és a balkáni vérzivataros idővel foglalkozó ciklusból pedig hallottuk is néhány költeményt Basity Gréta szavaló és Kónya Sándor versénekes előadásában.