2024. augusztus 17., szombat

Negyvennyolcan a felkészítőn

Lesz-e négy év után önálló németes osztály a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban?

Ezen a héten negyvennyolc, törökbecsei, adai, szabadkai, bácskertesi, moholi, palicsi, horgosi, székelykevei, kúlai, kisoroszi, zentai, pacséri, oromhegyesi, kishegyesi, bajmoki, bácskossuthfalvi és királyhalmi nyolcadikos diák ül a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium padjaiban. Ők azok, akik részt vesznek az iskola felvételi felkészítőjén magyar nyelvből, angol nyelvből és német nyelvből. A diákokkal az iskola tanárai foglalkoznak.

Varga Anikó, a gimnázium igazgatónője elmondta, a megszokottnál valamennyivel kevesebb tanuló vesz részt, de ez annak is betudható, hogy sok általános iskolában éppen most, a tavaszi szünet idején zajlanak az osztálykirándulások. A felvételin valószínűleg ettől többen lesznek, a nemrégiben megvalósult diáktoborzó körútjuk során gyűjtött tapasztalataik szerint 60–70 diák készül felvételi vizsgát tenni a gimnázium valamely nyelvi szakára, az iskola nyílt napján pedig mintegy 80 tanuló járt náluk.

Mivel sporttagozat csak minden második évben nyílik, a gimnáziumnak az idén szeptemberben két nyelvi elsős osztálya lesz 24-24 tanulóval. Az igazgatónő szerint, mivel a felvételi felkészítőn is szép számú németes vesz részt, 16-an, és rajtuk kívül még 7 németes jelezte, hogy a felvételi felkészítőn ugyan nem tud részt venni, de felvételizni szeretne, így meg lehet az esélye annak, hogy négy év után önálló németes osztály nyíljon. Persze mindez csak a felvételi vizsga után derül ki.

Nemezfa és lakói

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium az idén is egy kreatív programmal készül megünnepelni a tehetség napját április 18-án. Egész napos munka során mintegy 60 tanuló egy nemezszőnyeget készít, rajta egy életfával. A fa lakói már nem nemezből készülnek, azokat varrni fogják a diákok.