2024. augusztus 17., szombat

A puszta kincsei

Kulturális útvonalak kialakítása a témája a szabadkai Városi Múzeum kétéves IPA-projektumának

Történelmi, régészeti, néprajzi, művészeti, vallási területeket érintő virtuális útvonal kialakítása a témája a szabadkai Városi Múzeum A puszta kincsei nevet viselő IPA-projektumának, amely 2012 januárjától 2013 decemberéig tart. A projektum összértéke 240 ezer euró. A program az észak-bácskai körzetet (Szabadka, Topolya és Kishegyes község) és a 9 település alkotta kiskunhalasi kistérséget érinti, azaz összesen 45 települést. Itt alakul ki az a kulturális útvonal, amely a kulturális értékeket kívánja bemutatni a kulturális turizmus számára jól hasznosíthatóan egy útvonal kialakításával. Kiállítóhelyeket (múzeumok, galériák stb.), emlékhelyeket, épített örökséget, természetvédelmi területeket, rendezvényeket, régi mesterségek működő műhelyeit, üzleteit kívánják bemutatni, és figyelmet szentelnek az itt élő nemzetiségek kultúrájának bemutatására is.

Ahogyan azt Hulló Istvántól, a Városi Múzeum igazgatójától megtudtuk, a projektum megvalósításának konkrét feladatai közé tartozik a kulturális út kialakítása mellett tanulmányírás, szórólap, négynyelvű (magyar, szerb, horvát, angol) turisztikai füzet, prospektus és katalógus megjelentetése, vándorkiállítás létrehozása hét helyszínen (Palics, Kelebia, Tavankút, Bajmok, Topolya, Kishegyes és Kiskunhalas), weboldal készítése is. Szeptemberben terveznek Szabadkán egy kétnapos konferenciát is tartani, amelynek a témája természetesen a kulturális utak lesznek, és kétszer műhelymunkát is szerveznek majd.

– A cél az, hogy kommunikáljon a két térség egymással, vagyis a szomszédok ismerjék meg egymást, valamint szoros szakmai kapcsolat alakuljon ki a két pályázó múzeum között – mondta Hulló, akitől azt is megtudtuk, hogy a programnak köszönhetően a múzeum felszereléshez is juthat, például audiovizuális eszközökhöz (vetítőgép, fényképezőgép), illetve a kiállításokat segítő eszközökhöz is, mint például vitrinekhez.